Een succesvol initiatief van bewoners: de beeldengalerij langs de Dreef

  • 15 augustus 2019

Aan de Dreef staan een jaar lang 11 opvallende beelden. Bijzonder is dat deze beeldengalerij een initiatief is van een groepje Haarlemmers, zonder eerdere ervaring met het organiseren van een expositie. Hoe hebben zij hun initiatief van de grond gekregen?

Het idee voor de beeldengalerij komt van de vier Haarlemmers die zich eerder ook inzetten voor het herstel van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout. Samen bedachten ze het plan voor een beeldengalerij, met als thema ‘recycling en het circulaire denken’. “Wij geloofden in ons idee. Dat we er geld voor konden werven bij fondsen, dat de gemeente Haarlem met ons samen wilde werken én dat er kunstenaars bereid waren mee te doen”, vertelt Jaap van Zetten, een van de vier. “Dus we besloten ervoor te gaan.”

Moderne eyeopener

Het uitwerken van het thema begon met een foto van de Dreef, waarin de vier beelden plakten. “Later kwamen ontwerpen binnen van kunstenaars die mee wilden doen”, vertelt Jaap. “Dit hebben we bij de gemeente gepresenteerd. Daar waren ze onder de indruk van de variatie, de omvang van ons initiatief en hoe serieus we er als projectgroep mee bezig waren. De gemeente Haarlem heeft ons letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven.”

De vier willen met dit idee iets teruggeven aan de stad. “Een moderne eyeopener naast alle klassieke beelden die in Haarlem te vinden zijn. De Dreef blijft in zijn waarde, de beelden staan op één lijn. Daardoor komt het thema ‘in your face’. We bieden op de Dreef een verrassing op loopafstand van het centrum: een oase van groen, waar veel te zien is. We trekken mensen uit de binnenstad. Ook dat sprak de gemeente aan.”

‘Heb je een goed plan? Zet door en blijf erin geloven!’

Voor iedereen toegankelijk

Marianne Lammersen is een van de Haarlemse kunstenaars die heeft meegewerkt aan de beeldengalerij. “Het is hartverwarmend dat we met dit project zoveel steun hebben ontvangen. Ik moet vaak uitleggen waarom kunst nuttig is.” Voor Marianne is dit initiatief een grote stap geweest: een kans om als kunstenaar iets in de openbare ruimte te doen. Haar werk is vaak onderdeel van een tentoonstelling, met een hek eromheen. Nu is haar beeld vrij toegankelijk, voor iedereen. Dat is een vak apart.

Jaap vervolgt: “Het is dus gewoon mogelijk in Haarlem: kunst in de openbare ruimte. Sommige kunstenaars hadden nog niet eerder kunst voor buiten gemaakt. Dit vereist andere technische kwaliteiten van je, want het moet ‘hufterproof’ zijn.”

Zorg voor draagvlak

Jaap: “Als initiatiefnemer moet je draagvlak creëren bij de wijkraad en buurtgenoten: de mensen die met je initiatief in aanraking komen. Pas dan heeft een initiatief kans van slagen. Fijn, wanneer je steun krijgt van de gemeente. Het is alleen niet verstandig om als initiatief daarop te leunen. Je moet het zelf doen! De weg vinden binnen de gemeente kun je organiseren. Ook belangrijk: ga in gesprek met jouw wijkraad, de gebiedsverbinders en het wijkteam".

Ook is het belangrijk om flexibel te zijn. “Bij het delen van plannen krijg je als initiatiefnemer ook tegenstand, schrik daar niet van. Heb je een goed plan? Zet door en blijf in je plan geloven. Ga zorgvuldig om met feedback van de buurt, de gemeente, deelnemers en mensen met een ander perspectief. Zo maak je samen het initiatief levend.”

Neem de tijd

Een laatste tip: neem de tijd! “Hoe ingewikkelder je plan, hoe meer tijd het kost om het uit te voeren. Wij hebben 2 jaar gewerkt aan de realisatie van de beeldengalerij. Belangrijk bij het opzetten van een initiatief is dat je het samen doet, als projectgroep. Wij hebben ons verenigd in een stichting. Juist dat samen iets moois neerzetten en het plezier van iets nieuws creëren was onze grootste drive. Met in het achterhoofd: voor wie hebben we dit gemaakt? Waarom doen we dit? Nu staat er iets positiefs, wat we samen hebben gerealiseerd.”

“Ons initiatief opent deuren naar meer: we willen mensen blijven verrassen. Wij stoppen niet na dit project. We willen anderen inspireren. We gaan uitbreiden en ervaringen delen met andere wijken in Haarlem.”

Tekst: Joyce Goverde
Foto: Marianne Lammersen bij haar kunstwerk. Foto: Joyce Goverde

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws