Brievenbusstickers

Sinds 1 januari 2020 ontvangt u als bewoner van de gemeente Haarlem niet meer standaard ongeadresseerd reclamedrukwerk. Als u dit wel wilt ontvangen kunt u dit aangeven door een Ja-Ja sticker op uw brievenbus te plakken.

Soorten stickers

  • Geen sticker: geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huis-bladen
  • Ja-Ja sticker: wel ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
  • Nee-Nee sticker: geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, geen huis-aan-huisbladen

De stickers kunt u ophalen in de publiekshal aan de Zijlvest 39, het is niet nodig om hier een afspraak voor te maken. Bekijk de openingstijden. De Ja-Ja sticker is ook, zo lang de voorraad strekt, beschikbaar in de bibliotheken van Haarlem .

Het is ook toegestaan om een Ja-Ja sticker van een andere aanbieder of een verhard Ja-Ja plaatje op uw brievenbus te plaatsen. 

Heeft u een Nee-Ja sticker op uw brievenbus? Dit is sinds 1 januari 2020 hetzelfde als geen sticker. U kunt de sticker eventueel verwijderen.

Melding maken van fout bezorgd ongeadresseerd reclamedrukwerk

Heeft u ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen zonder dat u aangegeven heeft dit op prijs te stellen? Dan kunt u hier een melding van maken op haarlem.nl/melding. Kies hier voor de optie ‘Meer’, selecteer dan de categorie ‘Afval en vervuiling’ en kies voor ‘Ongewenst Reclamedrukwerk’.

Belangrijk: Bewaar het ongewenste reclamedrukwerk minimaal 1 week nadat u de melding hebt gedaan. Het kan zijn dat dit nodig is voor onderzoek. Indien dit het geval is, nemen wij binnen 1 week contact met u op.

Folders digitaal ontvangen of een pakket op maat

Er zijn naast het plakken van een Ja-Ja sticker ook andere manieren om uw folders te blijven ontvangen of lezen. U kunt folders bijvoorbeeld digitaal bekijken. U kunt ook zelf een folderpakket samenstellen. Dan kiest u zelf welke folders u ontvangt. De folders krijgt u dan thuis bezorgd. Hierover leest u meer op www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/reclamedrukwerk.

Veelgestelde vragen

Waarom heeft gemeente Haarlem de regelgeving voor brievenbusstickers aangepast?

In Haarlem gooien we ieder jaar 20% van het totaal aantal reclamefolders ongelezen weg. Dat is ongeveer 250 ton per jaar. Haarlem werkt toe naar een duurzamere stad en wil deze verspilling van papier tegengaan. Vanaf 1 januari 2020 ontvangen inwoners alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze zelf aangeven dat te willen.

Ik heb geen Ja-Ja sticker, maar ontvang folders geadresseerd aan ‘De bewoners van dit adres’, is dit toegestaan?

Nee dit mag niet. Als u niet aangegeven heeft prijs te stellen op deze folders mogen zij ook niet bezorgd worden aan ‘De bewoners van dit adres’. Als u op deze manier ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangt kunt u hier een melding van maken. Kijk onder ‘Melding maken van fout bezorgd ongeadresseerd reclamedrukwerk’ hoe u dit kunt doen.

Wat is ongeadresseerd reclamedrukwerk?

Ongeadresseerd reclamedrukwerk zijn reclamefolders of proefmonsters van producten die huis-aan-huis worden verspreid zonder vermelding van een naam en adres.

Huis-aan-huisbladen of belangrijke informatie over uw buurt vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk. Ook uitingen van vrijwilligersorganisaties en niet commerciële organisaties vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Moet ik de Ja-Ja sticker van de gemeente gebruiken, of mag dit ook van een andere aanbieder zijn? 

Een Ja-Ja sticker van een andere aanbieder als de gemeente is ook geldig, als deze duidelijk aangeeft dat reclame welkom is op het adres. Ook verharde bordjes met deze informatie zijn geldig.