Blog

Sterretjesveld Akendam - Strooiveld voor de allerkleinsten | 18-11-2021

Sinds mei 2018 is er op de begraafplaats Akendam een Sterretjesveld inclusief een gedenkboom voor naamblaadjes. Het Sterretjesveld is een herdenkingsplek waar de as van te vroeg geboren, niet levensvatbare kindjes, wordt verstrooid. 

Wanneer een zwangerschap via de natuurlijke weg of door een noodzaak wordt afgebroken, heeft dat grote impact op de ouders, broertjes, zusjes en hun naasten. Vaak gaat er een periode van grote onzekerheid aan vooraf. De vreugde van de zwangerschap verandert in een nachtmerrie. Keuzes moeten in een korte en heftige tijd worden gemaakt en zijn naderhand niet meer terug te draaien.

De ouders van deze kindjes dragen het verlies hun leven lang mee. Een tastbare plek, waar ouders en naasten naartoe kunnen om hun kindje te herdenken, biedt troost. 

Aanleiding
In 2012 heeft initiatiefneemster Ariënne Post na vijftien weken zwangerschap afscheid moeten nemen van haar kindje. Het was een jongetje en ze hebben hem Teuntje genoemd. De ontmoeting na de geboorte was ook meteen het afscheid. Het ziekenhuis heeft vervolgens de crematie en verstrooiing op een Sterretjesveld verzorgd. Op deze plek vonden Ariënne en haar naasten later rust en troost. Dat is wat Ariënne andere ouders ook gunt.
Met behulp van Linda Frank heeft Ariënne het plan uitgewerkt en sponsors gezocht. In mei 2018 is het Sterretjesveld Haarlem officieel in gebruik genomen.

Heeft u net als Ariënne uw ongeboren kindje verloren en heeft u behoefte aan een plek waar u uw kindje kunt herdenken? Op het Sterretjesveld staat een herdenkingsboom met gekleurde naamblaadjes waar u de naam van uw kindje in kan laten graveren. Wilt u hier meer over weten, neemt u dan contact op met begraafplaats Akendam. De locatie van het Sterretjesveld op de  begraafplaats is aangegeven op onderstaande plattegrond.
Voor wie steek jij een kaarsje op? | 06-11-2020

In 2020 heeft de KRO/NCRV gekozen voor het Haarlemse begraafpark Kleverlaan om het programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ op te nemen. Het programma, gepresenteerd door Anita Witzier, met muziek van Stef Bos is uitgezonden op Allerzielen, maandag 2 november om 20.25 uur NPO 2.

In de uitzending staat Anita stil bij het gemis van een dierbare. Juist in een tijd waarin dat niet gezamenlijk kan plaatsvinden, is het mooi om op deze manier stil te staan bij dierbaren die er niet meer zijn. In de uitzending zie je een sfeervol verlicht begraafpark Kleverlaan in de schemering, en als het donker wordt.

Wil je weten hoe het begraafpark er bij daglicht uitziet, in mooie herfstkleuren? Maak dan eens een mooie wandeling op dit park vlakbij het centrum. Ook op de andere begraafplaatsen, in het uiterste puntje van Haarlem Noord kun je een frisse neus halen en genieten van een groene omgeving. De begraafplaatsen Akendam en St. Jozef zijn iedere dag van de week geopend voor wandelaars en publiek.

De Eenzame Uitvaart: "Ieder mens verdient een waardig afscheid" | 1-10-2019

Haarlem is een bijzonder initiatief rijker: de Eenzame Uitvaart. Speciaal bedoeld voor mensen die overlijden zonder nabestaanden of geld achter te laten. Zo krijgen zij toch de laatste eer bewezen bij hun begrafenis.

Ieder jaar zijn er in Haarlem gemiddeld zes tot tien mensen die in eenzaamheid sterven en zonder bijzijn van familie, vrienden of kennissen begraven worden. Aart Mak, voormalig radiopastor van Stichting Kerk zonder Grenzen, trekt zich hun lot erg aan. “In een aantal steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam bestaat de Eenzame Uitvaart al veel langer. Een respectvol initiatief waarbij mensen die zonder geld of nabestaanden overlijden een waardig afscheid krijgen. Dat zette mij aan het denken.”

Kind noch kraai
Aart - net twee maanden met pensioen – ging voor zijn werk regelmatig langs bij Stem in de Stad, een aanloopcentrum voor dak- en thuislozen. Daar kwam ook het idee voor de Haarlemse Eenzame Uitvaart voor het eerst ter sprake met collega-pastors. “Zo is het balletje gaan rollen,” vertelt Ernst van Voorst, die binnen de gemeente verantwoordelijk is voor de Wet op de Lijkbezorging. “We zijn al wel bekend met het regelen van begrafenissen van dak- en thuislozen. Deze uitvaarten zijn meestal niet eenzaam. Het netwerk van een dak- of thuisloze is nog best groot en een afscheid is daarom meestal behoorlijk drukbezocht. Een paar keer per jaar komt het voor dat mensen na hun overlijden kind noch kraai hebben. Mensen die bijvoorbeeld al langere tijd dood in hun huis liggen en niet gemist worden. Voor die mensen wilde Aart en collega’s iets extra’s doen.”

Handtekeningen gezet
Het idee werd omarmd en in de maanden erna vormde zich een team van verschillende betrokken partijen en kwam er een visie op papier. Op 19 september leidde dit uiteindelijk tot de ondertekening van de overeenkomst Eenzame Uitvaart door gemeente Haarlem, begraafplaats Haarlem, Stichting Kerk zonder Grenzen/MomenTaal, Stem in de Stad en Uitvaart Centrum Haarlem. Aart: “Een prachtig gebaar dat laat zien dat Haarlem een sociale gemeente is. Geen enkel mens, hoe berooid of eenzaam ook bij overlijden, staat er nu meer alleen voor.”

Trots
Wat de uitvaart zeker enig cachet geeft, is dat alle betrokken partijen samen de laatste eer bewijzen met een gedicht of een passend verhaal. Aart: “Er is contact met een aantal stadsdichters, die zich om beurten verdiepen in de overledene. Zo ontstaat een eerbewijs via proza of poëzie, dat tijdens de ceremonie wordt voorgedragen. Een mooi teken van beschaving.” “En”, zo vult Ernst aan, “daar zijn we als gemeente Haarlem heel trots op!”
Historische filmbeelden Noorderbegraafplaats oktober 1940

Begrafenis slachtoffers bombardement Rozenprieel in oktober 1940 vanuit de Voortingstraat naar de Noorder Begraafplaats.

To top