Haarlem viert cultuur

  • 6 september 2018

Vanaf het weekend van 8 en 9 september bruist Haarlem van de culturele activiteiten! Niet alleen in de theaters, musea en podia, maar ook op straat.

Burgemeester Jos Wienen gaf donderdag 6 september de aftrap voor de campagne ‘Haarlem viert cultuur’. De campagne is opgezet, omdat er dit najaar extra veel te beleven is in Haarlem. Zo vieren de theaters feest: de Stadsschouwburg viert dit seizoen zijn 100e verjaardag en de Toneelschuur het 50-jarig jubileum. Ook zijn er 2 bijzondere exposites. In het Teylers Museum is vanaf 5 oktober een unieke tentoonstelling te zien met tekeningen van Leonardo da Vinci. En in het Frans Hals Museum komen vanaf 13 oktober werken van onder meer Manet, Singer en Van Gogh te hangen tijdens de tentoonstelling ‘Frans Hals en de Modernen’. Daarnaast zorgen Haarlemse kunstenaars en organisatoren voor een bomvolle uitagenda.

Stad vol sterren

Speciaal voor ‘Haarlem viert cultuur’ is de stad de afgelopen week versierd met zo’n 1500 gouden sterren. Die hangen op culturele gebouwen en op de routes ernaartoe. Het gaat om een kunstproject van Studio VOLLAERSZWART, dat de naam Stars4Stars heeft gekregen. Het ontwerp verwijst naar de 4 sterren in het Haarlemse stadswapen.

De sterren hangen bijvoorbeeld op het Stationsplein, de Philharmonie, de Toneelschuur, de Gravestenenbrug, het Frans Hals Museum/HOF en de Stadsschouwburg. Ze blijven tot medio februari 2019 hangen.

De stad hangt dit najaar vol sterren.

Bijzondere illustraties

Bij de aftrap van ‘Haarlem viert cultuur’ werden donderdag 5 bijzondere tekeningen gepresenteerd. De Haarlemse illustrator Thé Tjong-Khing maakte die speciaal voor de campagne. Hij liet zich daarbij inspireren door De Vitruviusman van Leonardo da Vinci. Elke tekening verwijst naar de instellingen die meedoen aan ‘Haarlem viert cultuur’ en het werk dat zij dit najaar presenteren. Zo is op één tekening Malle Babbe te zien, een van de meest bekende werken van Frans Hals. Thé Tjong-Khing weet niet of ze dronken is of gewoonweg niet helemaal goed in haar hoofd. Dit heeft hem getriggerd om nog 2 bardames op te nemen in zijn tekeningen die ook te vinden zijn in schilderingen van Frans Hals. De kan in de hand van Malle Babbe is ook in het originele werk te zien.

Ook werd een essay gepresenteerd van gemeentearchivaris Lieuwe Zoodsma. In ‘Haarlem, cultuurstad van alle tijden’ doet hij uit de doeken waarom Haarlem al vanaf de middeleeuwen een rol van betekenis speelt op cultureel gebied.

Weekend 8 en 9 september

‘Haarlem viert cultuur’ begint dit weekend meteen goed. Op 8 en 9 september kan iedereen genieten van het Haarlem Cultuur Festival, de Haarlemse Cultuurnachtde Open Monumentendagen en Korenlint.

De Haarlemse Cultuurnacht wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Zaterdagavond om 20.00 uur opent de cultuurnacht met een groot muziekstuk op de Grote Markt. In totaal 100 muzikanten spelen daar een compositie van Merlijn Twaalfhoven. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren.

Tijdens de Open Monumentendagen zijn meer dan 70 monumenten in Haarlem gratis te bezoeken. Het is dé kans om ergens binnen te kijken waar u normaal niet zo snel komt. Ook het stadhuis op de Grote Markt is gratis te bezoeken. Op zaterdag kan dat tussen 10.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Alleen de Gravenzaal is op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur gesloten vanwege een huwelijk.

Meer weten over wat er dit najaar allemaal te doen is? Kijk op haarlemviertcultuur.nl.

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Stadsnieuws
  • Ondernemers
  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD