Zo ontdek je Haarlemse winkels online

  • 18 februari 2021

Lekker shoppen in de stad kan nu helaas even niet. Gelukkig is er wel HaarlemseWinkels.nl. Dit online platform met ruim 400 Haarlemse winkels geeft je ondanks corona toch de kans om de lokale ondernemers te steunen én de stad te ontdekken.

Een visje op de markt, een coffee to go of een cadeautje scoren bij de drogisterij of slijterij. Dat ís het momenteel wel wat winkelen betreft. Toch kun je thuis online shoppen bij meer dan 400 winkels in Haarlem. Zo steun je niet alleen de lokale ondernemers, je hebt ook het voordeel van een snelle service. En heel fijn: je helpt mee om de stad ook na de coronacrisis gezellig en leefbaar te houden. 

Stroomversnelling

Het idee om winkels bij elkaar te brengen op één platform was er al. Door de crisis kwam dit afgelopen maart in een stroomversnelling. Bedenker Simone Lunstroo van creatief productiebureau Paint it yellow: “Ons eigen werk kwam nagenoeg stil te liggen, wat ons tijd gaf om dit plan verder uit te werken. Al snel was er contact met Jaap Bonkenburg van ondernemersvereniging Haarlem Centraal en was centrummanager Falco Bloemendal bij het project betrokken. Door een financiële bijdrage van BIZ gemeente Haarlem en de hulp van een collectief van onlinespecialisten stond op 1 april 2020 een eenvoudig platform met zo’n 200 Haarlemse winkels live.”

Simone Lunstroo bedacht het platform HaarlemseWinkels.nl. Foto: Bibi Veth

Aandacht voor je omgeving

Met dit initiatief heb je als koper de mogelijkheid om zelf je verantwoordelijkheid te nemen. “Want”, zo vertelt Simone, “je hebt zo méér aandacht voor je omgeving, buurt, stad en mensen om je heen. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Je hoeft dus niet persé online te shoppen bij grote landelijke bedrijven. Je kunt ook heel gemakkelijk en snel alle producten lokaal online bestellen, afhalen of laten bezorgen.” 

Kracht van samen

Dankzij een bijdrage van het Rabo Ondernemers Fonds lukte het om het platform afgelopen jaar verder te optimaliseren. Simone: “De techniek is verbeterd en we overtuigden nog meer winkels om mee te doen en hun producten op het platform te zetten. Vooral winkels die al een eigen drukbezochte webshop hadden versterkten het geheel. Door HaarlemseWinkels.nl als extra verkoopkanaal in te zetten is hun onlinepositie en vindbaarheid nóg sterker.”

Vanaf augustus kreeg het platform ook hulp van het Nova College. Studenten hielpen ondernemers om hun producten zo goed mogelijk te presenteren op de webshop.

Madelon van der Goen is een van de deelnemers van het eerste uur. “Het houdt ons zichtbaar én vindbaar.” Foto: Bibi Veth

Elkaar versterken

Inmiddels maken zo’n 400 winkels uit Haarlem gebruik van het platform: van antiek tot interieurdesign en van boetiek tot outdoor shop. Deelnemers van het eerste uur zijn modewinkels Colombo en Amedee. Mede-eigenaar Madelon van der Goen: “Echt een leuk en sympathiek initiatief. Het houdt ons als winkeliers zichtbaar én vindbaar. Dat is juist zo goed aan dit platform; we versterken elkaar. Nu weten vaste klanten ons toch goed te vinden. De site is ook een fijne manier om als een soort toerist Haarlem te ontdekken. Door bijvoorbeeld te zoeken op straatnaam kun je overal een kijkje nemen en nieuwe shops ontdekken.”

Nick Bohm staat sinds kort op het platform. “Zo kunnen we als kleinschalige winkel toch oogsten en persoonlijk contact onderhouden.” Foto Bibi Veth

Persoonlijk contact

Ook Nick Bohm van herenmodezaak A Fish Named Fred is enthousiast. “Een fantastisch initiatief. We staan sinds kort op het platform en ik ben meteen volle bak erin gegaan! Afgelopen week verkocht ik 30 items, de week ervoor – zonder webshop – helemaal niets. Ideaal om Haarlemmers zo bij de winkel te betrekken en mijn vaste klantenkring te bedienen. Zo kunnen we als kleinschalige winkel toch oogsten en persoonlijk contact onderhouden. Super dat mensen hier hun tijd en energie in steken!” 

Tekst: Sabina Bles

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws
  • Ondernemers