Blijf thuis en doe niet mee!

  • 26 januari 2021

De burgemeester van Haarlem heeft besloten de volgende gebieden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied: winkelcentrum Marsmanplein en omgeving, het centrum, Europawijk en winkelcentrum Schalkwijk, en winkelcentrum Beatrixplein en omgeving. Dit betekent dat de politie hier preventief mag fouilleren. Aanleiding hiervoor zijn de signalen dat er vandaag wederom opgeroepen wordt tot rellen in Haarlem.

UPDATE 17.50 uur: De burgemeester heeft met onmiddellijke ingang een noodbevel uitgevaardigd voor de omgeving Marsmanplein en Noordersportpark. Dit omdat diverse groepen jongeren samenschoolden in de directe omgeving, met waarschijnlijk de intentie om richting het Marsmanplein te gaan. Met een noodbevel kan de politie mensen bevelen het gebied te verlaten. Voldoet men niet hieraan dan kunnen zij worden aangehouden. Het noodbevel geldt tot woensdag 27 januari 06.00 uur.

Burgemeester Wienen: Het moge duidelijk zijn dat deze mate van geweld en verstoring van de openbare orde op geen enkele wijze geoorloofd is. De politie zal dan ook hard ingrijpen. Ik roep dringend op: blijf thuis, doe niet mee, ga ook niet kijken. Niemand is blij met corona of een lockdown en deze lastige periode duurt lang, maar de consequenties van een strafblad duren nog veel langer.

Ook de Haarlemse gemeenteraad roept de Haarlemmers op om rustig te blijven. Het is belangrijk dat we contact houden en het gesprek aangaan over corona, maar er is geen ruimte voor enige vorm van geweld.

Lees het besluit over het aanwijzen van de risicogebieden (PDF)

Bekijk de kaartjes van de gebieden behorende bij het besluit (PDF)