Belevingsdagen Haarlem brengen wensen in vervulling

  • 30 september 2021

Van 30 september tot en met 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In Haarlem staat deze week in het teken van de ontmoeting. Verschillende organisaties in Haarlem, verenigd in de coalitie Haarlem Ontmoet, sloegen de handen ineen om de week tegen Eenzaamheid alles behalve eenzaam te laten zijn.

In de Week tegen Eenzaamheid wordt aan vele hartenwensen gehoor gegeven.

In de hal van wijkcentrum De wereld in Schalkwijk staat een groot hartvormig bord vol met hartenwensen. Deze wensen zijn de afgelopen weken verzameld in de verschillende wijkcentra die Haarlem heeft. De wensen lopen ontzettend uiteen. Zo is er iemand die graag eens zou willen zingen in een band, een ander wil nog eens een hond uitlaten en er is ook een wens om een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen te brengen. “Daar ga ik dinsdag heen,” vertelt Sylvia. “Ik wil al zo lang dat museum in Enkhuizen nog eens bezoeken. Toen ik werd gebeld met de vraag of ik daar mee naar toe wil, stonden de tranen in mijn ogen.” Sylvia brengt, ondanks stevige rugklachten, regelmatig een bezoekje aan de verschillende wijkcentra in Schalkwijk. Dit doet zij samen met Marjan en Lies. Marjan heeft ook een wens opgehangen op het bord. Zij zou graag zien dat er een bushalte komt voor bus 3 bij wijkcentrum Meerwijkcentrum aan het Leonardo da Vinciplein. “We moeten nu steeds een heel eind lopen. En dat is best lastig als je niet meer zo mobiel bent.”

V.l.n.r.: Lies, Sylvia en Marjan brengen regelmatig een bezoekje aan het wijkcentrum.

Irma Hoorn van welzijnsorganisatie Dock legt uit hoe het met de Hartenwensen in zijn werk gaat: “Een deel van deze wensen komen aan bod tijdens de Belevingsdagen. Dit zijn dagen waarop ouderen met soortgelijke wensen met elkaar op uitje gaan en elkaar dus spontaan ontmoeten. Vandaag is er een Belevingsdag naar de kust. Veel mensen wilden graag nog eens een dagje naar Zandvoort om een lekker visje te eten. Maar er was ook iemand die liever naar Noordwijk wil. Dus gaat de bus eerst naar Noordwijk en daarna naar Zandvoort. De meer praktische wensen worden opgepakt door Buuv en Stichting Nabestaandenzorg."

Wethouder Meijs bekijkt met Annie de schetsen van Henk.

Wethouder Meijs is ook aanwezig in het wijkcentrum. Zij zwaait de eerste belevingsdag-bus uit. Maar eerst luistert ze nog even naar de verhalen van Annie en Henk. Henk heeft een ontzettend dik schetsboek mee vol met prachtige potloodtekeningen. “Die wil ik allemaal uitdelen,” legt Henk uit. “Ik wil mensen er gewoon van laten genieten.” Meijs spreekt de aanwezigen ook nog even toe: “Ik hoop dat er in deze week een hoop mooie ontmoetingen ontstaan. Het gaat vaak niet om grootse dingen. Gewoon even elkaars verhaal aanhoren en een kop koffie drinken.”

Irma Hoorn van organisatie Dock (links) en wethouder Meijs helpen de eerste deelnemers van de Belevingsdagen de bus in.

Achtergrond Week tegen Eenzaamheid

Ieder jaar is het in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens deze week worden in diverse gemeenten allerlei activiteiten georganiseerd die eenzaamheid tegen moeten gaan. Het idee achter de activiteiten is dat mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Weten welke activiteiten er in Haarlem worden georganiseerd? Kijk dan op de website www.haarlemontmoet.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD