Haarlem plaatst nestkasten tegen eikenprocessierups

  • 8 oktober 2019

Bij de kinderdagverblijflocatie van Kinderopvang Haarlem, Beer Bodoni, is de eerste nestkast geplaatst. De nestkasten moeten gaan helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups. In totaal worden er 50 nestkasten bij eiken door heel Haarlem geplaatst. Wethouder Snoek: “Met nestkastjes voor koolmezen proberen we de natuur een handje te helpen om de overlast van deze rupsen tegen te gaan”.

De eikenprocessierups geeft elk jaar veel overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. "We zijn blij dat er nu al maatregelen worden genomen om de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen in de buurt van het kinderdagverblijf." zegt Maureen Posthumus, directeur-bestuurder bij Kinderopvang Haarlem. Bij de eiken naast het kinderdagverblijf werd de eikenprocessierups afgelopen zomer gevonden en bestreden. “Het is voor de kinderen bovendien leuk en leerzaam om de natuur van dichtbij mee te maken en de vogels te zien broeden.”

De nestkasten worden opgehangen bij zogenaamde ‘hotspots’; plekken waar de eikenprocessierups afgelopen zomer vaak voorkwam. Mezen zijn dol op de rupsen. Eén nest mezen met 8 tot 10 jongen kan wel zo’n 550 rupsen per dag opeten.

Een andere natuurlijke maatregel is het plaatsen van meer verschillende planten in bermen. Hier komen weer wespen op af en wespen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Lees meer op www.spaarnelanden.nl