Haarlemse evenementen verduurzamen met succes

  • 5 juni 2019

Jaarlijks staan er in Haarlem zo’n 65 evenementen op de kalender. Die trekken niet alleen veel mensen en gezelligheid, maar ze leveren ook veel (zwerf)afval op. Chantal Baas werkt sinds vijf jaar als evenementencoördinator bij gemeente Haarlem en werkt met haar team aan het verduurzamen van de Haarlemse events.

“Drie jaar geleden startten we met onze zwerfafvalcampagne rondom grote evenementen als Bevrijdingspop, Koningsdag en Bloemencorso. Tijdens deze dagen geeft zwerfafval extra veel overlast. Een irritatiepunt voor heel veel mensen! Dus pakten we dit samen op met Spaarnelanden en de Groene Lobby. Mooi dat hier het Groene Muggen clean team uit voort is gekomen. Op evenementen en festivals zorgen de Groene Muggen voor bewustwording en een schone omgeving.”

Verbinden en faciliteren

Door het succes van de afvalcampagne, die nog steeds loopt, worden de clean teams in hun opvallende groene outfits meer en meer gespot op allerlei evenementen. “Vorig jaar zijn we samen met de organisatoren van verschillende Haarlemse festivals ook een samenwerking aangegaan met Green Events”, vertelt Chantal. “Hét platform voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Nederland. Eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid voor groenere festivals bij de organisatoren zelf. Maar wij willen het heel graag samen doen. Wij geloven in informeren, ondersteunen, kennis delen, verbinden en faciliteren. Met alleen maar voorwaarden en eisen kom je er niet.”

Drankje in herbruikbare bekers

Bevrijdingspop, Parksessies, Proefpark, Veerplas Festival, Houtfestival, Haarlem Jazz & More, Grachtenloop en de Halve van Haarlem, zijn inmiddels met Green Events aan de slag gegaan om hun festivals duurzamer te maken. Chantal: “Goed om te zien dat deze kopgroep andere evenementen meetrekt. We krijgen steeds meer aanvragen binnen voor trajectbegeleiding. Ontwikkelingen gaan snel, zo zien we bijvoorbeeld drankjes in hard cups. Dus geen wegwerp plastic bekers meer, maar cups waar je statiegeld voor betaalt en die je hergebruikt. De gemeente heeft haar eigen voorraad ingekocht, de zogenaamde Festivalmaatjes, en verhuurt die tegen gereduceerd tarief bij evenementen. Vanaf 2020 zijn de bekende plastic wegwerpbekers op al onze Haarlemse evenementen verleden tijd!”

Vooroplopen

Er kan natuurlijk nog veel meer als het om duurzaamheid gaat. “Denk aan helemaal geen single use plastics, maar alleen maar biologisch afbreekbare alternatieven. We onderzoeken momenteel hoe we plastic nog meer kunnen minderen. Daarnaast zijn we bezig met vaste stroom- en waterpunten op festivallocaties. Er loopt nu een onderzoek of dat ook mogelijk is in de Haarlemmerhout en het Kenaupark. Ook zijn er festivals, Bevrijdingspop en Parksessies, die samenwerken met het Haarlemse Green Battery, dat groene stroom levert via een batterij op zonne-energie. Al met al ben ik tevreden hoe we het in Haarlem aanpakken. Er zijn mooie samenwerkingen met andere gemeenten. We merken ook dat Haarlem vooroploopt op het gebied van verduurzaming, we worden vaak als voorbeeld gezien. Daar ben ik trots op. Het bevestigt dat we op de goede weg zijn.”

Foto: Jurriaan Hoefsmit