Geldzorgen? Het Sociaal Wijkteam neemt veel stress weg

  • 18 oktober 2019

Heeft u zorgen over geld en kunt u hierdoor niet op tijd uw rekeningen betalen? Het Sociaal Wijkteam weet welke hulp het beste bij u past en geeft u een steuntje in de rug.

Haarlem heeft acht Sociaal Wijkteams, verspreid door de stad. Tijdens de inloopspreekuren kunnen buurtbewoners zonder afspraak binnenlopen met een vraag of probleem over werk, inkomen, wonen, welzijn of zorg. “Veel vragen die we krijgen gaan over geld”, vertelt Marit Rolvink van Sociaal Wijkteam Haarlem Noord-Noord. “Over een betalingsherinnering bijvoorbeeld, over een brief van de belastingdienst of woningcorporatie of over een telefoontje dat ze moeten plegen. Soms moeten mensen iets online regelen maar weten ze niet hoe. Mensen met een laag inkomen weten niet altijd welke voorzieningen er allemaal voor hen zijn, zoals toeslagen of minimaregelingen. Soms blijkt bij doorvragen dat er meer aan de hand is. Dat mensen meer dan één betalingsachterstand hebben en dat er te veel schulden zijn om op te lossen met een verzoek om een betalingsregeling. Dan bespreken we de mogelijkheid om schulddienstverlening aan te vragen.”

“We bespreken de situatie en gaan na wat de oorzaak van de geldproblemen is”

Schulddienstverlening

Mensen die zich bij de gemeente aanmelden voor schulddienstverlening hebben eerst een kennismakingsgesprek met een consulent schulddienstverlening van het Sociaal Wijkteam in de buurt. In het buurthuis waar het Sociaal Wijkteam is gevestigd of thuis, als dat prettiger is. Dat geldt ook voor de mensen die bij het wijkteam aan kloppen met geldproblemen aankloppen. “We bespreken de situatie en gaan na wat de oorzaak van de geldproblemen is”, vertelt Yaacoub Abbassi, consulent schulddienstverlening van Sociaal Wijkteam Centrum-Rozenprieel. “Misschien kunnen we daar ook een oplossing voor vinden. Veel mensen willen liever geen schulddienstverlening. Ze schamen zich voor hun geldproblemen en willen die liever zelf oplossen. Of ze zijn bang dat ze niet kunnen rondkomen van de paar tientjes leefgeld die ze per week overhouden nadat ze hun afbetalingsverplichtingen hebben voldaan. Maar mensen staan er niet bij stil dat ze wekelijks vaak nog minder te besteden hebben als ze zelf hun schulden proberen af te lossen. Ze vullen het ene gat met het ander. Schulddienstverlening betekent drie jaar zuinig leven om daarna met een schone lei te kunnen beginnen, zonder schulden.”

Geldzaken op orde

Schulddienstverlening is zeker niet de enige oplossing voor geldproblemen. Soms is een minder ‘zwaar’ middel al genoeg om financiële ruimte te scheppen en stress te verminderen. “Een man uit de buurt had schulden maar wilde per se geen schulddienstverlening”, vertelt Marit. “Hij stuurt elke maand geld naar zijn familie in het buitenland. Dat zou niet meer kunnen als hij wekelijks een klein bedrag aan leefgeld zou krijgen. We hebben toen geprobeerd zijn schuldenlast te verlagen door betalingsregelingen af te sluiten met de grootste schuldeisers. Dat lukte. Ook heeft hij bij DOCK het Stop de Schulden-traject gevolgd, waardoor hij nu weet hoe hij zijn financiële administratie moet ordenen en hoeveel hij maandelijks te besteden heeft. Voor dat laatste verwijzen we mensen ook weleens door naar Humanitas Thuisadministratie. Een vrijwilliger komt dan thuis om te helpen de administratie op orde te brengen en te houden.”

Opgelucht

De Sociaal Wijkteams hebben al veel mensen met geldproblemen geholpen. “Hulpvragers weten vaak niet wat allemaal mogelijk is”, zegt Yaacoub. “Ik sprak iemand die ten onrechte dacht dat hij niet in aanmerking kwam voor schulddienstverlening omdat hij een eigen woning heeft. Hij worstelde al jaren met schulden. Nu het traject alsnog is ingezet, is hij enorm opgelucht.”

Zorgen over geld?

Ga naar het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Kijk voor locaties op sociaalwijkteamhaarlem.nl. Of ga naar www.haarlem.nl/regelingen-bij-een-laag-inkomen.

Tekst: Els Meijers / Gemeente Haarlem | Foto: Jur Engelchor

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws