Buurbloemetje brengt buren dichterbij elkaar

  • 28 juni 2019

Een vrolijke bos bloemen voor een buurtgenoot die je dat gunt: dát is Buurbloemetje. “Verbinding met de mensen om je heen, daar gaat het om!”

Welke buurman of buurvrouw kan wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Wie van je buren staat altijd klaar voor een ander en verdient een attentie? Met die vragen gaan de medewerkers van Buurbloemetje op pad. En iedereen die wordt genoemd, krijgt een mooie bos bloemen. Zoals op 24 juni in Parkwijk. Daar werden vijftien mensen in het zonnetje gezet door hun buurtgenoten.

Van buren, voor buren

Suzanne van Rijn, sociaal werker bij DOCK in Haarlem, en Karin Wissenburg van Burennetwerk Haarlem hoorden een jaar geleden over Buurbloemetje en vonden het direct een prachtig initiatief. Simpel maar juist daardoor zo goed! Karin: “We deelden de allereerste Buurbloemetjes uit in de Slachthuisbuurt en het Rozenprieel. Een groot succes! Mensen waarderen de positieve insteek. Het is léuk om iemand voor te dragen. Het gaat eens niet over problemen, maar over verbinding met de mensen om je heen.”

Bijzondere ontmoetingen

Suzanne is het daarmee eens. Volgens haar geeft Buurbloemetje iederéén een goed gevoel. Suzanne: “Ook als je als medewerker betrokken bent. Zo vind ik de ontmoetingen altijd heel bijzonder. Mensen die in eerste instantie niemand kunnen bedenken, maar later achter je aan komen: ‘Ik weet tóch iemand!’” Karin: “Ik was eens in een straat waar verschillende jonge vrouwen plotseling weduwe waren geworden. Fijn om te merken dat mensen elkaar steunen in zo’n moeilijke periode.” Soms ook kunnen Suzanne en Karin mensen helpen door ze te verwijzen naar bijvoorbeeld het Sociaal Wijkteam of naar Tandem voor mantelzorgondersteuning. Karin: “Het is belangrijk dat mensen weten waar ze terechtkunnen.”

Zo werkt het

Hoe werkt Buurbloemetje nu precies? De initiatiefnemers – soms buurtbewoners zelf, soms medewerkers van een welzijnsorganisatie in de wijk – gaan van deur tot deur met de vraag ‘wie in de buurt heeft volgens u een bloemetje verdiend?’ Iedereen mag iemand voordragen, elke nominatie telt. Zo’n twee weken later is de feestelijke uitreiking van de Buurbloemetjes. Mensen die hun boeket niet zelf kunnen ophalen, krijgen die thuisbezorgd door een buurtgenoot.

"Buurbloemetje kan je blik op de buurt veranderen"

Vaker een praatje

De uitreikingsavonden zijn het mooist, vindt Suzanne. “Al die mensen bij elkaar, al die bijzondere verhalen. Dat doet je iets. Ik vind het ook mooi als mensen naderhand samen plannen maken om het contact voort te zetten. Zo is er een koffieclub ontstaan, en een ander groepje heeft zelf een bloemetjesactie voor ouderen in het Reinaldahuis opgezet.” Karin: “Buurbloemetje kan je blik op je buurt veranderen. Je kende je straatgenoten misschien al wel van gezicht, maar nu zeg je vaker gedag en maak je een praatje. Zo simpel kan het zijn!”

Tekst: Greetje van de Pol / Gemeente Haarlem | Foto: Buurbloemetje

U kunt dit artikel met bronvermelding overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws OOST
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws