Andrés Barba schreef citybook ‘Roque en de stad’

  • 4 september 2019

Van 7 tot 19 april 2019 was de Spaanse schrijver Andrés Barba (1975, Madrid) in Haarlem voor het project Citybooks. De schrijver ging tijdens zijn verblijf in gesprek met de stad over zijn werk, het schrijverschap en zijn ervaringen in Haarlem.

‘Roque en de stad’

Samen met zijn babyzoon Roque trekt de auteur er op uit in Haarlem. Het gezelschap van de kleine jongen kantelt zijn schrijversblik en verbindt hem op onverwachte wijze aan de stad. De ervaringen schreef hij neer in Roque en de stad. Via alomtegenwoordige tulpen naar het orgel in de Sint-Bavokerk en een middeleeuws kinderlaarsje, van het Teylersmuseum naar het bloemencorso: in een meanderend essay verweeft Barba persoonlijke reflecties over zijn prille vaderschap met kunsthistorische observaties en persoonlijke herinneringen. ‘De zonnebloemen in Roque’s handen zijn net zo groot als zijn gezicht, zoals de bloem van het fossiel in het Teylers Museum de grootte van mijn gezicht zou hebben, en hij zwaait ze in zijn buggy wild heen en weer alsof het rammelaars zijn. Ik houd van de stugheid van de zonnebloemen in de handen van Roque, ze doen me denken aan de velden in Andalusië waar ik als kind met mijn vader in de auto doorheen reed, ze geven me een beetje het gevoel alsof ik thuis ben, die grove zonnebloemen met hun kleine gele bloembladen en hun enorme cyclopenoog.'

De tekst is te lezen en te beluisteren in de originele Spaanse versie en in Nederlandse vertaling op de website www.citybooks.eu.

Over de schrijver

Andrés Barba werd finalist van de prestigieuze Spaanse literatuurprijs, Premio Herralde met zijn romandebuut ‘Het zusje van Katia’. Zijn novelle ‘El hueso que más duele’ (1997) werd onderscheiden met de Premio Ramón J. Sender. In 2008 werd zijn roman ‘Het zusje van Katia’ verfilmd door Mijke de Jong. Recent verscheen zijn boek ‘Republiek van Licht’ bij De Bezige Bij, waarmee Barba in 2018 de Spaanse Herralde-prijs won.

Citybooks

Haarlem werkt sinds 2017 voor vier jaar samen met het Vlaams Nederlandse Huis deBuren. In deze vier jaar verblijven voor het project citybooks zes nationale en internationale (strip-)auteurs twee weken in Haarlem. Zij schrijven daar een verhaal, gedicht, essay of strip over. Haarlem krijgt hiermee unieke stadsportretten van gerenommeerde auteurs en fotografen/tekenaars, toegankelijk voor een internationaal en breed publiek.

Deze citybooks zijn gratis te lezen, beluisteren en te downloaden op www.citybooks.eu gepubliceerd als webtekst, e-book en als audioboek (mp3), in het Nederlands en in het Engels.