Eerste Haarlemse kinderlintjes uitgereikt

  • 20 november 2020

Afgelopen woensdag boog de Haarlemse kinderraad zich over alle voordrachten voor de Haarlemse kinderlintjes.  Niet drie, maar zes kinderen kregen vrijdag 20 november de onderscheiding omgehangen door kinderburgemeester Quinten de Lange.

Fotograaf: Jurriaan Hoefsmit

Het was een klus voor de kinderraad om te kiezen: “Alle voorgedragen kinderen hebben iets bijzonders  gedaan, voor hun buurt, voor mensen zelf, voor het milieu of voor meerdere dingen. Alle voorgedragen kinderen zijn ook echt een voorbeeld voor andere kinderen. Het was lastig om daaruit te kiezen en we hebben daar flink over gediscussieerd. Maar uiteindelijk zijn we het met elkaar eens geworden”, zegt kinderburgemeester Quinten de Lange.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de verdiensten van de zes gedecoreerden.

Annika Conner, Zonne Witlox, Karlijn Reitsma  en Britt Hoogenbosch (allen 10 jaar)

Annika, Zonne, Karlijn en Britt kregen een lintje voor een sportieve actie. De meiden haalden in coronatijd op hun skeelers vier weken lang lege flessen op in de buurt. Ze kregen er € 113 euro statiegeld voor. Ze hielden dat geld niet voor zichzelf, maar gaven het aan de Voedselbank.

De kinderraad vond het lintje waard omdat  het een sportieve actie is. Het  is  goed voor het milieu, het recyclen van flessen. Maar ook omdat ze aan mensen dachten die niet zoveel geld hebben, door het geld aan de voedselbank te geven. Ze hebben echt wat goeds gedaan. En het waren wel meer dan 500 flessen!

Iris Hiemstra (12 jaar)

Iris kreeg een lintje omdat zij veel verschillende dingen voor anderen doet. Ze heeft haar haar af laten knippen om er een pruik van te laten maken voor kinderen met kanker. Ze ruimt zwerfafval op. Ze bakte koekjes en taart voor ouderen ten tijde van corona. Ze helpt haar buurvrouw door de kinderen te vermaken. En ze is actief op school bij de GSA (een groep die vindt dat iedereen op school de vrijheid moet hebben om te zijn wie hij of zij  wil zijn).

De kinderraad vond het zo bijzonder dat Iris zich voor zoveel verschillende dingen inzet, dat is een lintje waard.

Mika Takken (11 jaar)

Mika kreeg een lintje omdat hij al sinds 2018 altijd klaarstaat voor mevrouw Lederina, die wat ouder is en niet meer zo fit. Mika laat elke week haar hond uit, ook als het regent. Hij helpt haar met allerlei dingen zoals met Facebook, bakt appeltaart voor haar en komt ook gewoon voor de gezelligheid langs.

De kinderraad vindt het echt knap dat hij al bijna 3 jaar van alles voor haar doet.  En dat hij iemand echt helpt, met verschillende dingen. De kinderraad is het eens met mevrouw Lederina, die zegt dat hij een voorbeeld is voor veel andere kinderen. En daarom verdient Mika een lintje.

Het is de eerste keer dat Haarlem kinderlintjes uitreikt op initiatief van CDA raadslid Mostapha El Aichi. Volgend jaar worden er rond de verjaardag van de stad weer kinderlintjes uitgereikt.

Op 23 november 2020 wordt Haarlem 775 jaar en daar toost de stad om 19.00 uur op. Kinderburgemeester Quinten geeft tijdens de toost ook aandacht aan de uitreiking van de kinderlintjes. Je kunt de toost volgen op www.haarlemtoost.nl en via een livestream op Facebook 'Haarlem Toost'.