Groepjes Haarlemmers maken nieuwkomers wegwijs

  • 16 juli 2019

Met hulp van je stadsgenoten vind je als nieuwkomer makkelijker en sneller de weg in je nieuwe land. Dat is de gedachte achter het project 'Samen Hier'.

Vlnr: Tariq (van de organisatie), Frans, Samir (Nieuwkomer) en Raoul.

Vluchtelingen die asiel gekregen hebben (statushouders) worden gekoppeld aan kleine groepjes Haarlemmers die een jaar lang met hen optrekken. Zo kunnen ze de stad en de Nederlandse samenleving leren kennen en een sociaal netwerk opbouwen.

Eigen bubbel

Samir liep gevaar in Irak doordat hij zich sterk maakte voor LHTB-rechten. Hij vluchtte anderhalf jaar geleden naar Nederland, vroeg asiel aan, woonde in vijf verschillende asielzoekerscentra en is sinds een half jaar Haarlemmer. Hij is hier dus al een tijdje, maar Nederlanders heeft hij niet echt leren kennen. “Niet op een vriendschappelijke manier”, zegt hij. “Ik sprak alleen Nederlanders die werkten bij stichtingen en organisaties.”

Omgekeerd is dat ook zo, vertelt Raoul. Hij is marketinganalist bij een online reisorganisatie en heeft kortgeleden met vier stadsgenoten een zogenoemde Welkom Groep opgezet. “We hebben interesse, voelen ons betrokken bij nieuwkomers, maar zitten toch allemaal in onze eigen bubbel. En je komt elkaar nergens tegen.” Juist daarom is 'Samen Hier' zo’n mooi concept. Het is afkomstig uit Canada, waar het heel succesvol bleek te zijn. Organisatie Justice and Peace Nederland ontwikkelde in Haarlem met 'Stem in de Stad' de Nederlandse versie ervan. Half juli gaan de eerste Welkom Groepen van start in Haarlem, Rotterdam, Almere en Den Haag.

Matching

Tariq Alhasan is projectmedewerker bij Justice and Peace en ervaringsdeskundige: hij ontvluchtte in 2014 de oorlog in Syrië. Tariq legt uit hoe de nieuwkomers aan een groep gekoppeld worden: “Alle leden van de Welkom Groepen en alle deelnemende vluchtelingen beantwoorden vragen over hun verwachtingen, hun professionele achtergronden, interesses en nog veel meer. Op de antwoorden laten we een algoritme los; zo komt de matching tot stand.” Alle groepsleden krijgen bovendien een avondvullende training die hen bewust maakt van cultuurverschillen, gevoeligheden en veiligheidsaspecten. Binnenkort vinden de matching en kennismaking plaats, daarna starten in Haarlem vijf groepen met ‘hun’ nieuwkomer(s).

‘We zitten toch allemaal in onze eigen bubbel’

Sociaal netwerk

Een Welkom -Groep heeft vijf leden en kan bestaan uit vrienden, collega’s, familieleden, kennissen of een mix daarvan. Frans, strategisch adviseur voor wethouders in Leiden en omstreken, zit in dezelfde groep als Raoul. “We hebben het allemaal te druk met werk en gezin om in ons eentje een nieuwkomer wegwijs te maken”, zegt hij. “Maar met z’n vijven is dat goed te doen én erg leuk. En je breidt er ook je eigen netwerk mee uit.” In de praktijk zal het voor de nieuwkomer neerkomen op één à twee contactmomenten per week, denkt Tariq. Tussendoor hebben de leden contact met elkaar in een WhatsApp-groep. “Dat geeft een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid en is goed voor de continuïteit.”

Cultuur en tradities

Een voorgeschreven programma is er niet; de deelnemers bepalen zelf wat ze gaan doen en hoe ze het onderling verdelen. “Vooral veel taal, zeker in het begin”, zegt Raoul.  “In de training kregen we de opdracht veel Nederlands te spreken.” De activiteiten zijn niet gericht op het vinden van werk, al kan het daar via een groeiend netwerk wel van komen. Het is vooral de bedoeling dat de nieuwe Nederlander onze cultuur en tradities, de stad en mogelijk ook andere steden leert kennen. En dat is ook precies wat Samir voor ogen heeft, hij wil vooral graag leren hoe we in Nederland met elkaar omgaan.

Samen Hier vindt hij een prachtig initiatief. Hij is heel blij er samen met zijn partner aan te kunnen deelnemen. Die heeft in verband met zijn veiligheid liever niet dat er over hem geschreven wordt. Tariq: “Dat gegeven vraagt van een Welkom Groep extra voorzichtigheid en zorgvuldigheid.”

Samen Hier bevordert en versnelt het integratieproces, zo is de gedachte, en de gemeente staat dan ook vierkant achter het project. Over de samenwerking is Tariq erg te spreken: “De gemeente helpt ons goed, veel en graag”, net als de andere partners in Haarlem. Na een jaar is deze pilot afgerond. Het is de bedoeling Samen Hier dan verder uit te breiden, zowel in Haarlem als in de andere – en meer – steden.

Tekst: Irene Kuipers / Gemeente Haarlem | Foto: Jur Engelchor

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws