Het stadswapen door de ogen van Haarlemse kinderen

  • 20 november 2020

Dit jaar wint Noor van de Nes (9 jaar) van de Koningin Emmaschool de tekenwedstrijd met een kleurrijk en vrolijk ontwerp van het Haarlemse stadswapen. De tweede prijs gaat naar Josephine Koelen van de Dreefschool en de derde prijs is voor Liv van Beek van SBO De Trapeze. 

Het is een traditie geworden om rond de verjaardag van de stad een tekenwedstrijd uit te schrijven onder de leerlingen van groep 6 van alle basisscholen in Haarlem. De opdracht is ook elk jaar hetzelfde: ontwerp een nieuw stadswapen. De resultaten zijn elk jaar verrassend. De jury heeft de winnaar dit jaar uit bijna 200 tekeningen moeten kiezen.  

Twaalf jaar geleden werd de eerste stadswapentekenwedstrijd uitgeschreven bij de viering van 763 jaar stadsrechten. De toenmalige wethouder van onderwijs, Maarten Divendal, startte deze traditie. De prijzen werden nog op school uitgereikt door de burgemeester of de wethouder Onderwijs. Vanaf 766 jaar stadsrechten zijn de 3 prijswinnaars met klasgenoten ontvangen op het stadhuis en vond daar de uitreiking plaats inclusief een rondleiding door het stadhuis, Noord-Hollands Archief en Hoofdwacht. Sinds drie jaar is de rondleiding in het stadhuis vervangen door een poppenkastvoorstelling.

Dit jaar was anders dan anders door corona, maar nog altijd feestelijk. “Het is een mooie traditie die ook de Haarlemse kinderen betrekt bij de verjaardag van de stad. Dit jaar alweer 775 jaar. De stad ziet er door de ogen van een kind anders uit. Ik hoop dat Haarlem door de ogen van deze kinderen altijd zo kleurrijk en vrolijk blijft als zij nu het wapen hebben ontworpen”, zegt Jur Botter, wethouder Jeugd en Onderwijs.