Kunstwerken op ingepakte Amsterdamse Poort

  • 8 april 2021

Op de Amsterdamse Poort hangen sinds deze week drie grote kunstwerken. De poort staat op dit moment in de steigers vanwege groot onderhoud. De drie doeken zijn gemaakt door kunstenaar Michael Rieu, als cadeau voor de stad.

De Amsterdamse Poort krijgt een grote onderhoudsbeurt. Daarvoor zijn steigers neergezet, met daaromheen een wit zeil. Zo kan er ook met slecht weer doorgewerkt worden. En dit zeil voorkomt overlast voor de buurt. Er vinden veel hakwerkzaamheden plaats en zo blijft het stof zoveel mogelijk binnen de steiger.

Geschenk

De poort is eigendom van de gemeente, maar wordt bewoond door kunstenaar Michael Rieu. Hij kwam op het idee om het witte zeil te voorzien van kunst. Hiervoor heeft hij drie grote doeken gemaakt. De eerste twee doeken zijn op Eerste Paasdag opgehangen. Vanwege het onstuimige weer lukte het toen niet om alle doeken in een keer uit te rollen. Op donderdag 7 april is ook het laatste doek opgehangen.

De doeken zijn een cadeau van Rieu aan de stad. Hij heeft ze uit eigen zak betaald. Als de renovatie klaar is, wil hij de doeken in delen snijden en verkopen. De opbrengst wil hij doneren aan de Voedselbank en Kindertelefoon (op een deel na, wat hij gebruikt om zijn eigen kosten te dekken).

Enige overgebleven stadspoort

De Amsterdamse Poort is rond 1355 gebouwd. Het is de enige Haarlemse stadspoort die nog overeind staat. De poort staat aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem. 

Werkzaamheden

De poort krijgt nu een renovatie. Daarbij worden onder meer houtwerk, natuursteen en metselwerk hersteld. Ook wordt het uurwerk onderhouden en krijgt de poort vogelwering. De bonte knaagkever in de houten constructie van de twee torens wordt bestreden en de toren wordt van binnen en buiten geschilderd. Verder komt er achterzet-beglazing om de Amsterdamse Poort beter te isoleren. Eind juni 2021 zijn de werkzaamheden klaar.

Lees meer op www.haarlem.nl/onderhoud-amsterdamse-poort/

Foto: Jur Engelchor