Eerste afspraken Haarlems Klimaatakkoord ondertekend

  • 8 maart 2019

Op vrijdag 8 maart opende Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid, de eerste bijeenkomst van het Haarlems Klimaatakkoord. Meer dan 50 Haarlemse organisaties waren in het Seinwezen aanwezig.

Wethouder Berkhout: ‘Ik ben er trots op dat ik het Haarlems Klimaatakkoord mag presenteren. Het is fantastisch om te zien hoeveel Haarlemse bedrijven, instellingen en organisaties zich bezig houden met de verduurzaming van onze stad. De gemeente kan de duurzaamheidsdoelstellingen die we hebben gesteld namelijk niet alleen behalen. Daar hebben we iedereen voor nodig! Ik nodig dan ook alle partijen in Haarlem met een goed idee uit om mee te doen met het Haarlems Klimaatakkoord.’

Afspraken van festivals tot zorg

De eerste afspraken binnen het Haarlems Klimaatakkoord zijn tijdens deze bijeenkomst getekend. Festivalorganisatoren van Houtfestival, Parksessie en Proefpark spraken met de gemeente af de strijd aan te gaan tegen wegwerpplastic op Haarlemse evenementen. Leden van een samenwerkingsverband tussen onder andere het project SpaarGas en de TU Delft presenteerden 3 projecten om het Ramplaankwartier verder te verduurzamen. Zorginstellingen de Hartekamp Groep en Stichting St. Jacob hebben de Green Deal 2.0 ondertekend. Tot slot presenteerde Inholland het onderzoek naar vrachtlogistiek over Haarlemse wateren.

Adviesraad

Tijdens een panelgesprek lichtten Anke Huntjens (namens woningcorporaties Pré Wonen, Elan en Ymere), Robert Bloemers (Industriekring Haarlem) en Marion Doets (Spaarne Gasthuis) toe hoe zij bezig zijn met de verduurzaming van hun organisaties. Deels zijn zij leden van de Adviesraad Haarlems Klimaatakkoord die op 28 februari werd geïnstalleerd.

Doe mee met het Haarlems Klimaatakkoord

Bedrijven, initiatieven en organisaties die nieuwe ideeën hebben die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het Haarlems Klimaatakkoord kunnen contact opnemen met de gemeente via duurzaam@haarlem.nl. Het is ook mogelijk om aan te sluiten bij bestaande afspraken.

Haarlems Klimaatakkoord

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en circulair en in 2050 klimaatbestendig te zijn. Iedereen draagt zijn steentje bij en niemand valt buiten de boot, want alle Haarlemmers zijn nodig om mee te denken hoe we de duurzaamheidsambities samen behalen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners liggen vast in het Haarlems Klimaatakkoord. Meer informatie leest u op www.haarlem.nl/haarlemsklimaatakkoord