Muurschilderingen Amerikaanse kunstenaar Gaia

  • 20 juli 2021

De Amerikaanse kunstenaar Gaia is deze zomer in onze stad. We vroegen hem op twee locaties in Schalkwijk muurschilderingen te maken. Verhalen van stadsgenoten uit Schalkwijk vormden de basis van zijn kunst in Haarlem.

Ervaringen van Haarlemmers zijn de basis

Zo ging kunstenaar Gaia* in gesprek met bewoners en wijkorganisaties. Hij luisterde naar persoonlijke verhalen ervaringen van buurtgenoten. Hij heeft twee doelen met de gesprekken:

  1. hij krijgt inzicht in de mensen die in de wijk wonen en wat er leeft in de buurt. Dit is de basis voor zijn ontwerpen van de muurschilderingen
  2. de gesprekken die ontstaan tussen Haarlemmers en Gaia en ook tussen buurtgenoten zijn een belangrijk onderdeel van het project.

Het gezicht van de wijk

Zaterdag was de start om de muurschilderingen aan iedereen te laten zien. Burgemeester Wienen was er uiteraard bij. Voor de gemeente Haarlem zijn de nieuwe muurschilderingen een belangrijke toevoeging aan de kunst in de openbare ruimte. Ze zorgen dat kunst dichtbij is voor alle inwoners van Haarlem. Het fleurt op en geeft de buurt 'een gezicht'. Dit zijn de eerste twee van meerdere muurschilderingen die de wijk in de komende jaren gaan verfraaien.

Ook een tentoonstelling

Op twee locaties in Schalkwijk maakte Gaia een muurschildering. Op het gebouw TP2 aan het Terschellingpad en op het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem) aan de Stresemannlaan. Ook richt Gaia een tentoonstelling in bij 37PK, Platform voor Kunsten. Deze expositie is te zien van 17 juli t/m 29 augustus en gratis te bezoeken.

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD