De buurttuin van Ecoring in Schalkwijk staat in volle bloei!

  • 2 augustus 2019

Bij de buurttuin van Stichting Ecoring in Schalkwijk kan iedereen meehelpen om groente te verbouwen. Initiatiefnemers Edward Fikier en Bram Derckx willen ook op andere plekken in Haarlem dit soort projecten opzetten.

Bram Derckx (links) en Edward Fikier (rechts)

Onze plannen zijn een hele goede aanvulling op elkaar. We gebruiken het land nu dus met zijn allen!”

De tuin van Ecoring zit aan het Tennispad. Buurtgenoten en andere liefhebbers kunnen een abonnement op de tuin nemen. Je legt dan geld in en kunt in ruil daarvoor wekelijks seizoensgebonden groenten komen halen of zelf oogsten.

Dezelfde visie

Stichting Ecoring werd in januari 2016 opgericht. Voorzitter Edward Fikier vertelt: “We zochten een terrein om zelf groente te verbouwen en om workshops te geven. Dat lukte eerst in Overveen, op een klein stukje land bij Koetshuis Koelemij. Een boer leerde ons hoe je groente teelt, hij werd onze mentor.” Intussen ontmoette hij Bram, die inmiddels manager van de tuin in Schalkwijk is. “Bram was in de Waarderpolder al bezig met akkerbouw. We deelden dezelfde visie en zijn vanaf dat moment samen verder gegaan."

Festival Ecofest

“Vorig jaar hebben we voor het eerst Ecofest gehouden, een duurzaam festival voor jongeren. Afgelopen juni was de tweede editie. Er treden verschillende artiesten op. En ondernemers en initiatiefnemers van eco-projecten laten zien wat ze doen. De gemeente heeft meegedacht, geholpen met plannen en met netwerken: zo kwamen we met de juiste mensen in contact. Ook hielp de gemeente met het kortsluiten van de vergunningen en het aanvragen van de subsidie. Zonder deze hulp hadden we het niet kunnen organiseren.”

Zelfvoorzienend

“We willen dit initiatief op meerdere plekken in en rondom Haarlem realiseren. En de samenwerking aangaan met middelbare scholen om jongeren enthousiast te krijgen. We willen onafhankelijk worden, zonder subsidies kunnen werken. Subsidies zijn opstartgeld, op een bepaald moment moet je als initiatief zelfvoorzienend worden”, vertelt Edward.

Voor mensen die ook deel willen nemen aan de tuin van Ecoring is nog voldoende ruimte. “De opbrengsten zijn er: aardbeien, rucola, eikenbladsla, tomaten, komkommers, courgette, bieten, wortels, aardappels, pastinaak, noem maar op!” vertelt Bram trots.

Het Initiatievencafé

Voor mensen met een initiatief voor de stad organiseert de gemeente Haarlem een paar keer per jaar een Initiatievencafé. Hier kun je jouw idee pitchen en in contact komen met stadsgenoten of mensen van de gemeente die je verder kunnen helpen. Toen Edward begon met zijn project, bestond het Initiatievencafé nog niet, maar hij vindt het nu een fijne plek om anderen te ontmoeten. “Je leert van andere mensen over hun plannen, vaardigheden en inzichten. Door dat te delen, kom je zelf weer op nieuwe ideeën. Je kunt samenwerkingen aangaan en elkaar motiveren.”

Heeft u ook een initiatief?

Heeft u ook een initiatief? De gemeente heeft verschillende hulpmiddelen die u verder kunnen helpen. Behalve het Initiatievencafé is er een Haarlemse Initiatievenschool en kunnen initiatiefnemers hun idee op het platform HaarlemLink zetten. Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/initiatieven

Tekst: Joyce Goverde / Gemeente Haarlem/ Foto: Joyce Goverde

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Samenwerken

Samen gingen de twee op zoek naar een geschikte plek in Haarlem om een buurttuin op te zetten. “We kregen van de gemeente een kaart met tijdelijke plekken voor stadslandbouw die we konden bekijken. Veel stukken grond bleken ongeschikt of de grond was niet schoon. Dan kun je wel bakken neerzetten, maar er geen echte tuin van maken waar mensen samen aan de slag kunnen. Het terrein aan het Tennispad waar we nu zitten, kwam eind 2016 in beeld via de wijkraad Europawijk. Zij wilden graag een groenbestemming voor deze grond. Er bleken meerdere initiatieven interesse te hebben: de Pluktuin, de Wereldtuin, Ferm Rozemarijn en wij, Ecoring. Omdat we een gemeenschappelijke visie hebben, besloten we te gaan samenwerken op deze grond. Want onze plannen zijn een hele goede aanvulling op elkaar. We gebruiken het land nu dus met zijn allen!"

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws