Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) Noord

Provincie Noord-Holland en gemeente Haarlem werken samen aan beter openbaar vervoer. Het belangrijkste punt van dit plan is het realiseren van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), onder andere tussen Haarlem, IJmuiden en Beverwijk. In 2013 is besloten dat de route in Haarlem via de Schoterweg en de Rijksstraatweg loopt. Voor een betere doorstroming van de bus en een grotere veiligheid voor, met name, fietsers, moeten meerdere kruisingen langs deze route beter worden ingericht. Deze werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd tussen november 2019 en september 2020.

Actueel

De 1e werkzaamheden van dit project zijn in november 2019 gestart.

Inloopbijeenkomsten over de werkzaamheden

Tussen februari en juli 2020 worden de omvangrijkste werkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden hebben belangrijke gevolgen voor de doorstroming van het verkeer op de Rijksstraatweg. Voorafgaand aan deze werkzaamheden organiseren we 3 inloopbijeenkomsten. Dan vertellen we meer over de werkzaamheden en omleidingsroutes. Vooraf aanmelden voor de avonden is niet nodig.

Er zijn 3 inloopbijeenkomsten, u kunt tussen 17.00 en 19.00 uur binnenlopen. Er zijn medewerkers van de gemeente, Compeer Infra (aannemer) en Connexxion aanwezig om u meer informatie te geven en uw vragen te beantwoorden.

 • Maandag 20 januari 2020 - Bibliotheek Zuid Kennemerland, Planetenlaan 170
 • Dinsdag 21 januari 2020 - Woonzorg Johan Limpershof, Johan Limpersplantsoen Haarlem (beste bereikbaar via Jan Campertstraat)
 • Donderdag 23 januari 2020 - De Schakel, Pijnboomstraat 17

Tijdens de inloopbijeenkomst op 23 januari is extra aandacht voor de werkzaamheden aan de kruising met Zaanenlaan / Rijksstraatweg. Deze werkzaamheden starten vrij snel na de inloopbijeenkomsten en zijn ingrijpender dan de werkzaamheden aan de meeste andere kruisingen. Voor de werkzaamheden op de kruising Jan Gijzenkade wordt in maart nog een specifieke inloopbijeenkomst georganiseerd.

Planning

In november 2019 is aannemer Compeer Infra gestart met de eerste werkzaamheden. De planning is als volgt:

 • Januari 2020: kruisingen Van Nesstraat / Rijksstraatweg en Ambachtstraat / Rijksstraatweg
 • Februari – maart 2020: kruising Zaanenlaan / Zaanenstraat / Rijksstraatweg
 • Maart 2020 – Juni 2020: kruisingen Jan Gijzenkade / Rijksstraatweg en Minahassastraat / Rijksstraatweg
 • Juni 2020: kruising Generaal Spoorlaan & Tesselschadeplein / Rijksstraatweg (Marsmanplein)
 • Juli 2020: kruising Muiderslotweg / Rijksstraatweg
 • Augustus 2020: kruisingen Maasstraat / Rijksstraatweg en Vergierdeweg / Leeuwerikstraat
 • September 2020: Delftplein en Vlietweg

Bereikbaarheid Van Nesstraat en Ambachtstraat

13 januari – 9 februari 2020: Van Nesstraat en Ambachtstraat

Tussen 13 januari en 9 februari is het niet mogelijk om vanaf de Rijksstraatweg de Van Nesstraat in te rijden en andersom. De Ambachtstraat blijft bereikbaar voor verkeer.

Op de Rijksstraatweg kan het tussen 7.00 en 17.00 uur voorkomen dat verkeer wat langzamer doorstroomt, omdat het om de werkzaamheden heen geleid wordt. Het verkeer wordt dan door verkeersregelaars om en om langs de afzetting geleid. Daarnaast zullen verkeerslichten bij de voetgangersoversteekplaatsen ter hoogte van de Spaarnhovenstraat en de Ambachtstraat enkele dagen niet functioneren, omdat de installatie wordt vervangen. Ook dan zijn er verkeersregelaars aanwezig.

In het weekend van 8 en 9 februari is het kruispunt van de Rijksstraatweg met de Van Nesstraat afgesloten. Doorgaand verkeer is dan niet mogelijk over de Rijksstraatweg, de Van Nesstraat is dus ook niet bereikbaar vanaf de Rijksstraatweg. Er wordt een omleiding ingesteld.

Bereikbaarheid Zaanenlaan en Zaanenstraat

10 februari - 16 maart 2020: Zaanenlaan en Zaanenstraat

Het wegdek, de fietspaden en oversteekplaatsen aan de kruising van de Rijksstraatweg met de Zaanenlaan en Zaanenstraat worden aangepast. Tussen 10 februari en 16 maart geldt eenrichtingsverkeer voor autoverkeer. Verkeer richting het station kan gewoon doorrijden. Verkeer richting het Delftplein wordt omgeleid via de Spaarndamseweg. Voor fietsers en voetgangers geldt geen omleiding, zij kunnen altijd langs de werkzaamheden.

Omleiding autoverkeer in 3 fasen

Doorgaand autoverkeer van de Zaanenlaan naar de Zaanenstraat en andersom is tussen 10 februari en 16 maarte niet mogelijk. Er wordt gewerkt in 3 fasen:

 • Fase 1: van 10 februari tot en met 28 februari is de toegang vanaf en naar de Zaanenlaan afgesloten voor autoverkeer.
  Bekijk fase 1 op de kaart (jpeg). Het oranje gedeelte in afgesloten en de rode pijlen zijn de rijrichtingen die wel mogelijk zijn.
 • Fase 2: van 1 maart tot en met 13 maart is de toegang vanaf en naar de Zaanenstraat afgesloten voor autoverkeer.
  Bekijk fase 2 op de kaart (jpeg). Het oranje gedeelte in afgesloten en de rode pijlen zijn de rijrichtingen die wel mogelijk zijn.
 • Fase 3: van vrijdagavond 13 maart 20.00 uur tot en met maandagmorgen 16 maart 6.00 uur is het hele kruispunt afgesloten voor autoverkeer. Het asfalt wordt vernieuwd. Dit weekend is er geen verkeer mogelijk op de kruising. Er wordt een omleiding ingesteld. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen wordt dit weekend ook in de nacht doorgewerkt.
  Bekijk fase 3 op de kaart (jpeg). Het oranje gedeelte in afgesloten en de rode pijlen zijn de rijrichtingen die wel mogelijk zijn.

Bussen rijden om

Bussen die in noordelijke richting (richting het Delftplein en Velsen) rijden, gaan omrijden. Hiervoor worden tijdelijke haltes in gebruik genomen langs de omleidingsroute.

Inschrijven nieuwsbrief Connexxion

Connexxion verstuurt een speciale nieuwsbrief over de omleidingen tijdens de uitvoering van dit project. U kunt zich hiervoor inschrijven op de website van Connexxion.

Documenten

Contact

Vragen over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u stellen aan Klaas van der Voet, omgevingsmanager van aannemer Compeer Infra. U kunt hem bereiken op 06-10000372 of via omgevingsmanagement@compeer-bv.nl.

Procesmanager voor gemeente Haarlem is Walter Vroom. U kunt hem bereiken via het algemene nummer van de gemeente 14 023 of via antwoord@haarlem.nl.