Leefbaarheid en Initiatiefbudget: potje voor goede initiatieven

  • 9 augustus 2018

Stel: je hebt een goed idee voor je buurt, maar niet genoeg geld om het ook echt uit te voeren. Daar heeft de gemeente Haarlem een potje voor: het Leefbaarheid en Initiatiefbudget.

Wie weet wil je een maaltijd organiseren voor de hele buurt. Of een kinderactiviteit houden in je straat. Jullie woonomgeving groener maken, of een discussieavond voor wijkbewoners houden. Mooie ideeën genoeg! Maar waar haal je het geld vandaan? Haarlemmers die iets voor hun wijk willen organiseren, kunnen sinds een half jaar aanspraak maken op het Leefbaarheid en Initiatiefbudget van de gemeente. Dat is een speciaal potje waaruit je een bijdrage kunt krijgen.

Hoe werkt het?

Het werkt heel simpel: iedereen kan een aanvraag doen via de site van de gemeente. Een speciale raad beoordeelt de aanvragen. In die raad zitten vijf Haarlemmers, één uit ieder stadsdeel. Zij bekijken of het initiatief voldoet aan een aantal regels en verdelen vervolgens het geld. Zo is het Leefbaarheid en Initiatiefbudget echt ván Haarlemmers, vóór Haarlemmers.

Deze drie Haarlemse initiatieven maakten al gebruik van het Leefbaarheid en Initiatiefbudget:

Speeltuin Floragaarde | Waarvoor? Buitenspeeldag | Hoeveel? 2900 euro

Christel Gouweleeuw: “De Nationale Buitenspeeldag is inmiddels een traditie, ook in Haarlem. Dit jaar organiseerden we de buitenspeeldag in samenwerking met BSO de Kameleon en BSO de Geelwitjes. De speeltuin, het dak van de Kameleon, en de Van Oosten de Bruijnstraat werden die dag omgetoverd tot een speelparadijs. Met het geld uit het Leefbaarheid en Initiatiefbudget hebben we geweldig leuke dingen kunnen betalen: een poffertjeskraam, de installatie voor de zeepkistenrace, een kunstenares die met de kinderen aan de slag ging, schminkers, een limonadekoe, materialen om T-shirts te verven en voor diverse oud-Hollandse spelletjes... De middag was mede hierdoor een groot succes.”

Actiecomité Engelandlaan Geen Racebaan | Waarvoor? Acties tegen te hard rijden op de Engelandlaan | Hoeveel? 700 euro

Sywert Schadenberg: “De maximumsnelheid op de Engelandland niet verhogen naar 50 kilometer per uur: daarvoor hebben we het actiecomité Engelandlaan Geen Racebaan opgericht. Dankzij de bijdrage uit het Leefbaarheid en Initiatiefbudget konden we diverse activiteiten organiseren om de buurt bewust te maken van de gevaarlijke situatie. Die activiteiten waren voor kinderen, fietsende scholieren, wandelende ouderen, maar ook voor te hard rijdende automobilisten zelf. We konden rekenen op veel steun van buurtbewoners: je hebt immers allemaal elke dag te maken met de veiligheid in je straat. De ultieme beloning was dat de gemeenteraad ons advies heeft overgenomen. De Engelandlaan blijft een 30-kilometerweg!”

Stichting Posthuis Zaanenpark | Waarvoor? Wijkfestival Zomer in de Zaanen | Hoeveel? 2000 euro

Michiel Groothuis: “Zomer in de Zaanen is een wijkfestival voor de buurt, door de buurt. We werken zoveel mogelijk met gesloten beurzen. Middenstanders uit de wijk dragen bijvoorbeeld bij door een activiteit te organiseren op het festival. Maar sommige dingen kosten nou eenmaal geld. Denk aan het podium, licht en geluid, vergunningen, sanitaire voorzieningen. Dáár gebruiken we het Leefbaarheid en Initiatiefbudget voor. Als buffer voor die vaste kosten. Mijn tip voor anderen is dan ook: richt je niet alleen op het geld van de gemeente. Zoek sponsors en gebruik de talenten van mensen in je buurt. Dan wordt het echt iets van jullie samen.”

Meer weten, of ook een aanvraag doen? Hier lees je meer.

Tekst: Greetje van de Pol | Foto's: Jurriaan Hoefsmit

Zomer in de Zaanen kreeg geld uit het Leefbaarheid en Initiatiefbudget.

Categorie:

  • Stadsnieuws
  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD