Huisvestingsvergunning

Voor het huren van een zelfstandige huurwoning met een huurprijs tot € 737,14 (de vrije sectorgrens of huurtoeslaggrens) heeft u in de regio Zuid-Kennemerland een huisvestingsvergunning nodig. De regio Zuid-Kennemerland bestaat uit de gemeenten Haarlem, Bloemendaal (Aerdenhout, Bennebroek, Vogelenzang), Heemstede en Zandvoort. Gaat u een woning huren bij woningbouwcorporatie Elan Wonen, Pré-wonen, Ymere, Woonzorg Nederland, Mooiland, Rosehaghe, Brederode Wonen of de Key? Dan wordt de huisvestingsvergunning door de corporatie met u geregeld. Voor particuliere huur moet u zelf een huisvestingsvergunning bij de gemeente Haarlem aanvragen. Voor woonwagenstandplaatsen is een huisvestingsvergunning ook verplicht. Voor koopwoningen is geen huisvestingsvergunning nodig.

Op mijnwoonservice.nl leest u meer over het huren van een corporatiewoning.

Huisvestingsvergunning aanvragen Stuur de gevraagde bijlagen mee

Particuliere huurwoningen en de huisvestingsvergunning

In de regio Zuid-Kennemerland met uitzondering van de gemeente Bloemendaal heeft u ook voor particuliere huurwoningen met een huurprijs tot € 737,14  (de vrije sectorgrens of huurtoeslaggrens) een huisvestingsvergunning nodig. Deze huurwoningen met een huurprijs tot de vrije sectorgrens (huurtoeslaggrens) zijn gereserveerd voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot € 44.360 per jaar. Bij het gezamenlijk inkomen tellen de inkomens van inwonende meerderjarige en minderjarige kinderen niet mee.

U vraagt de huisvestingsvergunning aan bij de gemeente waar de huurwoning zich bevindt. Alleen de huurder kan de huisvestingsvergunning aanvragen.

Voorwaarden

U heeft een huisvestingsvergunning nodig voor het gebruik van:

  • een zelfstandige huurwoning met een huurprijs lager dan € 737,14 per maand  
  • een woonwagenstandplaats

U kunt de huisvestingsvergunning aanvragen als:

  • het verzamelinkomen van alle leden van uw huishouden niet hoger is dan € 44.360. Bij het verzamelinkomen tellen de inkomens van inwonende meerderjarige en minderjarige kinderen niet mee.
  • u meerderjarig bent.

De huisvestingsvergunning vraagt u aan bij de gemeente waarin uw woning staat.

Voor een huisvestingsvergunning van de gemeente Haarlem hoeft u niet in de regio te wonen of te werken.

Kosten

Een huisvestingsvergunning kost € 57,30

U krijgt de vergunning thuisgestuurd met daarbij vermeld hoe u de legeskosten kunt betalen.

Huisvestingsverordening

Link

Huurwoning (Rijksoverheid.nl)