Goed idee voor de stad? De Initiatievenschool helpt je verder

  • 24 juli 2019

Om Haarlemmers met een idee voor de stad een stapje verder te helpen, is er de Initiatievenschool. Met trainingen over crowdfunding en pitchen, maar ook over gemeentelijke besluitvorming.

Als je vroeger een leuk idee had voor je buurt, bijvoorbeeld een buurtmoestuin, ging je daarmee naar de gemeente, in de hoop dat die het wilde uitvoeren. “Tegenwoordig gaat dat anders”, vertellen Myrna Wiggers en Angelina Scalzo van de gemeente Haarlem. “Wij helpen vanuit de gemeente mensen om hun maatschappelijke initiatief zelf een stap verder te brengen. Dat doen we onder meer met het Initiatievencafé en sinds kort ook met de Initiatievenschool. Deze manier van werken valt onder het programma Nieuwe Democratie; we betrekken Haarlemmers op verschillende (nieuwe) manieren bij de stad en de besluitvorming.”

'We helpen mensen hun initiatief zelf een stap verder te brengen'

Geld en hulp

Een goed idee hebben is één, maar het ook daadwerkelijk uitvoeren is een tweede. Daar is meestal geld en hulp bij nodig. “Mensen met een idee voor de stad hebben vaak behoefte aan kennis. Ze willen weten hoe ze aan geld komen om hun plan uit te voeren. Of hoe ze vrijwilligers enthousiast krijgen om mee te helpen. Ook willen ze weten hoe de gemeente omgaat met maatschappelijke initiatieven en hoe besluiten daarover worden genomen. Om daarbij te helpen hebben we, in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale, de Initiatievenschool opgericht. Haarlemmers kunnen gratis verschillende trainingen volgen. Het actuele aanbod staat op de website van HaarlemLink.nl, onder het kopje Toolkit.” Op HaarlemLink.nl staan, naast trainingen en allerlei handige informatie, ook een heleboel maatschappelijke initiatieven. Iedereen kan zijn initiatief erop zetten en zo online om hulp vragen.

Fondsenwerving

Een van de trainingen bij de Initiatievenschool is de Masterclass Crowdfunding en Matchfunding. Deze 2 uur durende training wordt gegeven door het crowdfundingsplatform Voor je Buurt. “Die training hebben we al een paar keer eerder aangeboden en dat bleek+ een groot succes. Cursisten leren over nieuwe vormen van fondsenwerving, zoals crowdfunding en matchfunding. Crowdfunding levert trouwens niet alleen financiële middelen op, maar ook vrijwilligers en pr. Door campagne te voeren voor een idee, maak je anderen enthousiast om mee te helpen.” Wie na die training nog meer wil weten en een campagne wil opstarten, kan de verdiepingsworkshop doen.

Initiatievencafé

“De Initiatievenschool is een aanvulling op het Initiatievencafé. Dat is een netwerkbijeenkomst die we een aantal keer per jaar organiseren voor startende en gevorderde initiatiefnemers om hun idee en hulpvraag te pitchen. En aangezien het pitchen van plannen of ideeën steeds belangrijker wordt (uit Amerika waaide de ‘elevator pitch’ over, waarin je kort en concreet uitlegt wat je werk is), bieden we via de Initiatievenschool de training ‘Pitchen met Passie’ aan. Die hebben we ook eerder aangeboden aan deelnemers van het Initiatievencafé. Het is belangrijk om je plan goed te kunnen ‘verkopen’, niet alleen bij een maatschappelijk initiatief, maar ook als je bijvoorbeeld een lening bij de bank aanvraagt.” Met alle nieuwe mogelijkheden is één ding onveranderd: de wijkraad. “Mensen kunnen met hun initiatief ook eerst naar de wijkraad stappen, want de wijkraadsleden weten het best wat er in de wijk nog meer speelt.”

In het kort

Informatie en maatschappelijke initiatieven staan op het online initiatievenplatform HaarlemLink.nl. Daar staan ook de trainingen van de Initiatievenschool, onder het kopje Toolkit-trainingen. Het mailadres voor vragen en ideeën is initiatief@haarlem.nl. De trainingen van de Initiatievenschool zijn voor initiatiefnemers, vrijwilligers en wijkraadsleden.

Tekst: Marieke Serruys / Gemeente Haarlem / Foto: Joyce Goverde

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws