BuurtBLIK: senior-reporters brengen ouderen in beweging

  • 9 mei 2019

Het is een simpel idee met groot effect. Bij BuurtBLIK maken ouderen video’s van activiteiten, waardoor leeftijdsgenoten enthousiast worden en wellicht ook in beweging komen. De video’s zijn al meer dan 60.000 keer bekeken.

Het idee is dat ouderen door de verhalen van anderen ook zin krijgen om iets te ondernemen. Bijvoorbeeld mee te doen in een dansgroepje of een creatieve cursus. Of een van de vele andere activiteiten en diensten waar Haarlem rijk aan is, maar die misschien niet altijd gevonden worden. De videoserie BuurtBLIK begon als een proef in 2017. Het werd zo’n succes dat er nu een website is met 31 films, die al meer dan 60.000 keer zijn bekeken. En nu het project afgerond is, gaan een paar senior-reporters van BuurtBLIK door als ‘Blik op Haerlem’ op het platform Haerlems Bodem.

‘Ik ben op plaatsen geweest waar ik nog nooit was’

Genoten

De films gaan over allerlei activiteiten en diensten. Zo worden vrijwilligers van de buurttaxi voor ouderen Zoefzoef geïnterviewd, kom je iets te weten over burenhulpdienst Buuv, de dienst bibliotheek aan huis, de roze salon en allerlei activiteiten op gebied van bewegen, cultuur, ontmoeting, creativiteit en zingeving. De filmmakers zelf dragen ook onderwerpen aan. Uit de video die ze over zichzelf hebben gemaakt blijkt dat zij bijzonder van het filmen hebben genoten. “Ik ben op plaatsen in de stad geweest waar ik nog nooit was. En telkens had ik na afloop het gevoel dat ik een heel leuke ochtend had gehad,“ vertelt Willy (90). Walter, die door ziekte gebonden is aan een rolstoel, zegt het ‘gaaf’ te vinden mee te doen omdat het ‘zijn grijze massa groter deed worden.’ Jannie vertelt dat ze door het interviewen geleerd heeft zelf naar buiten te komen in een gesprek. En dat daardoor ‘hele leuke gesprekken gingen ontstaan.’

Op de iPads van thuiszorg

Hoe nu te zorgen dat de films de ouderen in de stad ook werkelijk bereiken? Daarvoor werkt BuurtBLIK samen met diverse partners zoals zorginstellingen Reinalda, Kennemerhart, Zorgbalans, welzijnsorganisaties Haarlem Effect en Dock, maar ook bijvoorbeeld het Rode Kruis en de bibliotheek. Thuiszorgmedewerkers, welzijnsmedewerkers en vrijwilligers die met iPads werken kunnen de filmpjes bij ouderen thuis laten zien. Ook tv-zender haarlem105.nl heeft er aandacht aan besteed en de trailer van BuurtBLIK is tijdelijk te zien in de publiekshal van de gemeente.

Vervolg

Het project BuurtBLIK is in deze vorm nu afgerond in Haarlem, vertelt Mirna. Op 10 mei is er een slotmanifestatie van het project Haarlems Goud, waar BuurtBLIK ook onder valt (zie het kader voor meer informatie). Dat betekent niet dat het nu helemaal ophoudt. In Haarlem gaat enkele enthousiaste senior-reporters door bij Haerlems Bodem. En vanwege het succes in Haarlem wordt BuurtBLIK nu ook in Purmerend uitgevoerd. Ook voeren Mirna en Marieke gesprekken om deze manier van video’s maken in te zetten voor andere onderwerpen, zoals bij mantelzorg, schuldhulpverlening en maatjesprojecten voor statushouders.
 
De video’s zijn te zien op buurtblikhaarlem.nl en de voortzetting op haerlemsbodem.nl.

Andere verhalen

Het idee ontstond toen Mirna Ligthart en Marieke Boon bij de koffie kennis met elkaar maakten. Mirna was 10 jaar lang video-editor geweest voor documentairemaker Frans Bromet. Marieke is opgeleid als gerontoloog (deskundige op gebied van ouderdom), en merkte in de praktijk dat ouderen vaak grote drempels zien om deel te nemen aan activiteiten buitenshuis. ‘Dat is niks voor mij’, ‘daar komen alleen maar oude mensen’, is dikwijls het vooroordeel. Mirna: “Toen bedachten we dat het misschien zou werken als we ouderen zelf een rol geven. Dat bleek inderdaad een succes. Als ouderen elkaar interviewen en dat filmen krijg je heel andere verhalen dan als bijvoorbeeld ikzelf achter de camera sta en vragen stel.”

Tekst: Marilou den Outer | Foto: BuurtBLIK

U kunt dit artikel met bronvermelding overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws