Een duik in het Spaarne, hoe (on)veilig is dat?

  • 24 juni 2019

De zomervakantie staat voor de deur! En als de temperatuur oploopt, is het natuurlijk fijn om verkoeling te zoeken. Kies daarvoor wel een veilige zwemplek uit en ga niet zwemmen in het Spaarne, de Leidsevaart of ander open vaarwater. “Dat is niet alleen verboden maar ook levensgevaarlijk”, waarschuwt de Havendienst.

Pootje baden of zelfs hele stukken zwemmen in het Spaarne of in een gracht. Of met vrienden van een brug afspringen. Het komt ieder jaar voor, maar de Havendienst ziet de laatste maanden een toename ten opzichte van andere jaren. “Het zijn vaak kinderen en jongeren. Zo zagen we een keer een meisje van een jaar of 8 op een bedje midden in de vaargeul van het Spaarne drijven. Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk dat is. Als er een vrachtschip aankomt, heb je geen schijn van kans.”

Gevaar

Want de schepen die op het Spaarne voorbij varen, kunnen behoorlijk groot zijn. “Tot wel 70 meter lang en met een gewicht tot 1000 ton”.  “Als zwemmer ben je nauwelijks zichtbaar voor de opvarenden op zo’n schip. En zelfs als de schipper je wel ziet, kan hij niet snel remmen of uitwijken. Een dergelijks schip heeft tientallen meters nodig om af te remmen”

Bovendien hebben schepen een aanzuigende werking. Ook als je afstand houdt, kun je dus door de stroming naar het schip ‘toegezogen’ worden. “En als je gaat zwemmen in open water, zoals de Mooie Nel, is de wisselende temperatuur ook een risico. Midden op het water is het veel kouder dan aan de kant. Je kunt daardoor kramp krijgen en onderkoeld raken”.

Sprong in het diepe

Ook van een brug afspringen is gevaarlijker dan veel mensen beseffen. “Het probleem is dat je niet goed kan zien wat er onder water ligt. En je springt al snel van zo’n 4 tot 7 meter hoogte. Als je dan op een oude fiets terecht komt of een voorbijvarende boot, is dat een harde klap. Bovendien kun je uitglijden en op de reling of een paal terechtkomen.”

“Onze insteek is niet om mensen hun plezier te vergallen”, zegt de Havenmeester. “Wel willen we heel graag dat iedereen zonder ongelukken de zomer doorkomt. Het gaat ons om de veiligheid. Maar houd er rekening mee dat van een brug afspringen en zwemmen in open vaarwater ook gewoon verboden zijn. Je kunt een boete van 140 euro krijgen.”

Evenementen

Hoe zit het dan met evenementen in het Spaarne, zoals de City Swim to Fight Cancer die 2 jaar geleden werd gehouden? “Tijdens zo’n evenement maken we van het Spaarne tijdelijk een evenemententerrein”, vertelt de Havendienst. “Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen boten voorbij varen. En er is begeleiding die goed let op de veiligheid. Dat is dus echt een uitzondering.”

Veilige plekken

Gelukkig zijn er in en rond Haarlem ook plekken waar je veilig in natuurwater kunt zwemmen.  Denk aan het strandje bij de Molenplas, de Veerplas of het Wed. Omdat dit officiële zwemplekken zijn, wordt de veiligheid gecontroleerd door de provincie. Zij checken of er geen blauwalg in het water zit, of bacteriën waar je ziek van kunt worden. Je vindt alle veilige zwemplekken op www.zwemwater.nl.

Foto: Jur Engelchor