Gardensongs 2.0: nieuwe verhalen en muzikanten gezocht!

  • 6 september 2019

Ouderen die zingend herinneringen ophalen en zich daarbij laten inspireren door de natuur: dat is het project Gardensongs van Stichting ZaaiGoed. Nu alleen nog in Haarlem Noord maar straks ook op andere plekken in de stad.

Het nummer 'IJsjes' is de absolute favoriet van de deelnemers aan project 'Gardensongs'.

Zingen over vroeger. Over hoe je als kind buiten speelde of met blote voeten door het gras liep. Met Gardensongs, een bijzonder project van de Stichting ZaaiGoed, komen herinneringen van ouderen tot leven in de mooiste liedjes. “De natuur is ons uitgangspunt,” vertelt initiatiefnemer Erika Meershoek in de Zintuigentuin in Haarlem Noord, de thuisbasis van ZaaiGoed. “We kijken naar beelden uit de natuur. Dan komen de herinneringen en woorden vanzelf. Een professionele singer-songwriter, Kathy Ziegler uit Haarlem, maakt daar vervolgens liedjes van. Inmiddels zijn het er al 6! Telkens als we samen komen, zingen we die liedjes met elkaar.”

Dat zie je als je naar het publiek kijkt. Ze herkennen zich in de tekst.

Herkenbaar

Martie is één van de vaste bezoekers van de Zintuigentuin. Ze heeft het afgelopen jaar met veel plezier meegedaan aan Gardensongs. “Ik heb het meest genoten van hoe de liedjes tot stand kwamen,” vertelt ze. “Al die verhalen! Kathy heeft van iedereen iets verwerkt.” Af en toe treedt de groep op met de liedjes. Hoogtepunt tot nu toe was een optreden in de Toneelschuur tijdens de manifestatie Haarlems Goud. Daar merkte de groep dat de liedjes ook anderen raken. Marty: “Dat zie je als je naar het publiek kijkt. Ze herkennen zich in de tekst.” Deelnemer Joke vult aan: “Herinneringen van anderen maken ook die van jou wakker. Zo vertelde een man in onze groep – hij is blind – hoe zijn moeder hem vroeger voorlas, en hoe zij verhalen tot leven bracht alleen maar met haar stem. Dat is mij nog lang bijgebleven.”

Waardevol

Elke stap in het proces van Gardensongs is waardevol, vat Erika het samen. “Het ophalen van herinneringen en die samen delen. Creatief bezig zijn. En ook het zingen, met elkaar en voor anderen. Zelfs een cd opnemen! Zingen betekent iets overwinnen. Je stelt je kwetsbaar op. Hier in de tuin of het tuinhuis voelt dat veilig. Maar op een podium? Toch hebben we ook dat met elkaar gedaan. Een heel nieuwe ervaring!”

Gardensongs gaat door

Gardensongs is een van de initiatieven die is opgezet binnen Haarlems Goud, een project dat ouderen, welzijn en kunst met elkaar verbindt. Dit werd ondersteund door de gemeente. Hoewel Haarlems Goud nu is afgesloten, denken ze bij ZaaiGoed niet aan stoppen. Erika: “We hebben zo veel enthousiaste reacties gekregen. Andere organisaties willen ook meedoen, zoals AllthatSwing, Zorgbalans, Haarlem Effect, DOCK, het Haarlems Participatiekoor en de Wereldmuziekschool. Dat biedt geweldige mogelijkheden. We willen nu muzikanten bij de groep betrekken, en nieuwe liedjes aan ons repertoire toevoegen. Iedereen is welkom om mee te doen!”

IJsjes!

Tot slot: wat is eigenlijk het lievelingslied van de groep? Die keuze is unaniem: IJsjes! Spontaan wordt er ingezet:

IJsjes eten overdag
En ’s avonds als dat mag
IJsjes eten is zo fijn
Zorgeloos zomertijd
Blije jongen, kleine meid

Meedoen?

Stichting ZaaiGoed zit in de Zintuigentuin in Haarlem Noord (volkstuinencomplex aan de Van der Aartweg 25). In de Zintuigentuin wordt gewerkt, geoogst, gewandeld en nog veel meer. Op maandag en woensdag is er De Tuinclub, een dagbestedingsprogramma voor ouderen. Daarnaast zijn er regelmatig workshops. Meer informatie: stichtingzaaigoed.nl

Meedoen met Gardensongs – als deelnemer of organisatie? Neem contact op met Erika Meershoek, contact@stichtingzaaigoed.nl.

Tekst: Greetje van de Pol / Gemeente Haarlem | Foto: Stichting Zaaigoed

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws