‘Als je elkaars verhaal kent, begrijp je elkaar beter’

  • 8 juli 2019

Samen aan de slag met een fotocamera om elkaars verhalen vast te leggen: dat is het project DubbelBelicht. Wil je ook meedoen? Geef je dan op. Bijvoorbeeld voor de workshop op zaterdag 13 juli op de Buurtcamping Molenwijk.

De wereld ziet er anders uit door de lens van een fotocamera. Je ziet details die je niet eerder zag, kijkt ineens bij iemand ‘naar binnen’. Je leert de ander en je omgeving beter kennen. Precies dát is het doel van DubbelBelicht, vertelt de Haarlemse fotograaf Marisa Beretta. Zij is de drijvende kracht achter het bijzondere fotoproject. Het begon met jongeren en ouderen uit Schalkwijk die elkaar hun verhaal vertelden en op stap gingen om foto’s te maken in de wijk. DubbelBelicht gaat verder en het ‘elkaar leren kennen’ staat nog steeds centraal.

Expedities

“Als je iemands verhaal kent, begrijp je diegene beter,” legt Marisa uit. “Zo kun je uiteindelijk ook beter met elkaar omgaan.” De eerste ‘expedities’, zoals de projectrondes worden genoemd, waren een groot succes. Marisa: “De scholieren en ouderen die vorig jaar meededen, zouden elkaar normaal gesproken nooit ontmoeten. Ze leven in heel andere werelden. Maar eenmaal bij elkaar viel dat weg. Hoezo generatiekloof? Ze hadden elkaar juist ontzettend veel te vertellen. Over vroeger en nu, over verschillen en overeenkomsten. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan. Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken.”

"We brengen nog steeds verschillende werelden samen.”

Waardevol

De expedities werden afgesloten met een expositie. Een aantal foto’s kwam levensgroot op de parkeergarage bij het winkelcentrum in Schalkwijk te hangen. Een enorme opsteker voor de deelnemers. Marisa: “Mensen waren zo blij en trots dat er ruimte werd gemaakt voor hun verhaal. Ze werden gehoord en gezien, letterlijk en figuurlijk. Heel waardevol! Mede daarom hebben we besloten door te gaan met DubbelBelicht. We leggen niet meer per se de nadruk op jongeren en ouderen, maar de kern van het project blijft hetzelfde. We brengen nog steeds verschillende werelden samen.”

Doe mee!

Voor wie óók wil meedoen: deze zomer wordt een aantal DubbelBelicht-workshops gegeven en je kunt je nog opgeven. Zo is er op zaterdag 13 juli een workshop op de Buurtcamping Molenplas. Marisa: “Deelnemers zijn van harte welkom. Je hoeft niet per se op de camping te staan om mee te doen. Voorwaarde is wel dat je in Schalkwijk woont en dat je je van te voren aanmeldt. Aan het eind van de zomervakantie houden we ook nog een workshop in de bibliotheek in Schalkwijk.” Het resultaat zal deze keer te zien zijn in Museum Haarlem (okt 2019-mrt 2020). Marisa: “Het zou geweldig zijn om daarna weer een serie DubbelBelicht met scholen en ouderen te organiseren. We hebben verschillende sponsors, maar een extra partner die dit project een warm hart toedraagt en financieel wil ondersteunen, is zéér welkom!”

Meer informatie of wil je meedoen op zaterdag 13 juli? Neem contact op via info@marisaberetta.nl. Ook voor de workshop van eind augustus in de bibliotheek in Schalkwijk kun je je bij haar opgeven.

Leren kijken

Tijdens de workshops deelde Marisa ook haar kennis en ervaring als fotograaf. “Leren kijken is heel belangrijk. Wat zie je om je heen? Zie je wat je dénkt dat je ziet, of is er meer aan de hand? En waarom? Neem niet zomaar klakkeloos aan wat je voorgeschoteld krijgt, maar wees kritisch. Oordeel niet meteen maar stel vragen. Daar heb je op alle terreinen in je leven iets aan.”

DubbelBelicht is een verzameling projecten voor ouderen waarin welzijn samenkomt met kunst en cultuur. Bekijk ook de Facebookpagina van DubbelBelicht.

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl

Tekst: Greetje van de Pol / Gemeente Haarlem | Foto: Marisa Beretta

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws