“Het voelde alsof ik geld had, het was alleen niet van mij”

  • 20 oktober 2020

Rowan (24) heeft een goede baan. Toch heeft hij schulden. Zijn coach van NewFuture, een project van gemeente Haarlem, helpt hem orde op zaken te stellen. Nu Rowan minder geldstress heeft, gaat het beter met hem.

Rowan werkt fulltime als accountmanager bij een telemarketingbedrijf. Hij verdient meer dan veel leeftijdsgenoten. Toch heeft hij geldproblemen. Op zijn achttiende stond hij al tweeduizend euro in de min. “Ik woonde toen al op mezelf, omdat het thuis niet goed ging. Ik wilde graag op eigen benen staan, ook financieel. Maar dat viel tegen.”

Uitlaatklep

Rowan zat nog in zijn eindexamenjaar en met bijbaantjes verdiende hij niet genoeg om de huur te kunnen betalen. Betalingsherinneringen stapelden zich op. Zodra hij zijn diploma op zak had, ging hij fulltime werken om meer financiële armslag te hebben en zijn schulden te kunnen afbetalen. Maar dat was niet genoeg. En er was meer aan de hand. Rowan: “Ik heb een moeizame relatie met geld. Sparen associeer ik met de gierigheid van mijn moeder, geld uitgeven met het roekeloze gedrag van mijn vader. Dat negatieve denkpatroon heb ik nooit kunnen doorbreken en brengt me elke keer weer in de problemen.”

Rowan schaamde zich en durfde er niet met zijn vrienden over te praten. Hij leek ook de enige te zijn die krap bij kas zat, want om hem heen kon het niet op met de feestjes en festivals. Daar vergat hij dan voor even zijn zorgen. Een andere uitlaatklep was online winkelen. Rowan: “Bij steeds meer webshops kun je bestellen zonder direct te hoeven betalen en zonder rente. Dan voelde het even alsof ik geld had. Het was alleen niet van mij.”

NewFuture

Sinds zijn achttiende is Rowan nooit helemaal schuldenvrij geweest. Als hij zijn geldzaken op orde had, werkte hij zichzelf ook weer in de nesten. Op zijn drieëntwintigste vond hij dat dit moest stoppen. De zorgverzekeraar, waarmee hij in gesprek was over een betalingsachterstand, adviseerde hem om contact op te nemen met de gemeente.

Rowan kwam in aanmerking voor NewFuture, een project voor jongeren met problematische schulden. De gemeente onderhandelt met de schuldeisers en koopt de schulden af. Rowan: “Die schuld betaal ik nu af aan de gemeente, in drie jaar tijd. Dat is heel overzichtelijk. Per maand kijken we hoeveel ik overhoud om af te lossen. Ik krijg bijvoorbeeld geen vast bedrag aan leefgeld; we bekijken het van maand tot maand.”

Zelf de touwtjes in handen

Rowan is blij met NewFuture: “De gemeente helpt me, maar ik heb zelf de touwtjes in handen. Dat voelt goed, net als de persoonlijke en flexibele aanpak. Het geeft me rust.” Rowan verheugt zich op het moment waarop hij schuldenvrij is. Dat wil hij ook blijven. Daarom wil hij bij de gemeente ook de cursus Grip op geld gaan doen. “Als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, maak je minder snel nieuwe schulden. Mijn vriendin en ik willen graag een gezin stichten. Als ik over drie jaar financieel zelfstandig ben, ben ik klaar voor deze volgende stap in mijn leven.”

Hulp vragen

Heb jij geldzorgen of -problemen en kom je daar zelf niet uit? Kijk dan op haarlem.nl/hulp-bij-geldzorgen hoe de gemeente je hierbij kan helpen. Ben je jonger dan 27 jaar, kijk dan ook op newfuture-haarlem.nl.

Geldzorgen zijn van alle tijden. En het kan iedereen overkomen. Met een baan, zonder baan en nu met de coronamaatregelen hebben veel meer mensen te maken met een lager inkomen. Geldzorgen knagen. Geldzorgen maken dat je gestresst raakt en minder goed kan nadenken over beslissingen die je moet nemen. Wacht vooral niet te lang met hulp zoeken. Er zijn veel mensen die willen helpen met de administratie, die weten welke regelingen er allemaal zijn en waar je gebruik van kunt maken. Pak die kansen!

Dit verhaal is geanonimiseerd. Rowan heeft om die reden een andere naam.