Dit najaar schittert de stad

  • 30 augustus 2018

Haarlem schittert dit najaar! Op verschillende plekken in de binnenstad komen bijzondere sterren te hangen. Het gaat om een kunstproject van studio VOLLAERSZWART. Het project is onderdeel van de cultuurcampagne ‘Haarlem viert cultuur’.

Madje Vollaers en Pascal Zwart van VOLLAERSZWART hebben de afgelopen jaren in verschillende steden spectaculaire kunstprojecten uitgevoerd. Zoals Den Haag als één groot Mondriaanschilderij. En de Erasmusbrug in een outfit van Jean Paul Gaultier. Voor Haarlem bedachten zij het kunstproject ‘Stars4stars’.

Wat gaat er gebeuren?

VOLLAERSZWART heeft een ontwerp gemaakt dat verschillende culturele gebouwen in de stad, en de routes naar deze locaties, extra laat opvallen. Het uitgangspunt voor het ontwerp zijn de 4 sterren uit het logo van de stad Haarlem, die weer voortkomen uit het oude stadswapen van Haarlem. Op de gebouwen en in de straten die op de route liggen, worden gouden sterren aangebracht. Dit zijn lichtgewicht, kunststof 3D-objecten. Het ophangen van de sterren begint op donderdag 30 augustus. Op 8 september wordt het kunstproject officieel opgeleverd. De sterren blijven hangen tot medio februari 2019.

Waar hangen de sterren?

De sterren komen te hangen op: het Stationsplein, Philharmonie, de Toneelschuur, Gravestenenbrug, Frans Hals Museum/HOF en de Stadsschouwburg. De straten die binnen de route vallen zijn: Kruisweg, Barteljorisstraat, Grote Markt, Riviervismarkt, Damstraat, Wamoesstraat, Schagchelstraat, Groot Heiligland, Gasthuisvest en Raamvest.

Haarlem viert cultuur!

Het kunstproject is onderdeel van ‘Haarlem viert cultuur’. In het najaar van 2018 is er in Haarlem extra veel te beleven op het gebied van cultuur. Zo is er feest in de theaters: De Stadsschouwburg bestaat 100 jaar en de Toneelschuur viert zijn 50e verjaardag. Ook zijn er 2 bijzondere exposities. In Teylers Museum is er een unieke tentoonstelling met tekeningen van Leonardo da Vinci. En in Frans Hals Museum komen werken onder meer van Manet, Singer en Van Gogh te hangen tijdens de tentoonstelling ‘Frans Hals en de Modernen’. Daarnaast zorgen Haarlemse kunstenaars en organisatoren voor een bomvolle uitagenda.

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is de aftrap. 2 dagen lang gonst de stad met het Haarlem Cultuur Festival, de 1e Haarlemse Cultuurnacht, de Open Monumentendagen en Korenlint.

Kijk voor het hele programma op haarlemviertcultuur.nl.