Haarlem omhoog op de CO2-Prestatieladder

Straatlantaarns met ledverlichting, een elektrisch wagenpark, groene stroom, duurzame huisvesting; Haarlem klimt steeds hoger op de CO2-Prestatieladder. “Om anderen te inspireren moeten we zelf het goede voorbeeld geven.”

De CO2-Prestatieladder is in Nederland hét instrument voor duurzaamheid dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-uitstoot en de kosten te verlagen. De Stichting klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) is eigenaar van dit duurzame initiatief. “Begin 2021 hebben we ons gecertificeerd op niveau 3”, aldus Rudie de Vries, senior-beleidsmedewerker duurzaamheid. "De ladder was oorspronkelijk bedoeld voor aannemers, maar inmiddels is het dus veel breder dan dat”, vertelt hij.

Certificaat niveau-3

De CO2-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. “Tot en met het derde niveau ga je als organisatie zelf aan de slag via allerlei projecten om jouw CO2-uitstoot omlaag te krijgen. En natuurlijk om te klimmen op die ladder. We zijn al jaren bezig met het besparen van energie. Onze energiestromen en CO2-footprint zijn inmiddels bepaald en er liggen ambitieuze doelstellingen voor het verminderen van onze CO2-uitstoot. Wil je uiteindelijk door naar het hoogste niveau, dan moet je jezelf blijven verbeteren en daarnaast ook invloed uitoefenen op de bedrijven met wie we samenwerken. Maar eerst maar eens naar de derde trede.”

100% groene stroom

“Wat we hiervoor allemaal gedaan hebben? Een van de belangrijkste dingen is dat we groene stroom inkopen met een garantie van oorsprong. Zo weten we 100% zeker dat de stroom van windmolenparken uit Nederland komt. Daarnaast zijn onze twee grote, nieuwe panden uitgerust met de nieuwste duurzame technieken. Denk aan warmte- en koudeopslag om gebouwen te verwarmen en te koelen. Ons wagenpark –  dat sowieso klein is – is een paar jaar geleden een stuk zuiniger gemaakt. De meeste wagens rijden elektrisch. En wie voor de gemeente Haarlem werkt krijgt trouwens geen kilometervergoeding, maar alleen een OV-vergoeding. En op kantoor kun je gebruik maken van fietsen, e-bikes en e-scooters van de gemeente om naar afspraken in de stad te gaan. Veel van de openbare verlichting is led of gaat daar naartoe. Dat levert een enorme besparing op: 870.000 kWh per jaar ten opzichte van het verbruik van 2015. Dat staat gelijk aan het energiegebruik van ongeveer 248  huishoudens. En de komende twee jaar worden zo’n 20 panden van de gemeente verduurzaamd. Denk aan isoleren, dubbel glas, ledverlichting en andere verwarmingsmethodes.”

Goede voorbeeld geven

Haarlem doet als één van de eerste grote gemeentes mee met de CO2-Prestatieladder. De Vries: “We kunnen niet van aannemers verwachten dat zij gecertificeerd zijn en hun bedrijfsvoering verregaand verduurzaamd hebben, terwijl we zelf als gemeentelijke organisatie hier niet in meegaan. We willen als organisatie graag zo veel mogelijk energie besparen. Zo geven we het goede voorbeeld en kunnen we ook andere organisaties, bedrijven en instellingen inspireren. Met de CO2-Prestatieladder moeten we inventariseren hoe we het op dit moment doen, maatregelen  formuleren en actie te ondernemen.!”

Jaarlijkse controle

De Vries: “Het is ons doel om uiteindelijk in concrete cijfers te laten zien hoeveel CO2 we besparen; waar staan we en waar willen we naartoe. Die transparantie is ook een voorwaarde van de CO2-Prestatieladder. De resultaten worden straks ook ieder jaar officieel gecontroleerd door een onafhankelijke expert. Dat houdt ons scherp!”