Mugfest 2018 duurzaamheidsfestival

Duurzaam Doen op 2 locaties

Zaterdag 6 oktober 2018 10.00 tot 16.00 uur - Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9)
Zondag 7 oktober 2018 12.00 tot 17.00 uur - Grote Markt

In het weekend van 6 en 7 oktober is het Mugfest! Het gratis duurzaamheidsfestival van de Groene Mug vindt plaats op 2 locaties. Mugfest staat in het teken van ‘duurzaam doen’. Ontdek wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan een duurzaam Haarlem. En dat op 2 prachtige locaties in Haarlem: de Haarlemmer Kweektuin en de Grote Markt. Of je nu 3 bent, of 103: kom meebeleven hoe makkelijk ook jij kunt meedoen. Er is informatie, muziek, theater, markt en nog veel meer. Ook met optredens van onder andere Alain Clark en Yorick van Norden!

Mugfest 2018 is een evenement van de Groene Mug en wordt georganiseerd door Goes Pr & Entertainment Productie en MKB Haarlem.

Programma zaterdag 6 oktober Kweektuin

Muziek

Locatie: Marktplein

11.00 tot 11.30 uur Barbees & Barflies

Deze vocal harmony group zingt recent poprepertoire van o.a. Bruno Mars, Justin Timberlake, Adele en Katy Perry. Maar ook klassiekers van Michael Jackson, Stevie Wonder en Earth Wind & Fire komen voorbij.

11.30 tot 12.00 uur Kleine Mannen, Grote Stemmen

2 jonge klassieke zangers Jop van Gennip en Pim van Drunen zingen klassieke toppers. En nummers die niet zozeer uit het klassieke repertoire komen, maar wel heel geschikt zijn om klassiek te zingen. Daardoor krijgen de nummers net wat extra’s mee. Maar dan wel met grote stemmen.

12.00 tot 12.30 Barbees & Barflies

12.30 tot 13.00 Fons Stam

Fons zingt, schrijft liedjes, speelt gitaar. En hij kan nog veel meer, zoals viool spelen en zelfs doedelzak. Maar het allerliefst zingt hij zijn eigen Nederlandstalige liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar. Zijn liedjes zijn soms ontroerend en soms erg grappig. Maar altijd aangenaam om naar te luisteren.

13.00 tot 13.30 uur The Busquito’s

Muziek en humor zijn 2 universele talen en The Busquitos beheersen beide perfect. Van Bossa via klassiek, rock-’n-rollend onder de limbostok door naar een meezinger; The Busquitos maken er een muzikaal potje van. Dit bonte clubje muzikaal talent speelde de afgelopen jaren festivals in heel Europa en Zuid-Korea plat. Tijdens Mugfest geven ze een wervelend voorproefje van hun gloednieuwe Big Busquito Music Comedy Show.

13.30 tot 14.00 uur De Haarlemse Viooldiva’s

Topviolistes Suzanne Groot en Maria Eldering, staan bekend om hun optredens op bijzondere locaties (de Koepelgevangenis, Oerol en zelfs de intensive care). Of het nou gaat om klassiek, filmmuziek of volksmuziek, al deze muziekstijlen arrangeren zij voor 2 violen. Vaak klinkt het als 4.

14.00 tot 14.30 uur Kleine Mannen, Grote Stemmen

14.30 tot 15.00 uur Fons Stam

15.00 tot 15.30 uur De Haarlemse Viooldiva’s

16.00 tot 16.15 uur Grande Finale!

Theater

Het verhaal van Huis ter Kleef (8+)

Een theatrale vossenjacht. Een ridder is op zoek is naar zijn huis ter Kleef. Er is ook nog een jonkvrouw op zoek naar een man. En er is ook nog een kasteelheer die van alles kwijt is. Vinden zij wat ze zoeken?
Tijden: 11.00 & 13.00 & 15.00 uur. Locatie: Kabouterpad (2)

Wijnand Stomp Verteltheater (3+)

Vrolijk verteltheater met Anansi-verhalen door Wijnand Stomp verteller van het jaar 2013. De tijdloze uitstraling van het klassieke spinnenmannetje weet verhalenverteller Wijnand op originele wijze te mixen met eigentijdse avonturen.
Tijden: 10.30 & 11.30 uur. Locatie: Palmenkas (7)

Aaf en Baaf gaan duurzaam trouwen (4+)

Poppenkast van Michaëla Bijlsma. De voorstellingen van Nieuwe Gracht Producties worden op maat gemaakt. De verhalen worden aangepast aan de plaats en het publiek. Speciaal voor Mugfest gaan de beroemde personages Aaf en Baaf duurzaam trouwen!
Tijden: 13.00 & 15.00 uur. Locatie: Palmenkas (7)

Schminken

Laat je opmaken tot Groene Mug, of misschien laat je je gezicht wel omtoveren tot een  windmolen of wereldbol. De professionals van Kickzy toveren een wonder op je gezicht.
Tijden: 10.00 – 15.45 uur. Locatie: Palmenkas (7)

Mode

Zoek je kledingkast(en) vast uit, want op Mugfest vind je ook Swapfest: een kledingruilbeurs voor kinder- en dameskleding. In ruil voor je kleding ontvang je tegoedbonnen, waar je zelf weer wat moois voor kunt uitzoeken. Voorwaarden: schone, hele kleding vanaf maat 98 en geen onder- of basiskleding, zoals sokken of rompertjes. En dan...ruilen maar!
Inleveren kleding: 10.00 tot 14.00 uur
Kleding ruilen: vanaf 14.00 uur
Locatie:  Grasveld (1) rechts

BioMarkt

BioMarkt waar je allerlei biologische, glutenvrije of duurzaam geproduceerde producten kunt proeven en kopen. Er is vers geoogste seizoensgroente, brood, gebak, kaas, eieren, worst, honing, jam, hummus, wijn, bier, olijfolie en azijn, vers biologisch ijs, zuiver water, meel, appelsap en zero waste verpakkingen.
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie (1) entree

Eten en drinken

IJsbaart

Sinds dit jaar is IJsbaart gevestigd in de Kweektuin om ijs te gaan produceren met kruiden en fruit uit eigen kas. Heerlijk genieten.

IJs van Buyten

Het ijs van Van Buyten is op natuurlijke basis, gemaakt met veel vers fruit en noten. Daarnaast kun je bij Van Buyten ook genieten van overheerlijke biologische pannenkoeken en wentelteefjes.

Kweekcafé

De plek waar je geïnspireerd raakt op het gebied van voedsel, natuur, innovatie en design. Alles met het oog op een duurzame en circulaire economie. Kom langs voor een ontmoeting, heerlijke hapjes en drankjes.
Locatie: 11

Buitenbar

Daarnaast is er de buitenbar voor diverse versnaperingen van o.a. Gulpener Bier en andere biologische en lokale heerlijkheden.
Locatie: Marktplein (17)

Friethoes

Friet van een verse en liefst een lokale aardappel. Dat is het lekkerst. En ook wel zo eerlijk! Want naast friet, houdt Friethoes van de natuur. Daarom worden bij de productie en bereiding van de producten zoveel mogelijk verse en eerlijke grondstoffen gebruikt.
Locatie: Marktplein (17)

Duurzaam verbouwen

Denk je erover om je huis te verduurzamen? Weet je niet waar je moet beginnen? Laat je inspireren door mensen die je voor zijn gegaan. Hier kun je je vragen kwijt bij de Huizenaanpak, het Duurzaamheidsloket, de Huizendokter. Met informatie over de financiering hiervan met de duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem. 
Tijd: van 13.00 tot 15.30 uur. Locatie: Kweekcafé (11)

Rondleidingen

In de kas van Wij Telen Groente kun je kijken voelen en proeven.
Locatie: de kas van Wij Telen Groente

Karin Schot van Stichting de Haarlemmer Kweektuin neemt je mee op avontuur over het terrein van de Kweektuin.
Locatie: stand van NME

Lezing: Ontspullen en Recycle Design

De kunst van het afscheid nemen. Kweek Design presenteert een lezing over wat je zelf kunt doen om je voetafdruk te verminderen. En waarom is het creëren van design met hergebruikte materialen zinvol?
Tijd: 14.30 uur. Locatie: Kweek Design (Kweekcafé)

Sport

Duurzaam sporten vanuit je eigen kracht. Haal het maximale uit je eigen lichaam. Onze fitnesstrainer geeft je duurzame tools om fit te worden en te blijven.
Locatie: grasveld naast de Biomarkt

Kweekcafé

In de kas van het Kweekcafé is van alles te beleven. Shop bij de sample sale van Miss Green en kom erachter hoe duurzame kleding wordt gemaakt. Kom luisteren naar bijzondere verhalen van Kweekcafé-leveranciers, die allemaal op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Krijg nieuwe inzichten tijdens een holistische knipsessie en shop duurzame, plantaardige producten bij Schaar Zoekt Haar.

Workshops

Locatie: Kweekcafé (11)

Kweekdesign presenteert

Gun afgedankte sieraden een nieuw leven, by Dorien
Tijdens deze workshop leert sieraadontwerpster Dorien van Benthem je hoe je van oude sieraden een geüpdate designversie maakt. Neem zelf een (erf)stuk mee of kies een sieraad op locatie (Gratis)
Tijd: 11:00 uur

Maak een sleutelhanger of armband van beachtrash, by Juttersgeluk

Tijdens deze workshop voor groot en klein maak je je eigen sleutelhanger of -armband van gejut strandafval en leer je verschillende macramé-knooptechnieken.
Tijd: 13.00 uur

NoFoodWaste-plein

Van alles te doen met (gered) voedsel! Hoe kun je oesterzwammen telen op koffieprut? Maak je eigen growkit. Leer apps en andere tools kennen om alles uit voedsel te halen. Bak van oud brood een heerlijke broodcake (recept én proeven!) Shop in het VerspillingisVerrukkelijk-schap. Tot slot: deel jouw tip om minder voedsel te verspillen. En win!
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur

Workshops kinderen en jeugd

Locatie: stand NME

Watersafari (6+)

Zin in natte voeten? Zorg dat je op tijd bent om een schepnet te bemachtigen en leer alles over de minibeestjes in en om het water.

Bodemdiertjestocht (4+)

Ga mee op zoek naar kleine beestjes. Ze zitten verstopt onder blaadjes en boomstronken. Kun jij ze vinden? Tijdens deze tocht bekijk je hoe bodemdiertjes eruit zien en waar ze leven

Peuters ontdekken (1+)

We nemen samen een duik in de natuurontdekdozen en vinden echte diertjes, plantjes en grondsoorten. Gebruik je zintuigen en laat je verwonderen!

Energie centraal (8+)

Marie-José Brandsma en Desirée Kootstra hebben toffe energielessen. Hoeveel elektrische apparaten kun jij noemen? Je leert alles over vieze en schone energie, wat je er thuis mee kunt doen en als klap op de vuurpijl bouw jij je eigen molen op zonne-energie voor thuis.

Duurzame natuurkaart (5+)

We speuren naar schatten in de natuur en maken daarmee je eigen zoekkaart. Leuk om volgende keer mee naar het bos te nemen!

Grande finale

Om 16.00 uur is er op het podium op het Marktplein (17) de grande finale. Muzikanten, acteurs, workshoppers en hopelijk ook fashion modellen komen samen en presenteren de grande finale van Mugfest 2018. Kom allemaal vanaf 15.45 uur richting het Marktplein en sluit de dag feestelijk af.
Tijd: van 16.00 tot 16.15 uur. Locatie Marktplein (17)
 

Toiletten

De toiletwagen van De Opluchting maakt het toiletbezoek tot een ware belevenis. Een veel besproken meetingpoint. Schone en frisse toiletten waar je met plezier naar toe gaat.
Locatie: Marktplein (17)

Programma zondag 7 oktober Grote Markt

Podium Grote Markt

12.00 tot 17.00 uur DJ Sid

DJ Sid draait vrolijke hits.

12.00 tot 12.30 uur Yorick van Norden

Na zijn succesvolle periode in The Hype debuteerde Yorick van Norden in 2015 als soloartiest met zijn alom geprezen album ‘Happy Hunting Ground’. Hij werd uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Op 14 september jl. verscheen zijn, goed ontvangen, tweede soloalbum The Jester.

13.00 tot 13.30 uur The Busquito’s

Muziek en humor zijn twee universele talen en The Busquitos beheersen beide perfect. Van Bossa via klassiek, rock-’n-rollend onder de limbostok door naar een meezinger; The Busquitos maken er een muzikaal potje van. Wereldberoemd in heel Europa en Zuid-Korea, nu in Haarlem. Tijdens Mugfest geven ze een wervelend voorproefje van hun gloednieuwe Big Busquito Music Comedy Show.

14.00 tot 14.30 uur The Busquito’s

15.00 tot 15.30 uur Alain Clark

Alain Clark, een geboren Haarlemmer, is een Nederlands popmuzikant, schrijver en producer. Een van zijn grootste hits zong hij met zijn vader. De laatste maanden deed hij mee aan De Beste Zanger van Nederland op tv. Op 25 januari speelt hij voor het eerst in Carré. Maar vandaag staat hij op Mugfest.

15.30 tot 16.00 uur Uitreiking Groene Lintje

Jaarlijks wordt het Groene Lintje uitgereikt aan een Haarlemmer of Haarlemse organisatie die zich positief inzet voor groen, milieu of duurzaamheid. Benieuwd wie dit jaar het Groene Lintje ontvangt van wethouder Duurzaamheid, Cora-Yfke Sikkema?

16.00 tot 17.00 uur DJ Sid sluit af

DJ Sid sluit de Duurzaamheidsmarkt vrolijk af. Er mag gedanst worden.

Groene Stoel lezingen in Grand Café Brinkmann

Een serie interactieve interviews met Haarlemmers die aan de duurzame weg timmeren. Over hun passies, dromen en de realiteit.

12.00 tot 13.00 uur  Andries Tieleman: Climate Reality Leadership

Andries Tieleman is een betrokken bewoner uit het Garenkokerskwartier. Waarom heeft hij de training van Al Gore gevolgd bij het Climate Reality Project? Verder vertelt hij over de duurzame verbouwing van zijn eigen huis heb verduurzaamd en wat het buurtonderhoudsplan van het Garenkokerskwartier inhoudt.

13.00 tot 14.00 uur  Sara Reijnders: afvalloos leven

Sara Reijnders, van de blog Groen met Saar, probeert afvalloos te leven. Dat kan knap lastig zijn!

14.00 tot 15.00 uur Wahine: the first organic and ocean-friendly ladies surf brand in the world!

Jonge ondernemers Tatjana en Charlotte zijn een onderneming gestart in oceaanvriendelijke surfkleding voor dames. Hoe zijn ze zover gekomen?  

15.00 tot 16.00 uur  Anabella Meyer: klimaatstripboek ‘1e hulp bij klimaatverandering’

Praten over klimaatverandering is een kunst. Dat kan op een energieke, inspirerende en bij vlagen hilarische manier. Hoe? Luister naar Anabella!

Activiteiten Grote Markt

Op de Grote Markt laten ondernemers diverse duurzame en biologische producten, energieprestaties, recycling initiatieven, milieuvriendelijke informatie en nieuwe ontwikkelen voor een betere en schonere wereld zien

Groene Muggenteam met ludieke opruimacties én het afvalspel bij de stand van Spaarnelanden

Kinderschminken:  Laat je opmaken tot Groene Mug, of ben je opeens een windmolen of wereldbol? De professionals van Kickzy toveren een wonder op je gezicht.

Tijd: van 12.00 tot 17.00 uur
 

Documentaire In search of the Changemakers

Filmmaker Sander van Weert ging op zoek naar de bron van Nepals waterproblematiek. Wat hij vindt zijn changemakers: Nepalezen die kansen in hun problemen zien. En door hun ondernemerschap weten ze op grote schaal impact te maken. Dat zal heel wat (gespreks)stof doen opwaaien en jullie kijk op duurzaam ondernemen veranderen.
Aanvang: 16.00 uur. Locatie: Grand Café Brinkmann