’We worden vaak onderschat’

  • 9 augustus 2018

Jeroen van Berkelaar (33) heeft een lichte verstandelijke beperking, maar hij staat zijn mannetje. Hij is ambassadeur in het Jaar van de Toegankelijkheid omdat hij wil opkomen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Jeroen van Berkelaar

“Ze kunnen niks, ze weten niks, hoor ik wel eens”, vertelt Jeroen. “Dan zeg ik: ‘Ga eens kijken wat voor mooie dingen er worden gemaakt bij dagcentra zoals Hart Werk & Kunst aan de Bakenessergracht!’ Dan piepen ze wel anders.” Zelf heeft Jeroen een drukke werkweek met verschillende banen. En als ervaringsdeskundige geeft hij workshops bij de Hartekamp Groep.

Politiek debat

Hij vermoedt dat hij als ambassadeur is gevraagd omdat hij opviel tijdens een politiek debat voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Dat was bij Stichting De Baan, die allerlei activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. De politici waren druk in discussie over het niveau van mensen in winkels. Dat vonden ze zo laag. Toen zei ik: ‘Je niveau hoeft niet hoog te zijn, als je maar met klanten kunt omgaan en je producten kunt aanprijzen.’ Toen vielen ze stil. Ik heb de wethouder nog nooit zo stil gezien!” Trots laat Jeroen een foto van zijn vriendin zien. “Zij werkt bij een winkel, de wereld van Jansje. Ze werkt keihard en de winkel is altijd vol.”

Theater

Jeroen werkt bij een dagcentrum van de Hartekamp Groep één dag in de bakkerij (soesjes, taarten, cake en koekjes bakken) en twee dagen bij het werkteam, zoals dat heet. “Producten stickeren, of in- en uitpakwerk.” Daarnaast is hij op vrijdagen altijd aan het werk op het terrein van busmaatschappij Connexxion in de Waarderpolder. “Vanaf de weg kun je de wasstraat zien. Met het CleanTeam maken we bussen schoon.” In zijn vrije tijd zit hij ook niet stil. “Ik speel toneel bij Theater Klapstuk, van Stichting De Baan, en heb nu voor het eerst de hoofdrol. We gaan Abeltje van Annie M.G. Schmidt opvoeren. Ik speel Abeltje én ik heb nog een andere rol.” Daarnaast rijdt hij één avond in de week paard.

Ik sta altijd open voor iets nieuws

Hersenvliesontsteking

Jeroen woont zelfstandig in een appartementencomplex van de Hartekamp Groep in Haarlem. “Ik woon daar nu drie jaar en krijg hulp met mijn financiën en met de was.” Hij is niet geboren met een verstandelijke beperking. “Toen ik 4,5 jaar was kreeg ik een hersenvliesontsteking. Ruim een half jaar heb ik in het ziekenhuis gelegen. Links was ik verlamd, maar dat is nu over. De neurochirurg heeft mijn leven gered. Daar ben ik haar nu nog dankbaar voor, ook al is ze al met pensioen. Door de ontsteking ben ik slechthorend, heb ik moeite met mijn evenwicht en heb ik een licht verstandelijke beperking.”

Open voor iets nieuws

Wat zijn dat voor workshops die hij geeft? ”Voor begeleiders en cliënten van de Hartekamp Groep. Ik vertel over een nieuwe begeleidingsstijl bij de Hartekamp Groep. Cliënten worden uitgedaagd om meer dingen zelf te doen. In de workshops leg ik uit wat dat voor mij betekent. Eigenlijk vooral dat we veel vrijer zijn om zelf dingen uit te proberen. En ik sta altijd open voor iets nieuws.”

Volgende week: Stefan Cano en Willemijn ten Velden, ambassadeurs voor mensen met een psychische aandoening.
Eerder in deze serie: het Jaar van de Toegankelijkheid en interviews met Femke en Danny, ambassadeurs van mensen met een chronische ziekte, Ton, ambassadeur van mensen met dementie, en Sulya en Jan Willem, ambassadeurs voor mensen met een aangeboren beperking.

Tekst: Marieke Serruys | Foto’s: Marisa Beretta

U kunt dit artikel overnemen in een (wijk)krant of ander medium. Lees voor het gebruik van foto's of afbeeldingen de voorwaarden op haarlem.nl.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • Ondernemers