Nieuws

Groot onderhoud begraafplaats Akendam en St. Jozef

Komende weken vanaf maandag 29 november wordt er door de firma Heijmans hard gewerkt aan  de renovatie van het groen op de begraafplaatsen Akendam en St. Jozef. Er worden een aantal nieuwe bomen geplant en delen van de hagen worden waar nodig vervangen en aangevuld, waardoor de hoofdstructuur van de begraafplaatsen weer wordt hersteld. Andere beplantingsvakken worden herplant of uitgebreid met heesters en vaste planten, waardoor het hele jaar een fraai beeld ontstaat op de begraafplaatsen. Verder wordt achterstallig onderhoud aan de bomen gedaan en worden er nieuwe banken geplaatst

De uitstraling van de begraafplaatsen krijgt met dit project weer een meer groener en verzorgder karakter. Het resultaat zal zich in de loop van volgend jaar goed laten zien. 

De totale werkzaamheden gaan zo’n 2 maanden duren, de planning kan uitlopen bij onvoorziene werkzaamheden of bij zeer winterse omstandigheden.

De werkzaamheden zullen hier en daar wat hinder geven voor bezoekers van de begraafplaats, de aannemer tracht deze zoveel mogelijk te beperken. Er wordt uiteraard rekening gehouden in de werkzaamheden dat er geen hinder is bij uitvaarten, hoewel daarbij niet te voorkomen is dat het zichtbaar is dat er grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd..

Er worden bouwborden geplaatst waardoor het voor bezoekers duidelijk is wat er gaande is.
Coronamaatregelen per 13 november 2021

Voor de uitvaartzorg geldt nu geen maximum aantal bezoekers; wel geldt weer de 1,5 meter maatregel tijdens uitvaarten, daarom wordt het maximaal aantal personen in de aula's weer beperkt Medewerkers en bezoekers wordt gevraagd een mondkapje dragen, op de zitplaats mag het af.

Dit betekend voor het aantal personen in de aula: Aula, Algemene begraafplaats Akendam,: maximaal 50 personen Kapel, R.K. begraafplaats St. Jozef: maximaal 30 personen Algemene begraafplaats Kleverlaan: maximaal 25 personen Rouwcentrum, begraafplaats Noorderduin Zandvoort: maximaal 30 personen
Agenda Begraafplaatsen Haarlem

St.Jozef
Vanaf zaterdag 4 september start het nieuwe seizoen van het Lichthuis. Iedere zaterdag is het gebouw open van 11.00 uur tot 14.00 uur. U kunt komen om een kaarsje op te steken, er rustig even te zitten met een kopje koffie of thee of om een gesprek te hebben met één van de vrijwilligers.

Zondag 31 oktober gaat de jaarlijkse Gedenkbijeenkomst voor onze overleden dierbaren plaatsvinden, het thema van deze dag zal zijn: "Verbinding". Nadere informatie volgt.

Zondag 21 november Harpconcert Ingrid Kuipers. -  Uitgesteld nieuwe datum wordt later bekend gemaakt!
Helaas hebben wij moeten besluiten, vanwege de aangescherpte coronaregels, het harpconcert uit te stellen. De gemeente wil er alles aan doen om grote – en kleine samenkomsten te vermijden, het aantal reisbewegingen te beperken met het doel om minder besmettingsclusters te laten ontstaan. Zodra dit weer mogelijk is zal er een nieuwe datum worden gepland.
Voor wie steek jij een kaarsje op?

In 2020 heeft de KRO/NCRV gekozen voor het Haarlemse begraafpark Kleverlaan om het programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ op te nemen. Het programma, gepresenteerd door Anita Witzier, met muziek van Stef Bos is uitgezonden op Allerzielen, maandag 2 november om 20.25 uur NPO 2.

In de uitzending staat Anita stil bij het gemis van een dierbare. Juist in een tijd waarin dat niet gezamenlijk kan plaatsvinden, is het mooi om op deze manier stil te staan bij dierbaren die er niet meer zijn. In de uitzending zie je een sfeervol verlicht begraafpark Kleverlaan in de schemering, en als het donker wordt.

Wil je weten hoe het begraafpark er bij daglicht uitziet, in mooie herfstkleuren? Maak dan eens een mooie wandeling op dit park vlakbij het centrum. Ook op de andere begraafplaatsen, in het uiterste puntje van Haarlem Noord kun je een frisse neus halen en genieten van een groene omgeving. De begraafplaatsen Akendam en St. Jozef zijn iedere dag van de week geopend voor wandelaars en publiek.

In de blog op deze website staat een video van het nummer Door de Wind van Stef Bos met sfeerbeelden van het begraafpark opgenomen tijdens dit programma.