Burgemeester schrijft brief aan alle Haarlemmers

  • 19 maart 2020

Burgemeester Wienen heeft een brief geschreven aan alle Haarlemmers.

Beste Haarlemmers,

We maken op dit moment een grote crisis door. Een noodtoestand die we in ons land lange tijd niet hebben meegemaakt. De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus grijpen diep in op ons dagelijks leven. Ook in Haarlem zijn we geconfronteerd met zieke Haarlemmers en op het moment van dit schrijven heb ik het verdrietige bericht ontvangen dat helaas ook een Haarlemmer is overleden. 

Er zijn vergaande maatregelen getroffen om de gevolgen van het virus in te dammen. Daarvan ondervinden we allemaal de gevolgen, in het bijzonder zichtbaar in de zorg, maar ook thuis, op school, op het werk en in onze vrije tijd. Het dagelijks leven is niet tot stilstand gekomen, maar laat nu een heel ander beeld zien dan we gewend zijn. De straten zijn leeg en stil. De rode luchten in het ochtend- en avondlicht zorgden deze week voor een mooi plaatje in onze stad. Maar in de wetenschap dat deze situatie bijzonder ernstig is, kijken we er nu heel anders naar. Ikzelf ervaar dit soms als verwarrend en ongrijpbaar.

In de ziekenhuizen staat de intensieve zorg op scherp. Zorgverleners draaien tropenroosters om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Veel geplande operaties worden uitgesteld. Scholen zijn gesloten, met ingrijpende gevolgen voor kinderen en hun ouders en verzorgers. Ook musea en theaters, bioscopen, café’s en restaurants hebben hun deuren moeten sluiten. Sportwedstrijden en evenementen worden afgelast. Tal van mensen, vrijwilligers en professionals, zien soms maanden van enthousiast voorbereidingswerk in rook opgaan, met alle begrijpelijke teleurstelling van dien. Veel Haarlemse ondernemers zijn ongekend hard geraakt door deze crisis en zij verdienen onze steun, in welke vorm dan ook. 

In tijden van crisis kunnen mensen zich van hun beste kant laten zien. Ik ben onder de indruk van de solidariteit en de medemenselijkheid die ik deze dagen in onze stad aantref. Van het jonge gezin dat de buren op leeftijd aanbiedt om voor hen de boodschappen te doen. Van het grote applaus voor de zorgverleners op dinsdagavond. Van de leraren die ouders helpen om de lessen voor hun kinderen thuis voort te zetten. Van het personeel in de winkels en bij de overheid, die, crisis of niet, onverstoorbaar doorgaan met hun dienstverlening. En van al die andere Haarlemmers die in deze onzekere periode hun beste beentje voorzetten. Dit alles dwingt respect af. En het geeft veel vertrouwen. 

Maar, één ding, alstublieft stop met hamsteren! Hoe begrijpelijk ook, het veroorzaakt voor anderen een gebrek aan bepaalde producten. Laten we elkaar dit niet aandoen. Samen kunnen we de crisis adequaat het hoofd bieden. Zodat het Haarlemse leven uiteindelijk weer zijn vertrouwde loop zal krijgen.
Precies zoals Lennaert Nijgh het in een mooi Haarlems lied al eens heeft verwoord: 
 

Het Spaarne stroomt 

Voorbij, zoals het steeds zal blijven stromen,

het water gaat, wat blijft is de rivier

en wat er ook voor andere tijden komen,

hij gaat voorbij en blijft toch altijd hier.
 

Ik wil u heel hartelijk danken voor uw belangrijke bijdrage aan de inspanning die van ons allemaal wordt gevraagd. Blijf omzien naar elkaar! 

Jos Wienen,

burgemeester van Haarlem

Foto: Bibi Veth