Haarlems Klimaatakkoord

Haarlem bruist van de innovatiekracht en energie op het vlak van duurzaamheid. Alle projecten en initiatieven op het gebied van energietransitie, circulariteit en klimaatbestendigheid zijn welkom om mee te doen aan het Haarlems Klimaatakkoord: klein en groot, van eerste ideeën tot langer lopende trajecten en iedereen kan meedoen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. Er zijn al een heleboel Haarlemmers die de kans van de energietransitie en circulaire economie zien en ermee aan de slag zijn. Wil je aansluiten bij een bestaande afspraak uit het Haarlems Klimaatakkoord of heb je zelf een idee op het gebied van circulaire economie, klimaatadaptatie of energie? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@haarlem.nl

Afspraken

Voorbeelden van afspraken die initiatiefnemers en de gemeente Haarlem al hebben gemaakt:

 • De Zonkapel - Het gezamenlijk ontwikkelen van een dakkapel met geïntegreerd duurzaam zonne-energiesysteem.
 • LT Ready - Het ontwikkelen van realistische en betaalbare pakketten van isolatiemaatregelen (gevel, dak, vloer, ramen en ventilatie), waardoor een woning met een lage temperatuur van maximaal 55 graden verwarmd kan worden: Lage Temperatuur ready (LT ready). Dit bereidt de woning voor om van het aardgas af te gaan en over te stappen op duurzame energie.
 • De Zonnet - Het ontwikkelen van een innovatief, technisch, financieel en maatschappelijk haalbare, duurzame warmteoplossing voor het Ramplaankwartier.
 • Green Deal Zorg - Inzet op de thema’s CO2-reductie, circulair werken, verminderen van medicijnresten in water en een gezondheidsbevorderende leefomgeving. Deelnemers verduurzamen aan de hand van de Milieuthermometer Zorg, een keurmerk dat duurzame bedrijfsvoering stimuleert en een vrijstelling geeft voor de verplichte energieaudit.

  • Hartekamp Groep
  • Stichting St. Jacob
  • Zorggroep Reinalda
  • Spaarne Gasthuis
  • Pro Senectute

 • Green Deal ZES: onderzoek vrachtlogistiek over water- doen een onderzoek naar de kansen van vervoer over water in Haarlem om het vrachtwagenvervoer in de stad te verminderen en om te zorgen dat de logistiek in Haarlem schoner wordt.
 • Op naar plasticvrije evenementen – De organisatoren van ProefPark, Parksessies en Houtfestival roepen andere Haarlemse evenementen op om samen de strijd aan te gaan tegen wegwerpplastic.

Initiatievencafé 18 november

Ben jij een ondernemer of  inwoner van Haarlem en heb je een duurzaam idee voor je bedrijf, je buurt of de stad Haarlem? Pitch jouw idee dan tijdens het initiatievencafé op 18 november en win € 5.000 om je duurzame idee te realiseren.

Wat is het?

Haarlem bruist van de innovatiekracht en energie op het vlak van duurzaamheid. Alle projecten en initiatieven op het gebied van energietransitie, circulariteit en klimaatbestendigheid zijn welkom om mee te doen aan het Haarlems Klimaatakkoord: klein en groot, van eerste ideeën tot langer lopende trajecten en iedereen kan meedoen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. Er zijn al een heleboel Haarlemmers die de kans van de energietransitie en circulaire economie zien en ermee aan de slag zijn. Doe je ook mee?

Hoe werkt het?

Aan de hand van het deelnameformulier laat je weten wie je bent en wat je idee is. Stuur dit voor 31 oktober in naar initiatief@haarlem.nl. Uit de inzendingen worden de zes beste ideeën gekozen. Zit jouw idee hierbij? Dan krijg je op maandagavond 4 november van 17.00 tot 19.30 uur de (gratis) workshop ‘Pitchen met Passie’ van Paul Bierman en ben je klaar om op 18 november je idee voor publiek te pitchen.

Een paar voorwaarden:

Je voert het idee zelf uit, het kan binnen een jaar gerealiseerd worden of een eerste resultaat van het idee is behaald.

Waar let de jury op?

Waarde: Welke duurzame waarde voegt jouw idee toe aan je bedrijf, buurt en/of de stad?

Uitvoering: Hoe kansrijk is het idee? Is er een realistische planning en hoe wordt het gefinancierd?

Betrokkenheid: Wie, naast jijzelf, is betrokken bij het idee? Is er draagvlak en wat is de rolverdeling van de betrokken partijen?

Uiteraard past je idee binnen de wet- en regelgeving.

Wat waar, wanneer en hoe laat

Wat: Haarlems Klimaatakkoord Initiatievencafé

Wanneer: Maandag 18 november 2019

Hoe laat: Inloop vanaf 16.30 uur. Van 17.00 tot 18.00 uur pitches en van 18.00 tot 19.00 uur prijsuitreiking, borrel en netwerken.

Waar: DeDAKKAS, De Witstraat 1A, Haarlem