Meeuwenoverlast

Subsidies en tips; kom in actie!

De gemeente komt Haarlemmers dit jaar tegemoet door het verstrekken van maximaal 350 euro voor het aanbrengen van meeuwenwering op het dak. Deze tegemoetkoming wordt alleen verstrekt als de meeuwenwering wordt gedaan door gecertificeerd bedrijf PCF Holland. Vooral van mei tot en met augustus veroorzaken meeuwen overlast. Voorkomen dat meeuwen op daken een nest bouwen en eieren leggen is nog altijd dé manier om meeuwenoverlast te verminderen. 

Melding doen Kies voor de rubriek 'Overlast en vandalisme'

Tips voor bewoners

Omdat meeuwen beschermd zijn, mag u zelf geen eieren van meeuwen rapen, ze uit het nest nemen, beschadigen of vernielen. U mag ook geen meeuwennesten verwijderen of de meeuwen met opzet verontrusten.

Wat u zelf kunt doen tegen meeuwenoverlast:

  • Houd uw (plat) dak en dakgoot goed schoon en verwijder eventueel oude nesten, zodat er geen takjes en bladeren liggen die gebruikt kunnen worden als nestmateriaal.
  • Houd afval van straat. Bied afval op de juiste manier aan en leg geen vuilniszakken op straat. Spreek uw buren erop aan wanneer zij hun afval verkeerd aanbieden.
  • Geef meeuwen geen eten. Meeuwen hebben het extra voer niet nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. In Haarlem is het in de openbare ruimte bovendien niet toegestaan om vogels te voeren. Wanneer u dit wel doet, riskeert u een boete van 140 euro.
  • Maak gebruik van de subsidie die de gemeente geeft als u specialisten inschakelt om vogelnetten of vogelpinnen aan te brengen op uw dak. Meer hierover vindt u onder het kopje Subsidies.
  • Meld meeuwenoverlast.
  • Download en print de poster 'Meeuwen schreeuwen waar ze eten' en hang deze op in buurthuizen en op plekken waar buurtbewoners komen, zodat ook uw buren in actie komen. Poster 'Meeuwen schreeuwen waar ze eten' (pdf, 1 MB)

Subsidies

Meeuwenwering

De beste methode om uw dak vrij te houden van meeuwen en nesten is het laten aanbrengen van meeuwenwering zoals vogelnetten en vogelpinnen. Dit doet een professioneel bedrijf. De kosten hiervoor bedragen bij een doorsnee plat dak zonder obstakels 300 euro tot 800 euro. De gemeente vergoedt van deze kosten maximaal 350 euro.

Wat moet u doen?

  • U neemt contact op met PCF Holland via www.meldpunthaarlem.nl of via telefoonnummer 0320-252126 en maakt een afspraak.
  • PCF Holland kijkt of er op dit moment geen meeuwen op uw dak nestelen.
  • PCF Holland adviseert u wat de beste meeuwenwering is en geeft aan wat de kosten zijn.
  • U gaat akkoord met de kosten en u laat de meeuwenwering aanbrengen. U betaalt het afgesproken bedrag minus 350 euro.