Extra isolatie met raamfolie en vloer van kurk

  • 11 juni 2021

Het afgelopen jaar is het vrijstaande huis van de familie Geerlofs aan de Haarlemse Churchilllaan flink onder handen genomen. In de voormalige tandartspraktijk uit 1970 viel nog veel te verduurzamen. Toch is het wensenlijstje nog niet helemaal afgevinkt!

Precies een jaar wonen Evert en Tineke samen met hun twee kinderen in deze ruime woning in de Zuiderhout. Evert: “Een huis dat bij aankoop totaal niet duurzaam was. Qua comfort en energiezuinigheid kon het stukken beter. Daarom hebben we gelijk een energie- en duurzaamheidscheck laten doen. Daaruit bleek al snel dat we dit in etappes moeten doen. Aan al onze plannen hangt een prijskaartje. We startten met de vloer, omdat die helemaal open moest. Als je er eenmaal woont is dat een stuk lastiger. Wat het dak betreft; die klus moet nog even wachten. We zijn er nog niet uit wat de beste manier is om te isoleren. We zitten volop in de onderzoeksfase. Er kan zoveel! Maar zonnepanelen en een sedumdak staan beiden hoog op de lijst.”

Vloerisolatie en -verwarming

“Om het gasverbruik en de stookkosten zo laag mogelijk te houden, begonnen we met het isoleren van de vloer. Alleen onze woonkamer is al meer dan 100 m2; dat tikt aan qua stookkosten. We dachten met één grote ruimte snel klaar te zijn met isoleren, maar eenmaal onder de vloer viel dat tegen omdat deze ruimte uit allemaal compartimenten bestaat. Nu de vloerverwarming erin ligt, experimenteer ik of ik via allerlei kranen bepaalde compartimenten deels kan afsluiten. Dan kan ik misschien nog zuiniger stoken!”

Vloer van kurk

“Als vloer kozen we in de woonkamer en keuken voor kurk; een laag van 4 mm die nog lekker mee veert. Een mooi duurzaam natuurproduct dat de warmte van de vloerverwarming goed doorlaat en ook lekker warm aanvoelt. Samen met andere natuurlijke materialen, veel hout en groen is onze woonkamer echt een oase van rust. En door al die grote ramen halen we gelijk de tuin een beetje naar binnen. Hoewel er in die ramen wel dubbelglas zit, wil ik daar graag HR++ glas in hebben. Dat isoleert nog beter, nu voel je de kou er doorheen komen. Als tussenoplossing gebruiken we speciale raamfolie die je op het raamkozijn plakt als extra isolerende laag. Het is een krimpfolie die je opspant door er met een föhn hete lucht tegen te blazen. Nagenoeg onzichtbaar en vooral bij de kleinere ramen werkt het perfect. Zo zitten we ‘s winters niet alleen behaaglijker op de bank voor het raam, maar besparen we ook energie.”

E-coach aan huis

“Inmiddels zijn de spouwmuren geïsoleerd, koken we op inductie en plakten we achter op de paar radiatoren die we nog hebben radiatorfolie. Een tip van de energiecoach die we uitnodigden toen we hier eenmaal woonden. Want naast alle grote investeringen die nog op de wensenlijst staan als een warmtepomp, zonnepanelen en dakisolatie, waren er vast ook kleinere dingen die we nu al konden aanpakken. E-coach Gerard kwam met de radiatorfolie-tip, met een waterbesparende douchekop en waterbespaarders voor de kraan. De douchekop was helaas niet zo’n succes door een te lage waterdruk, maar de rest werkt prima. Alle kleine beetjes helpen!"

Tekt: Sabina Bles | Foto: Bibi Veth

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem