Flinke belangstelling voor gebouw De Egelantier

  • 20 september 2019

Zeven organisaties hebben zich afgelopen woensdag 18 september gepresenteerd in de Egelantier. Creatieve hotelconcepten, sociale en duurzame woonvormen en een culturele hotspot zouden volgens deze partijen een plek moeten krijgen in het pand aan de Gasthuisvest. De inspiratiemarkt was druk bezocht.

Wethouder Jur Botter opende de markt. Hij is enthousiast over de diversiteit van de verschillende partijen: “Het is een experiment van de gemeente, we willen partijen op deze manier bij elkaar brengen. Ik heb heel geanimeerde gesprekken gezien tussen de initiatiefnemers en we zijn benieuwd welke plannen eruit rollen.”

Op de inspiratiemarkt presenteerden hotelketens Bunk, Claus Company en Amrath Hotels zich als geïnteresseerde partijen om zich te vestigen in de Egelantier. De organisatie Leren voor het leven vindt de Egelantier een plek die een unieke kans biedt voor Haarlemse jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Het bedrijf Commons is gespecialiseerd in duurzame woonconcepten dat in hun ogen goed past bij het neoklassieke gebouw.

Cultuur

Medewerkers van het Frans Halsmuseum waren ook aanwezig. Zij hebben interesse om het pand als museum te gebruiken. Het collectief Hotspot voor hedendaagse, vernieuwende en diverse cultuur bemande ook een kraam. De Nieuwe Vide, de Pletterij, de Wereldkeuken, Grafisch atelier Haarlem en studio MAPA sloegen hierbij de handen ineen.

Ontmoeting

Zo’n tachtig Haarlemse kunstenaars, schrijvers, acteurs, zangers en journalisten hebben de gemeente Haarlem gevraagd om de Egelantier te behouden als creatieve broedplaats en te onderzoeken of dit financieel haalbaar is. De gemeente ziet geen financiële mogelijkheden, maar heeft wel toegezegd om investeerders in contact te brengen met de Haarlemse culturele en maatschappelijke sector. Op deze manier kunnen de organisaties zelf tot creatieve, rendabele plannen komen voor dit bijzondere pand.

Verkoop

De gemeente wil dat de koper het neoklassieke gebouw uit 1873 ontwikkelt tot een hotel. Ook moeten er minimaal tien stadswoningen voor jongeren, starters en ouderen komen. Een andere voorwaarde is om een deel van de Egelantier in te richten voor culturele en maatschappelijke voorzieningen. Lees meer informatie op www.haarlem.nl/egelantier.

Foto: Hotspot voor Hedendaagse, Vernieuwende en Diverse cultuur bereidt zich voor op de markt.