Angeline woont al sinds 2004 aardgasvrij

  • 21 mei 2019

Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. Voor huurster Angeline Broers werd dit niet in 2040 maar in 2004 al werkelijkheid. Ruim vijftien jaar geleden verhuisde zij naar een nieuwbouwwoning van Pré Wonen die gasvrij werd opgeleverd. Angeline woont al sinds 1958 in Delftwijk en sinds 2004 in haar huis in Du Perronstraat: “Ik was anti-vloerverwarming, want ik zat zo ongeveer IN mijn kachel omdat ik het altijd zo koud had, maar het is nu zó lekker warm. Ik kan op mijn blote voeten lopen, heerlijk!”

Door de wijkvernieuwing van Delftwijk-Noord werd Angeline’s verouderde woning gesloopt. Ze woonde vervolgens vier jaar in een wisselwoning terwijl er nieuwe woningen werden gebouwd. “In de nieuwe woning wisten we eerst niet hoe we moesten omgaan met de nieuwe installaties. Gelukkig was er hulp vanuit de woningcorporatie. Het duurde wel even voordat ik de overgang van gaskachel naar luxe vloerverwarming fijn vond.” Nu betaalt Angeline slechts 50 euro aan (vloer)verwarming en 28 euro aan elektriciteit per maand. “Ik moest zelf echt een omslag maken. Als je makkelijk bent en de vloerverwarming heel hoog zet, betaal je meer. Nu ben ik een stuk energiezuiniger ingesteld. En betaal ik minder energiekosten.”

Energiezuinig koken en douchen

Sterker nog, Angeline is erg op haar energieverbruik gaan letten. “Zo zet ik een emmer onder de douche tijdens het opwarmen van het water en gebruik ik dat later om de plantjes water te geven. En verwarm ik eerst water in de waterkoker waarmee ik daarna mijn aardappelen kook, dat scheelt energie. Ook zet ik mijn inductieplaat iets eerder uit zodat het met de restwarmte nog gaat ‘na’-koken.”

Draagvlak van huurders

Angeline’s woning is van Pré Wonen, een van de drie woningcorporaties in Haarlem. Alle woningen in de flat van Angeline zijn identiek en zeer goed geïsoleerd. De appartementen kijken uit op een groene binnentuin. De woningcorporaties Ymere, Pré Wonen en Elan Wonen werken samen met de gemeente aan duurzame woningen. Voor woningcorporaties is draagvlak van huurders bij het verduurzamen van woningen belangrijk. Wil je als huurder zelf maatregelen nemen? Kijk hier wat je zelf kunt doen.  

Haarlem wordt steeds gasvrijer

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Meer weten over wat je zelf kan doen als je huurder bent? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer.

Foto: Bibi Veth