Groene Textielroute onderdeel van Dutch Sustainable Fashion Week

  • 4 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober 2019 opende Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid de Groene Textielroute bij Stichting Sûr Atelier. De gemeente Haarlem doet dit jaar voor het eerst mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze is van 4 tot en met 13 oktober. De Groene Textielroute loopt langs Haarlemse winkels die duurzame kleding verkopen.

Wethouder Berkhout: ‘Het is mooi om te zien dat meer dan 30 Haarlemse ondernemers met deze groene textielroute aandacht vragen voor de verduurzaming van de textielketen. Iedereen die zichtbare stappen zet op dit gebied is welkom, waardoor duurzaam textiel zichtbaarder en toegankelijk wordt. De samenwerking met de Dutch Sustainable Fashion Week valt onder het Haarlems Klimaatakkoord. Daar ben ik trots op!’

Groene Textielroute

De route loopt langs meer dan 30 verschillende winkels die duurzame merken verkopen of stappen hebben gezet in de verduurzaming van het productieproces. De medewerkers hebben onlangs een training gevolgd van Cécile Scheele, initiatiefnemer van de Dutch Sustainable Fashion Week. De shoppingroute staat op www.dsfw.nl/winkelroute-haarlem en liggen in de deelnemende routes.

Who made my clothes?

Sûr Atelier is een sociale onderneming waar vooral biologische en natuurlijke materialen worden gebruikt die verantwoord zijn gefabriceerd. Wie een kledingstuk koopt, kan de maker ontmoeten die op zijn beurt door Sûr wordt geholpen aan een betere voorbereiding op de Nederlandse maatschappij (empowerment).

Duurzaam textiel tijdens Mugfest

Tijdens het duurzaamheidsfestival Mugfest op zondag 6 oktober is er speciale aandacht voor mode en duurzaam textiel. Paswerk en Spaarnelanden laten zien wat er gebeurt met textiel uit de textielbakken. In de Vishal is er een paneldiscussie over duurzaam textiel. Chanelle Trapman, maker van de documentaire ‘The Positive Chain of Change’ host de discussie. De documentaire is te zien in de Hoofdwacht. Ook is er een kledingruil in grand café Brinkmann.

Kijk voor het volledige programma op: www.haarlem.nl/mugfest.

Foto: Jurriaan Hoefsmit