Moderniseren parkeren

Haarlem is populair. Het aantal inwoners groeit, net als het aantal bezoekers. Meer mensen betekent ook meer auto’s. Om die auto's beter te verdelen over de beschikbare ruimte in de stad wordt parkeren in Haarlem gemoderniseerd. Gemeente Haarlem voert hiervoor in fases 19 maatregelen uit. Op deze pagina vindt u per parkeerzone meer informatie.

Maatregelen binnenstad, zone B

Regeling bezoekersparkeren

Sinds 1 oktober 2018 is er een bezoekersregeling voor bewoners in het centrum. U kunt de regeling bezoekersparkeren aanvragen via www.haarlem.nl/bezoekersparkeren.

Met de bezoekersregeling kan bezoek parkeren zo lang een bewoner genoeg tegoed heeft. Meerdere voertuigen (er is geen maximum) kunnen tegelijk worden aangemeld via een parkeerapp, de website van de gemeente, bij een parkeerautomaat of via een speciaal telefoonnummer. Gebruikte uren worden achteraf conform onderstaande tarieven gefactureerd. U betaalt alleen voor wat u gebruikt.

De tarieven en tijden in het centrum zijn:

Dagen Tijden Tarieven (max. € 25,00 per jaar)
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur € 0,12 per uur
Zondag 13.00 – 23.00 uur € 0,25 per uur

 • Na 23.00 uur en op zondagochtend tot 13.00 uur kan bezoek gratis parkeren
 • In de avonden van maandag tot en met vrijdag (17.00 tot 23.00 uur), op zaterdag en op zondagochtend tot 13.00 uur zijn de uren uit de bezoekersregeling niet te gebruiken
 • U kunt maximaal het bedrag van € 25,00 op jaarbasis aan bezoek ontvangen
 • De uren uit de bezoekersregeling zijn (net als parkeervergunningen) niet geldig op de parkeerplaatsen in het kernwinkelgebied

Mantelzorgvergunning

Vanaf 1 oktober 2018 geldt een aparte vergunning voor mantelzorg. Bewoners die mantelzorg ontvangen, kunnen vanaf 3 september 2018 een gratis extra bundel bij de regeling bezoekersparkeren aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/mantelzorgvergunning.

Betaald parkeren op zondag

Per 1 oktober 2018 wordt betaald parkeren op zondag in het centrum ingevoerd. Dit geldt dan tussen 13.00 en 23.00 uur.
Dit wordt tegelijk met de nieuwe bezoekersregeling en betaald parkeren op zondag in parkeerzone C (wijken rondom de binnenstad) ingevoerd.

Contact

Vragen kunt u stellen aan het parkeerteam via parkeren@haarlem.nl of via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 023.

Maatregelen wijken rondom de binnenstad, zone C

Regeling bezoekersparkeren

Sinds 1 oktober 2018 is er een nieuwe bezoekersregeling. U kunt de regeling aanvragen via www.haarlem.nl/bezoekersparkeren.

Bezoekersregeling vanaf 1 oktober 2018

Met de nieuwe bezoekersregeling kan bezoek parkeren zo lang een bewoner genoeg tegoed heeft. Meerdere voertuigen (er is geen maximum) kunnen tegelijk worden aangemeld. Dit wordt mogelijk via een parkeerapp, de website van de gemeente, bij een parkeerautomaat of via een speciaal telefoonnummer. Geparkeerde uren worden achteraf conform onderstaande tarieven gefactureerd. U betaalt alleen voor wat u gebruikt.

De tarieven en tijden in de wijken rondom het centrum zijn:

Dagen Tijden Tarieven (max. € 125,00 per jaar)
Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur € 0,12 per uur
  17.00 – 23.00 uur € 0,25 per uur
Zaterdag 9.00 – 23.00 uur € 0,25 per uur
Zondag 13.00 – 23.00 uur € 0,25 per uur

 • Na 23.00 uur en op zondagochtend tot 13.00 uur kan bezoek gratis parkeren
 • De uren uit de bezoekersregeling zijn (net als met parkeervergunningen) niet geldig in de winkelgebieden Generaal Cronjéstraat (Julianapark en Van Ostadestraat) en Kleverparkweg in Noord en winkelgebied Zijlweg in West van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur

Mantelzorgvergunning

Vanaf 1 oktober 2018 geldt een aparte vergunning voor mantelzorg. Bewoners die mantelzorg ontvangen, kunnen vanaf 3 september 2018 een gratis extra bundel bij de regeling bezoekersparkeren aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/mantelzorgvergunning.

Winkelgebieden met Stop & Shop tarief

Bij een aantal winkelgebieden is van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur een Stop & Shop tarief.

Het Stop & Shop tarief geldt voor:

 • Noord: Generaal Cronjéstraat, Julianapark, Kleverparkweg (nr. 1 t/m 24 behalve nr. 14) en Van Ostadestraat.
 • West: Zijlweg vanaf de Zijlsingel tot en met Zijlweg 85 en 94, de eerste vier parkeerplaatsen in de Pieter Kiesstraat (vanaf de Zijlweg) en de eerste vier parkeerplaatsen in de Prévinairestraat (vanaf de Zijlweg).

Het eerste half uur parkeren in het winkelgebied kost € 0,50. Dit tarief geldt alleen als u een half uur of korter parkeert. Vanaf een half uur kost het € 3,25 per uur over de gehele parkeertijd.

Betalen voor parkeren in het winkelgebied kan alleen bij de parkeerautomaat in de Stop & Shop zone en via een parkeerapp. U kunt dus niet betalen bij een parkeerautomaat buiten het winkelgebied.

Betaald parkeren op zondag

Per 1 oktober 2018 wordt betaald parkeren op zondag ingevoerd. Dit geldt dan tussen 13.00 en 23.00 uur. Dit is tegelijk met de nieuwe bezoekersregeling en betaald parkeren op zondag in parkeerzone B (in de binnenstad).

Betaald parkeren: maximaal 3 uur

 • Betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 23.00 uur.
 • Niet-vergunninghouders kunnen maximaal 3 uur of korter parkeren tegen het tarief van € 3,25 per uur.
 • Parkeerzone C is verdeeld in 4 parkeerzones: Noord, Oost, Zuid en West.
 • In elke parkeerzone mag iemand maximaal 3 uur betaald parkeren. Als u eerst 3 uur parkeert in zone C Noord mag u daarna meteen weer maximaal 3 uur betaald parkeren in zone C West bijvoorbeeld.
 • Na minimaal 1 uur afwezigheid kunt u opnieuw parkeren op dezelfde locatie of een andere locatie in de parkeerzone.
  Let op. Betaalt u bij de parkeerautomaat? U kunt het kenteken 4 uur na aanmelden weer bij een parkeerautomaat in dezelfde parkeerzone aanmelden. Dit is de maximale parkeerduur van 3 uur plus de minimale afwezigheid van 1 uur. Parkeert u bijvoorbeeld van 9.00 tot 10.30 uur, dan kunt u weer om 13.00 uur in dezelfde parkeerzone uw kenteken bij een parkeerautomaat aanmelden. Bij een parkeerapp zoals Park-line, Parkmobile, SMSParking of Yellow Brick gaat de minimale afwezigheid van 1 uur in op het moment dat u zichzelf afmeldt of na de maximale parkeerduur van 3 uur automatisch wordt afgemeld. Hierbij maakt het niet uit of u 3 uur of 5 minuten heeft geparkeerd. Parkeert u bijvoorbeeld van 9.00 tot 10.30 uur, dan kunt u weer om 11.30 uur in dezelfde parkeerzone uw kenteken via de parkeerapp aanmelden.
 • Bezoek van vergunninghouders kan met de bezoekersvergunning in de betreffende parkeerzone parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 23.00 uur.

[ipp-dashboard dashboard-id="prod/parkeren/vergunninghouders" height="600"]

Uitzonderingen

De maximale parkeerduur geldt niet voor:

 • vergunninghouders
 • bezoekersvergunning
 • sociaal maatschappelijke vergunningen
 • Europese gehandicaptenpakeerkaart
 • parkeerplaatsen bij winkelstrips in parkeerzone C Noord: Generaal Cronjéstraat, Julianapark, Van Ostadestraat en Kleverparkweg. Van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur zijn deze parkeerplaatsen alleen beschikbaar tegen betaling
 • parkeerplaatsen bij winkelgebieden in parkeerzone C West: Zijlweg vanfa de Zijslingel tot en met Zijlweg 85 en 94, de eerste 4 parkeerplaatsen in de Pieter Kiesstraat (vanaf de Zijlweg) en de eerste 4 parkeerplaatsen in de Prévinairestraat. Van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur moet u betalen om daar te parkeren.

Contact

Vragen kunt u stellen aan het parkeerteam via parkeren@haarlem.nl of via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 023.

Achtergrond modernisering

19 maatregelen

Inbreng van bewoners en ondernemers, de Parkeervisie en de exploitatie zijn als uitgangspunten gebruikt bij het opstellen van 19 maatregelen om het parkeren in Haarlem te moderniseren. Tijdens de raadvergadering van 15 december 2016 stelde de raad het besluit tot het nemen van 19 maatregelen voor Moderniseren Parkeren vast. Na het referendum op 19 juli 2017 heeft de raad op 21 juli 2017 bepaald dat het besluit van 15 december 2016 van kracht is.