Gasvrije molenaarswoning geopend voor publiek

  • 1 mei 2019

Aardgasvrij en energiezuinig wonen. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Op maandag 6 en vrijdag 17 mei 2019 is de molenaarswoning, de gasvrije voorbeeldwoning van de Huizenaanpak, geopend voor publiek. Haarlemmers die energiebesparende maatregelen willen nemen kunnen een kijkje nemen, zich laten inspireren en advies krijgen over duurzame maatregelen.

De voorbeeldwoning van Stichting Huizenaanpak in de Schoterveenpolder is volledig aardgasvrij. De molenaarswoning is duurzaam gerenoveerd. Het is volledig geïsoleerd (vloer, dak, muur, HR++-glas), heeft duurzame ventilatie, een warmtepomp en een lage temperatuurverwarming. De molenaarswoning is een gemeentelijk monument waardoor er geen zonnepanelen op het eigen dak konden. Daarom betrekt de molenaar elektriciteit via het nabijgelegen collectieve zonnestroomdak van Kennemer Energie op het Nova College.

De gemeente Haarlem is eigenaar van de molenaarswoning en gaf de Huizenaanpak de opdracht om de woning aardgasvrij te maken. De Huizenaanpak is een samenwerkingsverband van lokale vakmensen en helpt particuliere woningeigenaren om hun huis energiezuinig te maken, (stapsgewijs) naar aardgasvrij.

Aanmelden

Een bezoek aan de voorbeeldwoning is in te plannen op de website van Huizenaanpak. Of mail naar showroom@huizenaanpak.nl. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken via telefoonnummer 085-2220420.

Foto: Jurriaan Hoefsmit

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt in het zoeken naar de juiste oplossing per wijk en betrekt bewoners bij keuzes.