Beamer-evenement dankzij pitch in Initiatievencafé

  • 15 november 2018

Met het Initiatievencafé biedt de gemeente hulp aan Haarlemmers die een goed idee hebben voor de stad. Kunstenaar Herman van den Heuvel presenteerde zijn plan voor een audiovisueel spektakel.

Verrijking voor Haarlem

“Mensen noemden mijn idee een verrijking voor Haarlem. Dat was een enorme prikkel om door te zetten,” zegt Herman over de reacties op zijn presentatie. Het concept was er al: zoek een locatie, nodig een groep kunstenaars uit en laat hen visuele kunstwerken projecteren met hun eigen beamers. In 2010 werd het evenement voor het eerst georganiseerd in Berlijn, onder de naam Bring Your Own Beamer (BYOB), waarna het wereldwijd aandacht kreeg. Herman nam met veel plezier deel aan BYOB in Amsterdam en Utrecht en wilde ook Haarlem kennis laten maken met het audiovisuele spektakel. Maar hoe?
“Ik had geen enkele ervaring met het organiseren van evenementen, ik wist niet eens waar ik moest beginnen. Door mijn werk als kunstenaar kende ik Marina Raymakers, de directeur van Kunst Centrum Haarlem. Ik legde mijn idee voor aan haar en vroeg om advies. Marina vertelde over het Initiatievencafé en raadde me aan daar een pitch te doen.”

Beamer-evenement goede aanvulling op het cultuuraanbod

Het was een drukbezochte avond, weet Herman nog goed. Met de nodige zenuwen presenteerde hij zijn idee aan medewerkers van de gemeente, mensen uit het bedrijfsleven en andere geïnteresseerden. De reacties deden zijn spanning snel verdwijnen. “Mensen reageerden ontzettend enthousiast op mijn idee. Ze noemden het een goede aanvulling op het cultuuraanbod, dat toch al groot is in Haarlem. Die positieve feedback was voor mij erg belangrijk.”
Naast een flinke dosis vertrouwen en extra motivatie om het beamer-evenement op touw te zetten, bood het Initiatievencafé Herman ook praktische hulp. Zo meldde iemand zich spontaan aan als vrijwilliger, deed Herman nuttige contacten op en gaf de gemeente advies over beschikbare subsidies en mogelijke locaties voor het evenement.

Zestig kunstenaars

Bijna een jaar later zijn de voorbereidingen zo goed als afgerond. Herman heeft drie instanties bereid gevonden gratis een ruimte ter beschikking te stellen. Verspreid over drie dagen vertonen zestig audiovisuele kunstenaars hun werk op muren, plafonds, vloeren, panelen en 3d-installaties.
De eerste editie van het (gratis toegankelijke) evenement vindt plaats op 24 november in kunstcentrum 37PK, onder de naam BEAM THIS! Met zeer diverse bijdragen. Van traditionele video´s en dia-projecties tot animaties en interactieve werken. En een bijzonder muzikaal optreden, waarbij ter plekke bladmuziek wordt geschreven door een computerprogramma. Deze muziek wordt geprojecteerd en live gespeeld door een pianist en een cellist.

Er zijn genoeg mensen met goede en frisse ideeën, vaak hebben zij alleen een duwtje in de rug nodig. Net als ik.

Duwtje in de rug

“Vanaf 20.00 uur gaan de lichten uit en de beamers aan. Het wordt niet alleen een tentoonstelling, maar een avondje uit. Inclusief muziek en een bar waar mensen wat te drinken kunnen halen.” Zijn bezoek aan het Initiatievencafé is volgens Herman een belangrijke bron van inspiratie geweest bij het realiseren van BEAM THIS! Stadsgenoten met goede ideeën raadt hij dan ook van harte aan hun plannen te pitchen. “Er zijn genoeg mensen met goede en frisse ideeën, vaak hebben zij alleen een duwtje in de rug nodig. Net als ik.”

Initiatievencafé in Haarlem

Wil je ook net als Herman een pitch doen over jouw idee in het Initiatievencafé, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief kondigt gemeente Haarlem een nieuwe datum aan voor het Initiatievencafé. Ook word je via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de initiatieven in Haarlem. Op HaarlemLink kun je een idee plaatsen of zoeken en hulp vragen of aanbieden.

Tekst: Christaan van Beemen | Foto's: Joyce Goverde

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • Ondernemers