BaanBreker: 45-plussers helpen elkaar netwerkend naar betaald werk

  • 12 februari 2019

In je eentje thuis sollicitatiebrieven schrijven (en de zoveelste afwijzing krijgen), of netwerken en koffiegesprekken voeren, gestimuleerd door andere 45-plussers? Laurien van der Vaart vond betaald werk dankzij BaanBreker.

“Drie van de vijf mensen uit mijn groepje hebben nu een betaalde baan. We kwamen ook buiten BaanBreker bij elkaar, want je hebt steun aan de groep”, vertelt Laurien. Zij was de afwijzingen op sollicitaties helemaal zat. Dus deed ze mee aan BaanBreker, een programma van zeven weken voor en door 45-plussers die betaald werk zoeken. Dat hoeft geen vaste baan te zijn; het kunnen ook zzp-opdrachten zijn. “Ik had een eigen bedrijf, maar verdiende daar niet genoeg mee. Door BaanBreker richt ik me nu op een andere doelgroep en bied ik andere diensten aan. Ik wil niet zeggen dat ik er nu al helemaal ben, maar ik zit op de goede weg.” Laurien geeft met haar bedrijf Buitenpaden educatie over natuur en duurzaamheid. “BaanBreker heeft me geholpen om te bepalen waar ik me op moet richten.”

Koffiegesprek

Een belangrijk onderdeel van BaanBreker, zo niet het belangrijkste, is netwerken. Niet vreemd, want de stichting die BaanBreker heeft opgezet, heet ‘Het is Netwerken’. Laurien: “Ik heb tientallen koffiegesprekken gevoerd. Daar ben ik een stuk wijzer door geworden en mijn netwerk is flink uitgebreid. Bij een koffiegesprek praat je met iemand uit je branche. Wat speelt er precies en waar kun je op inspelen? Het is best lastig om zo’n gesprek voor jezelf te regelen, maar voor een ander is dat makkelijker. Dat doen we dus ook bij BaanBreker, voor elkaar die gesprekken regelen.”

Ik kreeg weer energie om te solliciteren.

Energie

“Het is intensief, die zeven weken. Je wordt ‘gedwongen’ om na te denken. Wat wil ik eigenlijk? Waar wil ik naartoe, misschien een andere richting op? Deelnemers stimuleren elkaar en eventuele tegenslagen vang je met de groep op, in plaats van thuis gefrustreerd te zijn. Iedereen zit in dezelfde situatie, dat is erg belangrijk. En de trainers en vrijwilligers die begeleiden, zijn zeer gedreven en enthousiast. Hun instelling en motivatie helpen heel erg. Ik kreeg weer energie om te solliciteren”, vertelt Jeroen. Hij heeft sinds begin februari een nieuwe baan in de financiële wereld, na een ziekteperiode. Zijn werkgever weet niet dat hij meedeed aan BaanBreker, “dus liever geen achternaam erbij.”

Ruim 60 procent vindt werk

Beate van Arkel, voorzitter van de stichting Het is Netwerken, benadrukt dat BaanBreker voor en door werkzoekenden is. “De trainers en begeleiders staan daar niet te vertellen wat iedereen moet doen. De deelnemers hebben ook geen verplichtingen, behalve natuurlijk meedoen. Het belangrijkste is dat ze zich gaandeweg bewust worden van hun kwaliteiten en valkuilen. Dat maakt je leven makkelijker. En het helpt je in sollicitatiegesprekken.”

De BaanBrekers werken in groepjes onder leiding van een ‘loods’, een soort coach. Een keer per week is er een workshop en eens per week komen de groepjes bij elkaar. De deelnemers bepalen zelf wat ze dan bespreken. En dat werkt. “Ruim 60 procent van de deelnemers aan de afgelopen drie BaanBrekers heeft betaald werk gevonden.”

Meedoen?

De volgende editie van BaanBreker is van 7 maart tot en met 18 april op de donderdagen. Kijk voor meer informatie op de website.

Tekst: Marieke Serruys | Foto’s: Jurriaan Hoefsmit

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Stadsnieuws
  • Ondernemers
  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD