Haarlem gaat voor fair ICT-apparatuur

  • 3 mei 2019

Een duidelijke boodschap kreeg hij mee: zorg dat alle nieuw ingekochte ICT-apparatuur van de gemeente Haarlem op een zo fair mogelijk manier geproduceerd is. ‘Een pittige klus’, vertelt Thomas van den Hoff. ‘Maar een heel mooi signaal richting de markt.’

Als je als gemeente faire producten wilt aankopen, betekent dit bijvoorbeeld dat het uit fabrieken komt waar ze geen kinderarbeid gebruiken. Maar ook dat werknemers een normaal salaris krijgen en dat de gebruikte grondstoffen fair zijn. Thomas is er enthousiast over. “Het is fantastisch dat Haarlem hiervoor kiest. We gaan voor zo’n transparant mogelijke leveringsketen, om zo dicht mogelijk bij de 100% fair te komen!”

Thomas is sinds maart 2018 projectleider van Project Any bij de afdeling Informatievoorziening. “Wat inhoudt dat iedereen bij de gemeente zo flexibel mogelijk kan werken. Anytime, anywhere op any device. In deze rol ben ik nu verantwoordelijk voor het ICT-fair project, waarbij we opzoek gaan naar werkplek hardware als desktopcomputers, laptops, muizen en toetsenborden die fair geproduceerd is.”

Pilotproject

Het project zit momenteel in de ontwikkelfase. “We zijn druk bezig met het programma van eisen. We werken hiervoor samen met ICLEI, dat staat voor International Council for Local Environmental Initiatives. Wereldwijd is dit het grootste netwerk van (grote) steden en regio’s die via lokale acties de economie groener wil maken door natuurlijke hulpbronnen slim te gebruiken. Wij doen mee aan hun pilotproject Make ICT Fair. ICLEI helpt ons nu met het opzetten allerlei sociale voorwaarden voor ons programma van eisen. Daarmee wordt niet alleen onze aanbesteding helder en concreet, ook de partijen die hier straks op inschrijven kunnen we zo beter beoordelen. ICLEI faciliteerde onlangs ook ons Marketing Engagement Event, waar 20 leveranciers bij aanwezig waren die mogelijk iets voor ons kunnen betekenen in dit project.”

"Wij willen eigenlijk dat dit de standaard wordt"

Extra hulptroepen

Naast de samenwerking met ICLEI sloot de gemeente een contract met Electronic Watch. Zij houden als onafhankelijke organisatie toezicht op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie in lagelonenlanden. “Door monitoring en onderzoek maken ze maatschappelijk verantwoorde overheidsinkoop van ICT-hardware in Europa mogelijk. Voor ons als gemeente is het ontzettend lastig om zelf partijen te beoordelen. Electronic Watch ondersteunt ons juridisch, helpt met kant en klare contractclausules en kan nagaan hoe transparant leveranciers zijn. Zij helpen ons dus bij het uitvoeren van wat wij als gemeente gaan eisen.”

Signaal naar de markt

Het doel van de gemeente met dit ICT-Fair project is aandacht genereren voor een faire productie- en leveringsketen. “We willen eigenlijk dat dit de standaard wordt voor aanbestedingen. Zowel in Nederland als in Europa. Voor ons is dit een eerste signaal naar de markt toe. De focus ligt nu op het afronden van ons programma van eisen en het zo snel mogelijk uitzetten van de aanbesteding via Tendernet. Laten we hopen dat daar dan een paar goeie inschrijvingen uit voortkomen. Gegarandeerd 100% fair, dat wordt heel lastig. Maar ik ben blij dat Haarlem deze koers inzet. Hiermee kunnen we ons meten met grote steden als Londen, Barcelona en Stockholm. We zijn dan wel een stukje kleiner, maar onze ambities zijn net zo groot!”

Tekst: Sabine Bles / Gemeente Haarlem | Foto: Jur Engelchor

U kunt dit artikel met bronvermelding overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem
  • Ondernemers