Beeldengalerij op de Dreef: ‘kunst maakt de stad gewoon leuk’

  • 17 mei 2019

Een jaar lang staan er opvallende kunstwerken op de Dreef. Werken die aanzetten tot nadenken over mens en zijn omgeving. Een initiatief van stichting Hildebrandmonument, die hoopt met dit kunstproject ook andere stadsdelen te inspireren.

Kunst met een grote K, maar voor een ieder toegankelijk. Dat is de opzet van de tentoonstelling Beeldengalerij die van 17 mei tot mei 2020 te zien is op de Dreef in Haarlem. Er zijn beelden te zien van tien kunstenaars aan wie is gevraagd een werk te maken over het thema ‘recycling of het circulaire denken’, dat bovendien past in de sfeer van de Dreef. Uniek werk dus en het resultaat is zo gevarieerd als de leeftijd van de deelnemende kunstenaars.

De beeldengalerij is een idee van de stichting Hildebrandmonument. Deze zette zich eerder in voor de herbouw van het Hildebrandmonument in de Hout.

"Wat mooi is, willen mensen ook mooi houden"

Liefde voor de Hout

Liefde voor de Haarlemmerhout en omgeving is dan ook een grote drijfveer van de bestuursleden. “Kunst maakt de stad levendig en aantrekkelijk. Dat werkt aan alle kanten positief, want wat mooi is willen mensen ook mooi houden,” aldus voorzitter Jaap van Zetten, die met de bestuursleden twee jaar heeft gewerkt aan de totstandkoming van de beeldengalerij. De stichting hoopt met de beelden - gemakkelijk toegankelijk want direct op straat - veel mensen te bereiken. Ook degenen die geen museumgangers zijn.

Het gaat om kunst ervaren en erover praten: is het mooi, is het niet mooi en waarom. Dat scherpt de geest. Om jongeren erbij te betrekken heeft de stichting ook het Coornhertlyceum gevraagd mee te doen. Na rijp beraad is uiteindelijk het werk van leerlinge Eline de Lange uitverkoren om tussen de overige kunstenaars te staan. Het gaat om een boog gemaakt van schoenzolen. Gooi je afval niet zomaar op straat is de boodschap erachter. Wat jongeren ook zal aanspreken is het werk ‘Out Loud’ van André Pielage: langs een strakke zuil lopen slingers, gemaakt van onder jongeren zo populaire maar ook gevaarlijke lachgaspatronen.

Gemanipuleerde boom?

De in Amsterdam werkende Zweed Jonas Ohlsson is net vader geworden. Leven en dood is zijn thema in de tekeningen die hij omzet in keramiek. Niels Broszat verwerkt gebruikt hout in een vloer. De kleurverschillen geven de verschillende herkomst van het hout weer. Ook maakte hij een gedicht. Leonard van Munster creëerde een ‘energiecentrale’. Deze fabriek slokt de natuur op. Of is de natuur bezig de fabriek te veroveren? Ook Willem Harbers laat je twijfelen met zijn fel gekleurde object. Is het een machine, of een gemanipuleerde boom?

Sjoerd Buisman kennen veel Haarlemmers al: hij ontwierp De Lindenbogen langs de Fonteinlaan en ook nu laat hij houtwerk zien, nu iets dat zich lastig laat benoemen. Pieter W. Postma laat een mensfiguur zien die zijn eigen aardbol aanschouwt. Ook het werk van Frank Koolen gaat over hoe de mens denkt, circulair denkt in dit geval. De Haarlemse Marianne Lammerse is samen met de leerlinge van het Coornhert de enige vrouw in het kunstenaarsgezelschap – “dat moet volgende keer beter,” aldus Jaap van Zetten. Zij vraagt aandacht voor ons weggooi gedrag. Afval dat onder de grond wordt gestopt. Of kan hier ook weer iets nieuws uit ontstaan?

Andere stadsdelen

Helemaal geslaagd is het project beeldengalerij wat Jaap van Zetten betreft als de stichting de ervaring ook kan delen met initiatiefnemers in andere stadsdelen. “Kunst maakt de stad gewoon leuk.” Bij de kunstwerken staan voor meer informatie QR codes die met smartphones kunnen worden afgelezen. Ook is er de website beeldengalerijhaarlem.nl

Tekst: Marilou den Outer / Gemeente Haarlem | Foto: Jur Engelchor

U kunt dit artikel met bronvermelding overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • De Groene Mug - Duurzaam Haarlem