Alles over Noord in nieuwe talkshow

  • 1 februari 2019

Stadsdeel Noord saai? Allerminst. Sinds kort doet de live talkshow Nieuw in Noord verslag van alle ontwikkelingen in het stadsdeel. Eén uitzending leidde zelfs tot de vorming van een orkest.

Haarlem Noord was van oudsher vooral een woongebied. Voor zaken als cultuur gingen de inwoners naar ‘de stad.’ De laatste jaren komt daar verandering in.

Een belangrijke ontwikkeling was de komst van Het Verhalenhuis aan de Van Egmondstraat 7. Jong en oud kunnen er terecht voor een theatervoorstelling, een film, lezing, muziekoptreden, een lunch op de derde donderdag van de maand, of een wandeling door Noord. ’Zinvol uitgaan, lekker in de buurt’ is dan ook de slagzin van Het Verhalenhuis. Sinds najaar 2018 wordt vanuit deze locatie de live radio talkshow ‘Nieuw in Noord’ gemaakt op de lokale zender Haarlem105, helemaal gericht op nieuws en ontwikkelingen in Noord.

Allerlei gasten

Marcel Smeenk die Noord als buurtwerker van DOCK goed kent, kreeg het idee voor een radioprogramma over dit stadsdeel. Hij klopte er mee aan bij Arno van de Vuurst de Vries, de coördinator van het Verhalenhuis, die ook betrokken is bij het radioprogramma Haarlem Leeft. Nieuw in Noord wordt gepresenteerd vanuit Het Verhalenhuis, dat beschikt over een klein theater. De gemeente Haarlem gaf een financiële bijdrage zodat de studio over eigen microfoons en dergelijke kan beschikken.

Sinds de eerste uitzending in oktober zijn diverse gasten geïnterviewd. Zoals de voorzitter van de Turkse moskee, die kwam vertellen over de moskee en de plannen om ook de buurt te betrekken bij bepaalde activiteiten. Twee thuiszorgmedewerksters uit Spanje die voor Zorgbalans in Delftwijk werken, vertelden hun ervaringen in de Nederlandse zorg.

We krijgen veel tips, maar speuren ook zelf nieuwskanalen af.

Tips

Ook gemeentelijk nieuws wordt gedeeld, bijvoorbeeld over de kermis of de Cronjéstraat die op de schop gaat. “We krijgen veel tips, maar we speuren ook zelf nieuwskanalen af. Een hele leuke is bijvoorbeeld de buurtapp Nextdoor. Daar zien we dat op een bepaalde datum bij ‘tante Door’ een knutselmiddag is, en dan melden wij dat,” aldus Arno.

Vaste prik zijn een column door schrijver Henny Hofsté, een optreden van een muziektalent uit Noord en andere leuke muziek.

Leuke reacties

Veel publiek zit er vooralsnog niet op de tribune in de studio. Maar Marcel en Arno die beide de presentatie doen van de talkshow hebben er alle vertrouwen in dat de belangstelling gaat groeien. “We krijgen leuke reacties.”

Er is zelfs al een nieuw orkest in Noord ontstaan dankzij de talkshow. Dat gebeurde na een interview met een inwoner van de Indische buurt die veel met muziek bezig is. In korte tijd meldden zich allerlei enthousiast geworden mensen en is er nu de Senioren Bigband Kennemerland, met 25 leden. “Sommigen hebben hun lidmaatschap van een ander orkest ervoor opgezegd, omdat ze liever vlakbij huis spelen. Ze repeteren in Het Verhalenhuis,” vertelt Marcel. “Prachtig om te zien, we hopen dat er op die manier nog veel mooie buurtinitiatieven gaan ontstaan,” aldus Arno.

Meeluisteren?

De talkshow Nieuw in Noord van Haarlem105 is elke eerste maandagavond van de maand live te beluisteren van 20.00 tot 22.00 uur. Via de radio op FM 89.9 of DAB+, online via haarlem105.nl en tot twee weken erna op Uitzending gemist op dezelfde website. Er zelf bij zijn op de publieke tribune om te luisteren of mee te praten kan ook, aanmelden is niet nodig. E-mail van de redactie: haarlemleeft@haarlem105.nl.

Tekst: Marilou den Outer
Foto: Joyce Goverde

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Stadsnieuws
  • Nieuws NOORD