Initiatieven vanuit de stad

De gemeente Haarlem wil meer ruimte voor initiatieven uit de stad, meer luisteren naar wat er speelt in de wijken en meer samenwerking met partners aangaan om Haarlem sociaal, veilig, duurzaam en aantrekkelijk te houden. De gemeente ondersteunt daarom van harte de onderstaande initiatievenplatforms, waarop iedereen met een goed idee voor Haarlem terecht kan:

  • HaarlemLink, online initiatievenplatform
  • Haarlems Initiatievencafé, netwerkbijeenkomst.

Op deze pagina maken we nieuwe data voor het Initiatievencafé bekend. U kunt zich onderaan deze pagina inschrijven voor de nieuwsbrief ‘Initiatieven uit de stad’ om op de hoogte te blijven van nieuwe data.

Terugblik Initiatievencafé 8 juli 2019

Op maandag 8 juli organiseerde gemeente Haarlem een editie van het Initiatievencafé, dit keer bij het Badhuis (Leidseplein 49).

Terugblik IC 8 juli 2019

Tijdens het Initiatievencafé pitchten startende en gevorderde initiatiefnemers hun idee. en hulpvraag. Hiermee willen ze Haarlem een fijnere plaats maken om te wonen, werken of verblijven.

Het doel is initiatiefnemers, de gemeente, maatschappelijke organisaties en ondernemers bij elkaar brengen om elkaar te leren kennen en in gesprek te gaan. Zo wil de gemeente hen op weg helpen met de realisatie van nog meer mooie initiatieven in Haarlem.

HaarlemLink

Heeft u een bepaald idee voor uw straat, buurt of voor heel de stad? Wilt u ergens aan meewerken? Of heeft u advies nodig? Heeft u vragen over hoe u aan medestanders, geld of andere middelen komt? Zet uw initiatief dan op HaarlemLink.nl, het initiatievenplatform van en voor Haarlemmers.

Op HaarlemLink staat ook een toolkit met tips, adressen en praktische informatie om uw initiatief snel verder te helpen.

Terugblik 5e Initiatievencafé

Dinsdag 2 april 2019 vond het 5e Initiatievencafé plaats, dit keer in de Lichtfabriek. Een breed publiek, bestaande uit initiatiefnemers, ondernemers, raadsleden, wijkraden, ambtenaren en betrokken Haarlemmers was aanwezig om geïnspireerd te raken door de pitchers en met hen in gesprek te gaan.

Dit keer stonden 9 Haarlemmers met een mooi, nieuw idee op het podium, waarvoor ze een vraag aan het publiek hadden. 7 korte, sprankelende pitches, getraind door Paul Bierman, die allen Haarlem mooier, gastvrijer, leuker en duurzamer willen maken. Ook 2 andere succesvolle pitchers namen plaats op het podium, waar zij vertelden over hun geslaagde initiatief: Sam Lochs van Bar Barefoot, die tijdens het vorige Initiatievencafé haar idee pitchte en Suzanne Klaassen van het goedlopende project Juttersgeluk, om tips en trics te geven over hoe je een idee tot realisatie kan brengen. Tenslotte gaven de Creatieve Muggen nog een wervelend betoog, over wat zij kunnen betekenen voor mensen met een idee en hoe ze kunnen helpen om het een stap in de goede richting te brengen.
Dit programma werd vlot aan elkaar gepraat door Ruud Meijer en muzikaal begeleid door Marnix de Croock. Kortom, een geslaagde 5e editie. Vóór de zomer volgt een 6e Initiatievencafé. Houd de website in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief Stadmakers via de link onderaan deze pagina.

De pitchers van 2 april 2019:

Gea Muffels & Hilly Veuger

Zij willen hun draadkrachtige initiatief Zozjaal onder de aandacht brengen. Het is creatieve manier om mensen (ook met een achterstand) met elkaar te verbinden, door middel van het samen breien van  kleurrijke poncho’s. Die poncho’s (Zozjaals) zijn uniek: ze worden gemaakt van handgeverfde wol en zijn bestemd voor mensen die wat extra warmte kunnen gebruiken. Gea en Hilly zoeken een ruimte, liefst in Schalkwijk, en ze zoeken mensen die mee willen denken om dit initiatief groter te maken. Een extra financiële bijdrage is ook welkom.

Gerrie Hondius en Mylou Frencken

Zij hebben een initiatief om een kleinkunsttheater in de binnenstad van Haarlem te realiseren. De wens is: 50 tot 100 stoelen, 3 à 4 speeldagen per week. Trefwoorden: Kleinschalig, sfeervol, hoge kwaliteit, gemoedelijk. Als Inspiratie: Het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.
Ze zijn op zoek naar een ruimte: een gelegenheid in het centrum met een kleine bar, geopend voor en na de voorstellingen. En naar iemand die meedenkt met dit idee. Alle andere hulp is ook welkom!

Beer Dikkeboom (11 jaar!)

Beer wil mensen die naar de voedselbank gaan, helpen en het liefst Voedselbanken sluiten, omdat ze niet meer nodig zijn. Hoe? Hij zoekt een pand en drie medewerkers, die de mensen die een pakket komen halen, gaan coachen. Dit met als doel dat mensen beter gaan nadenken over hoe ze met geld kunnen omgaan.

Ruud Licht

Ruud wil mensen bewegen iets te doen aan het klimaatprobleem en de milieuvervuiling. Hiervoor heeft hij een apparaatje ontwikkeld dat de calorische waarde van diesel verandert en daarmee de roetuitstoot met een groot percentage (27%?) vermindert. Hij zoekt mensen die hem hierbij willen helpen om dit idee te realiseren en die samen met hem het idee een stap verder kunnen brengen.

Marjory Haringa

Zij is fotograaf en wil met haar afstudeerproject ‘Iedereen is er’ meer mensen bereiken. De groepen uit deze serie die zij heeft gemaakt en bijzonder heeft vormgegeven in een boek, werken aan de aanpak van uitdagingen waar de wereld op dit moment voor staat. Uitdagingen op het gebied van voedsel, milieu en integratie. Zij wil deze portretten (verhalen, mensen en projecten) een groter podium bieden. Ze is op zoek naar mensen die haar hierbij kunnen helpen. Specifiek: Wie weet een locatie waar deze portretten kunnen hangen en waar deze verhalen (o.a. Juttersgeluk, Wereldkeuken, Stichting Zohor) een nieuw leven/plek krijgen?

Shu Liang

Stichting Day of Adaptation, die helpt organisaties en gemeenschappen om via leuke activiteiten klimaatrisico’s aan te pakken. ‘Day of Adaptation’ is een eendaagse activiteit die in het teken staat van klimaatverandering: het creëren van bewustwording en het ontwikkelen van relevante acties. Graag spreekt zij mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen of door te praten. Zij roept inwoners en bedrijven op om haar website te bezoeken en het contactformulier in te vullen, zodat zij samen met hen koffie kan drinken en met hen in gesprek kan gaan over dit onderwerp.

Willem  de Vries

Hij heeft een idee voor een Indoor Stadscamping in Haarlem en is op zoek naar een locatie, waar hij 3 jaar of langer gebruik van zou kunnen maken. Zijn plan is om goedkope stacaravans in te kopen en deze in de indoorcamping te plaatsen. Hierbij wil hij een oplossing bieden voor het probleem met toerisme/hotels in Haarlem.

Beer Dikkeboom pitcht zijn initiatief - foto door: Willem Brand

Terugblik 4e Initiatievencafé

Dinsdag 14 november 2019 vond het 4e Initiatievencafé plaats. Dit keer in het sfeervol ingerichte Kweekcafé, waar 11 initiatiefnemers in een sneltreinvaart hun idee pitchten. Een breed gezelschap van 120 ondernemers, ambtenaren, platforms, raadsleden en geïnteresseerde bewoners gingen met elkaar het gesprek aan, waaruit vele nieuwe samenwerkingsverbanden zijn gesmeed en contacten zijn gelegd.

Foto: Jurriaan Hoefsmit

Initiatievenschool

Heb je een goed idee voor jouw straat, je wijk, je stadsdeel of de stad? En wil je je initiatief graag verder brengen? De initiatievenschool biedt trainingen aan die je hierbij kunnen helpen. Denk aan een training crowdfunding, pitchen of social media.
Kijk voor het volledige trainingsaanbod op:

Contact met de gemeente over uw initiatief

Heeft u een goed idee voor de stad of wijk? En wilt u hierover in gesprek met de gemeente? Dat kan! We gaan graag met u in gesprek.

Hoe ziet dit gesprek eruit en hoe kunt u zich voorbereiden?