Haarlem toen & nu: ijspret

  • 19 november 2020

Op 23 november vieren we de 775e Verjaardag van Haarlem. In aanloop naar deze feestelijke dag delen we iedere week een foto uit de geschiedenis van de stad. Deze week: schaatsen in Haarlem.

Wist u dat in de winter van 1935 de Haarlemse bevolking massaal ging schaatsen op natuurijs? Op de foto’s hieronder ziet u schaatsers op de Kloppersingel. Tijdens het schaatsen kon er natuurlijk een stop gemaakt worden voor koek-en-zopie. Op de achtergrond de Koningkerk. Helaas is de kerk in 2003 verwoest door een hevige brand, waarbij drie brandweerlieden om het leven kwamen.

Foto rechts: schaatsers op de Kloppersingel in 1935, met op de achtergrond de Koningkerk. Foto: Noord-Hollands Archief

Koek-en-zopie-tent op de Kloppersingel in 1935. Foto: Noord-Hollands Archief

Drie keer goud

Schaatsen heeft een prominente plek aan de Haarlemse sporttafel. De bekendste schaatsster die uit Haarlem komt is Yvonne van Gennip. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 won zij drie keer goud. Hiervoor werd zij groots gehuldigd op de Grote Markt.

Yvonne van Gennip en burgemeester Elizabeth Schmitz tijdens de huldiging op de Grote Markt. Foto: Fotoburo De Boer / Noord-Hollands Archief

IJsbaan

In 2012 was het de laatste keer dat Haarlemmers massaal door de binnenstad konden schaatsen. Doordat de winterse temperaturen de laatste jaren hoger liggen dan in 1935 komt schaatsen op natuurijs helaas steeds minder voor. Hopelijk kan deze winter ons nog meer van dit soort plaatjes bezorgen! Mocht dat niet gebeuren, dan kunnen we ’s winters gelukkig terecht op de IJsbaan.

Schaatsers op het Spaarne bij molen de Adriaan in 2012.

IJsclub Winterkoninkje op de ijsbaan in Haarlem. Foto: Winterkoninkje

Categorie:

  • Nieuws ZUID/WEST
  • Nieuws SCHALKWIJK
  • Nieuws OOST
  • Nieuws CENTRUM
  • Nieuws NOORD
  • Stadsnieuws