Haarlem Cleanup Day verbindt Haarlemse helden

In meer dan 180 landen wordt op zaterdag 18 september tijdens World Cleanup Day zwerfafval geraapt. Een initiatief dat startte in 2018 en sinds dit jaar een primeur heeft met een eigen Haarlem Cleanup Day. Parcival Tiemessen van Stichting Earth Label is een van de initiatiefnemers. “Zaterdag staat helemaal in het teken van een schoner Haarlem én tegelijkertijd zetten we al die prachtige duurzame burgerinitiatieven die er in de stad zijn in het zonnetje.”

Parcival Tiemessen: “Om 9.00 uur klinkt het startschot. Dan gaan er in alle Haarlemse wijken mensen vuil rapen, vaart de Pinguïnboot uit op het Spaarne - net als vele supboards van SUPmission - is er een zero waste fietstocht, kun je een rondleiding krijgen in de beheerderswoning van de Haarlemmer Kweektuin, mee op speurtocht, de Haarlem Kids Cleanup Award winnen, op tekenles en zelfs een workshop volgen bij het Sûr Atelier om van een oud kledingstuk een tasje te maken. Deze dag voor jong en oud kent een bomvol programma wat om 17.00 uur afsluit bij Oceans aan de Gonnetstraat. Dan maakt wethouder Duurzaamheid Robbert Berkhout de opbrengst van deze dag bekend. Zowel in zwerfaval als in geld. Want hoewel alle activiteiten gratis zijn en iedereen belangeloos meewerkt, mag je altijd een donatie doen. Ook de opbrengst van de speciaal voor deze dag samengestelde goodybag gaat in z’n geheel in de pot!”

Samen duurzamer en groener

De totaalopbrengst van deze dag gaat naar alle 17 initiatieven die meedoen aan Haarlem CleanUp Day. Tiemessen: “Denk aan Monkabox, De Pinguïn, Mooizooi en Juttersgeluk. Zij werken samen  in het Duurzaam Haarlem Collectief. Stuk voor stuk lokale helden die Haarlem op verschillende manieren duurzamer en groener willen maken. En juist door samenwerking versterk je elkaar! Het geld is een mooi steuntje in de rug om nieuwe initiatieven met het collectief te organiseren en de stad nóg duurzamer te maken. Ik vind het zo gaaf dat Haarlem Cleanup Day al deze bestaande initiatieven van inwoners samenbrengt. Alle eilandjes zijn zaterdag één zichtbare community. En hoewel deze dag een proef is, is het zeker de bedoeling dat het een terugkerend event wordt. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer van dit soort mooie initiatieven in de stad die we nog niet kennen. Laat het vooral weten, zodat we samen de handen ineen kunnen slaan. Het gaat juist om de verbinding. Ook bedrijven uit de stad zijn daarbij meer dan welkom. De kracht zit ‘m echt in samen!”

Plastic vissen met de Pinguïn

Eén van die lokale helden is documentairemaker Sander van Weert. Doordat zijn werk in de eerste maanden van de coronacrisis helemaal stillag, was er tijd voor nieuwe dingen. “Februari vorig jaar startte voor mij - samen met co-founder Lenny Houwaart - het verhaal van De Pinguïn; de boot die sinds kort het Spaarne afstruint op zoek naar plastic zwerfaval. Elke zaterdag kunnen er acht mensen mee. De afgelopen anderhalve week visten we al 56 kilo plastic op. Dat we de komende twee maanden al helemaal zijn volgeboekt, laat zien dat een schoner Haarlem leeft en dat veel stadsgenoten zich ook storen aan die plastic troep. Door mee te varen op de Pinguïn helpen ze mee om Haarlem het schoonste water van Nederland te geven. Meevaren is trouwens altijd gratis. Wij vinden namelijk dat plastic vissen én een probleem oplossen vooral superleuk moet zijn. Natuurlijk mag je altijd een vrijwillige bijdrage doen, maar niets moet. Juist door ons samen als Haarlemmers hiervoor in te zetten worden we allemaal een beetje eigenaar van dit probleem. En inmiddels is er ook een leuke samenwerking met Lokaal Makelaardij uit Haarlem. Zij willen graag de woningmarkt anders aanpakken en iets terugdoen voor de maatschappij in deze rare woningmarkt. Voor iedere woning die ze verhuren, gaat er 35 euro naar De Pinguïn. Zo dekken we mooi onze lopende kosten!”

Meer info via www.depinguin.org.

Haarlem Cleanup Day

Wat doe jij deze zaterdag op de allereerste Haarlem Cleanup Day? Plastic vissen op het Spaarne met de Pinguïn of ploggen met Paul waarbij je al hardlopend onderweg zwerfvuil opraapt? Misschien ga je liever met een prikker de wijk in of met je kinderen en Koos de Koala speuren in het Schoterbos. Op de Haarlem Cleanup Day op 18 september is er voor elk wat wils en kan iedere Haarlemmer op een leuke manier meehelpen om onze stad een stukje schoner en duurzamer te maken.

Kijk voor het complete Haarlem Cleanup Day-programma op www.earthlabel.org.